Jesień to u mnie zdecydowanie czas jabłek i dyni:) Dlatego też przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 100g masła
Z miłości do słodkościoraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków
Z miłości do słodkościużyłam Kresto), 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Z miłości do słodkościwyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej, 200g białej mąki orkiszowej, 200g wody, starte jabłko. Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn, 350g białej mąki orkiszowej, 300g mąki pszennej chlebowej, puszka
Z miłości do słodkościPlacek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa
Z miłości do słodkościpieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do ciasta. Dokladnie mieszamy. 3/4 ciasta wykladamy na natluszczona blache ( ja uzylam tortownice o srednicy 26 cm) Na ciasto wykladamy jablka, starte na duzych oczkach i wymieszane w odrobina cynamonu. Dwa budynie gotujemy w 3/4 litra mleka z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Jeszcze cieply budyn wykladamy na jablka. Na budyniu
Przysmaki KarolkiNoworoczna" Ksiazka szla do mnie dosc dlugo i moze wlasnie dlatego ten przepis byl jeszcze bardzo swiezy w mej pamieci. Zapiekanka jablkowo-rabarbarowa skladniki na 4 foremki: 2 zielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki(...)meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym wlozyc do rondelka i zalac woda. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie dolozyc rabarbar umyty i pokrojony na kawalki okolo 2cm. Gotowac 3 minuty. Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder
Przysmaki Karolkiwiec do dziela... Mini tarty z budyniem i jablkami skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyn waniliowy lub smietankowy na 0,5 litra mleka 1 szklanka mleka 2 jablka brazowy cukier do posypania wykonanie: Budyn nalezy przygotowac wedle zalecen na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilosc mleka z pol litra na 1 szklanke. Jesli jest to budyn bez cukru nalezy go doslodzic(...)grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie na ciasto wykladamy przestudzony, ale nie zimny, budyn. Jablka obieramy i kroimy w ciwartki, a potem jeszcze raz na pol. Ukladamy je na budyniu i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekatniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut
Przysmaki Karolkibardzo smaczny i przyjemnie slodki, idealny do popoludniowej herbatki :-) Babkowe ciasto z Normandii skladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza 3 lyzeczki) szczypta soli starta skorka z polowy cytryny lub pomaranczy wykonanie: Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy przez(...)make wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy obtoczone w mace rodzynki i skorke z cytryny. Tortownice (24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Jablka obieramy, kroimy na cwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Nastepnie kroimy je na plasterki o grubosci 1cm. Ukladamy na ciescie i posypujemy pozostalym cukrem. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez
Przysmaki Karolkiporze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego po troszku, a potem martwię się kiedy my to przejemy. Jak dziecko w sklepie ze słodyczami, na targu
Przysmaki KarolkiKaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy nadziana jabłkami, czy może w sposób który zaproponuje wam dzisiaj. Bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Kaczka od zawsze
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamrażalki na kolejne 10 minut. Wyjąć kuleczki, zanurzając każdą w przygotowanej czekoladzie, pozwolić nadmiarowi czekolady spłynąć i od razu dekorować. Gotowe cake pops wbijać w kawałek steropianu, połówkę jabłka lub układać w małych papilotkach. Miłej zabawy i smacznego
Zabawa smakiemjajko olejek pomarańczowy- lub jaki lubimy 2-3 jabłka 2 łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy mikserem. Owoce wrzucamy do ciasta I mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Foremki wkładamy do formy mufinowej- jeżeli nie mamy- na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki EdytyZapraszam dzisiaj na moje wspomnienia z krótkiego pobytu w Norwegii, a po powrocie w domu powitało nas ciacho zrobione przez moją córkę : Ciasto z jabłkami Nie ma to jak w domu - ciasto i gorąca herbata :) Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei
Smaki Edyty