jabłka - 25490 przepisów (strona:219/1700)

Sypana szarlotka 113

przygotować poniższą szarlotkę potrzebujemy tylko kilka składników. Sypana szarlotka to pomysł na szybkie i niedrogie ciasto. Smakuje idealnie z gałką lodów waniliowych. Przepis dodaje do akcji Jedz polskie jabłka . Składniki na 6 dosyć sporych porcji: 1 kg polskich jabłek (waga po obraniu i starciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła(...)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego zimnego masła i połowę startych jabłek. Następnie ponownie dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego masła i całą resztę jabłek. Na samym wierzchu wsypać pozostałą warstwę suchych składników i starte masło. Piec około 35-40 minut w 180 ºC , aż szarlotka uzyska złoty kolor. Poniższą szarlotkę podawać na ciepło

Ugotować
Ciasto na pizze z piwem, Pizza z owocami i syropem miodowo-truskawkowym 148

mascarpone  2.  Posypać cukrem waniliowym i cynamonem  Farsz: 1. Jabłka pokroić w małą kosteczkę i udusić na patelni z odrobiną wody, cynamonu i cukru. Kiedy jabłka zmiękną wykładać na pizzę.  2. Banany pokroić w plasterki i wykładać na około jabłek, by utworzył się pierścień  3. Pokroić truskawki wzdłuż w plastry i ułożyć(...)pierścień na środku jabłek Piec: 25-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni. Po upieczeniu przygotować syrop miodowo truskawkowy. Syrop: Podgrzać w rondelku miód i marmoladę truskawkową, ciągle mieszając by się połączyły i utworzyły płynny syrop. Nie gotować, a podgrzewać na małym ogniu. Gotowym syropem polewamy przestudzoną pizzę i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy listkami mięty bądź bazylii do smaku

KreatywnePiny
Jabłecznik bez jajek 134

musi to być  specjalnie trudna i wyszukana potrawa .Ma przede wszystkim smakować moim gościom. składniki na 4 porcje szklanka mąki szklanka cukru szklanka kaszy manny 1 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny cukier puder do posypania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy przepis Mąkę, cukier ,  kaszę mannę i proszek  do pieczenia(...)łączy razem a następnie  dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy na tarce i dzielimy na  dwie części. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą warstwę sypkich produktów , na nia rozkładamy pokrojoną w cienkie plasterki 1/3 części  margaryny, a na to warstwę jabłek. Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich

Smakowite Dania
Pleśniak + film 137

Pleśniak z jabłkami - pyszne i proste aczkolwiek nieco pracochłonne ciasto w sam raz do kawy.Przekładane jabłkami lub dżemem jagodowym , posypane tartym ciastem będzie ucztą dla podniebienia każdego amatora. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 4 jajka szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki kakao 350 g jabłek(...)posypanej mąką na okrągły placek. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy przekładamy rozwałkowany placek i wylepiamy nim dno tortownicy. Na cieście równomiernie rozkładamy jabłka prażone. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta. Z białek i połowy szklanki cukru ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę rozprowadzamy na jasnym cieście.Na pianę ścieramy

Smakowite Dania
Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film 146

Wyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania   sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady(...)następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i nadziewamy marmoladą. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C  około 30- 40 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy

Smakowite Dania
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem + film 154

składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10-12 średnich jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 opakowanie śmietany śnieżki 1 opakowanie śmietan- fixu 100 g wiórek kokosowych przepis Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy(...)wsypujemy galaretkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła, następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzone jabłka układamy na biszkopcie dokładnie je rozprowadzając. Biszkopt z jabłkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę według przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania do śmietany wsypujemy śmietan- fix. Na schłodzone ciasto nakładamy ubitą śmietanę

Smakowite Dania
Szarlotka z maślanką 408

theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju 2-3 jabłka cukier puder cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać w równe plasterki, ale nie do końca. Odłożyć na bok. Krok(...)maślankę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku. Krok 3 Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.   function load(url, callback

CoolinarniePL
tarta z jabłkami pod kruszonką 177

Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki temu nie nasiąknie ono sokiem z jabłek i nie zrobi się gliniaste. Podczas przygotowywania ciasta obrać jabłka, pokroić w plastry i smażyć 10-15 min., opcjonalnie można jabłka posłodzić, ale odrobinę! Na ciasto wyłożyć(...)jabłka, a wierzch posypać startą kruszonką. Piec 10-15 min. w temperaturze 180º

zabawa smakiem
Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło 149

jaką można używać w piekarniku). Do rozgrzanego naczynia wsyp cukier. Podgrzewaj przez 5 minut, aż cukier się skarmelizuje (zrobi się płynny i brązowy). Dodaj cynamon, ziarna wanilii i starte jabłka. Gotuj około 1-2 minut. Wmieszaj jabłka w kawałkach, następnie dodaj suszoną żurawinę, skórkę i sok z cytryny. Ściągnij na bok z ognia. Przygotuj posypkę: Umieść mąkę, cukier(...)trzcinowy, masło i cynamon w misce. Palcami rozrabiaj kawałki masła (mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki. Dodaj musli, wymieszaj. Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni. Wyciągnij

Moja Delicja
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 446

które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3 jaja(...)Przygotowanie: Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na 1h. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok. Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm). Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć

Moja Delicja
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 167

Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam. Składniki: (5-8 porcji) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy(...)kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem. Dorzucić listki tymianku. Wymieszać. Wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok zcytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 206

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie(...)naczynia żaroodpornego z pokrywką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków – ja miałam bardzo duże więc piekłam 1,5 h). Nieobrane jabłka umyć, osuszyć i podobnie jak buraki, każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków. W czasie

Moja Delicja
Szarlotka migdałowa 199

lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień.  Tak też dzisiaj, zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem od Miody Wileńskich . Zakochałam się w tym miodzie jest po prostu rewelacyjny. Szarlotkę podałam na talerzyku z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 7% zniżką. Składniki(...)godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy

Ala piecze i gotuje
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami 139

kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam. Składniki : 500 g wątróbki z kurczaka 2 średnie winne jabłka 1 duża cebula  pół garści rodzynek sol, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 łyżki oleju Dodatkowo : 1/2 czerwonej  świeżej papryki listki pietruszki szczypta słodkiej papryki(...)proszku ryż ugotowany na sypko   Sposób przygotowania : _________________________ Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w piórka, jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać wątróbkę, pokrojone jabłka i rodzynki.Posypać majerankiem.Dusić pod przykryciem aż wątróbka i jabłka będą miękkie...około 8-10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem

Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 107

poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego  sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka majeranku mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien(...)pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę.  Smażyć

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania