Witam Was! Prezentuję Wam kolejną sztandarową propozycję sezonu rabarbarowego. Kompot z dodatkiem jabłek i truskawek oraz przypraw, które dadzą mu miły i ciekawy aromat. Polecam sączyć go przez słomkę w ciepły, letni dzień, nawet z dodatkiem kostek lodu. Doskonałe orzeźwienie. A jeśli ma być jeszcze większe, dodaj do niego nieco mięty. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień dobry! Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu. Nie pożałujecie! :-) Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćoscypek i miękka bryndza podhalańska to jedynie początek obszernego menu serowych smakołyków. Na koniec Małopolski Festiwal Smaku zawita do Starego Sącza , którego okolice słyną z soczystych owoców (doskonałe jabłka!) i wyśmienitych miodów. Pełna kulinarnych atrakcji podróż zakończy się miesiąc później na krakowskim Kazimierzu. Koniec sierpnia to kulminacja smakowitych atrakcji! To tutaj 23 i 24 sierpnia odbędzie się Wielki
Pora coś zjeśćPodczas letnich upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy
Smakołyki Berenikiświat wspaniałej oliwy i rewelacyjnego wina wprost z Hiszpanii. Rozpoczęliśmy od oliwy. Degustacji poddano trzy rodzaje. Wiecie, że aby zniwelowć smak oliwy w ustach, należy ją przegryźć kawałkiem jabłka? Mhm, tak właśnie się robi! A jak się degustuje taką oliwę? Nie wiedziałam aż do teraz. Najpierw bierzemy mały łyczek. Rozprowadzmy oliwkę w ustach, po podniebieniu, a potem połykamy
W kuchni Karmel-itkijeszcze zielonkawe, niedługo będą się mienić złotem, rudym, brązem czy też czerwienią. Deszcze, słoty. Chmury i chandra. Przetrwamy! Ale jesień to kolejny sezon wspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień... DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną
W kuchni Karmel-itkikapryśna jesień! Zimne poranki, ciepłe południe, deszczowy wieczór i chłodna noc. Wcześniej słońce się chowa za chmurami, a liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować
W kuchni Karmel-itkiktórych sezon właśnie rozpoczynamy. To dodatek truskawek stanowi tu mój wkład w danie, zmienia je całkowicie, ale tak, że idealnie trafia w gust nas obojga. Nie powiem, wersja z jabłkami i cynamonem też jest bardzo lubiana (jedyna możliwość by mój Tato zjadł cynamon), chciałam stworzyć coś nowego. I połączyć makaron z truskawkami z ryżem na mleku. Czyli dwie ulubione
W kuchni Karmel-itkiwanilię, dzięki niej kompot po prostu był obłędny. Szczerze? Najbardziej smakował mi z całej gamy wigilijnych przysmaków. KOMPOT Z SUSZU. / od Sąsiadki;/ garść suszonych śliwek garść suszonych jabłek garść suszonej aronii garść suszonych moreli garść suszonych gruszek ususzone plasterki dwóch pomarańczy laska wanilii laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1,5 l wody Wszystkie suszone owoce
W kuchni Karmel-itkiszpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibardziej mu to służy. Skład: woda, syrop cukrowy, cukier owocowy, aromat naturalny, sok jabłkowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjany i karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat barwiący z jabłka, substancja słodząca: sukraloza. Jedynie skład nieco wzbudza wątpliwości, jak bowiem można przeczytać z tyłu na etykiecie, w piwnym napoju jeżynowym, jeżyn nie znajdziemy. Spodziewałam się tego, a potwierdzenie moich
W kuchni Karmel-itkiSURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY (składniki na 4-5 osób) - 500g kiszonej kapusty - jedna marchewka - małe jabłko - pół małej cebuli - sól, pieprz, cukier - olej rzepakowy Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać łyżkę cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać olej, aby połączyć
Zgrabne Gotowaniecodzienne produkty, które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia
Zgrabne GotowanieGalette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:) Wykonanie tych naleśników
Blondynka GotujeSKWORCU z zamkniętymi oczami pochłaniam całymi garściami. Przepraszam, ale popłynęłam nie na temat, a to przez to, że właśnie podjadam te daktyle. Co zawiera herbata AMELIA: kawałki jabłka kawałki brzoskwini owoce dzikiej róży kawałki buraka kawałki karmelu kawałki białej czekolady pączki róży kwiaty piwonii i słonecznika Ta owocowa nie zawiera kwiatów hibiskusa, jak to często bywa w herbatach owocowych
Blondynka Gotuje