Chyba nie ma dziecka , które nie znałoby smaku Kubusia. Tak to napój dzieciństwa , wszyscy znali i uwielbiali :) . Dlatego warto powracać do tego co daje tyle wspomnień :) ***Sok Marchewkowy*** 1kg jabłek 1kg marchwi ( karotka ) 1. Wycisnąć sok przy pomocy sokowirówki
ciemna strona patelnikruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie białe, zerwane prosto z drzewa. Uwielbiam kompoty z papierówek. Galaretkę z papierówek robi się ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Papierówki ( ok. 2 kg) myjemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki wraz pestkami i wyciskamy przez sokowirówkę. Świeżo wyciśnięty sok z 2 kg papierówek, otrzymałam 750 ml zagotowujemy, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe ). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZupa rzodkiewkowa Kulinarne odkrycie tego roku. Zupa - krem z rzodkiewki jest przepyszny! Piękny różowy kolor i ten ostrawy smaczek... niebo! Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2 cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy) - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego(...)chleba - sól, pieprz, chili Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki
Słodka sielankaświeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE: Kilogram śliwek węgierek myjemy... .... po czym
Sajkofanka smakupapryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki Uczeń słucha Mistrza Sprzęt Kitchen Aid Dorady zamarynowane, gotowe do pieca
Moja smaczna kuchniawww.mgotuje.pl Filet z indyka z nadzieniem z suszoną żurawiną, morelami, kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Podana z kuskusem oraz sosem z jabłek, pora i soku z pod pieczenia mięsa, który wymyśliłam na szybko. Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i smakuje. Mięso wyszło soczyste
Marta GotujeWigilię. Dziś moje skromne wykonanie, bo do ideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała puszka kukurydzy 1 cebula sól, pieprz 4 łyżki majonezu (+ do posmarowania) 2 łyżki musztardy Ziemniaki, marchew ugotowałam w całości w osolonej wodzie. Wystudzone, obrałam ze skóry(...)pokroiłam w kostkę. Jajka ugotowałam na twardo. Także pokroiłam w kostkę. Cebulę, jabłko i ogórki potraktowałam tak samo. Groszek i kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam w misce. Doprawiłam solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszałam majonez (i śmietanę) z musztardą, które następnie dodałam do warzyw. Dokładnie wymieszałam. Całość przełożyłam do salaterki, wierzch posmarowałam majonezem i do czasu spożycia przechowywałam
bastalenastronkę . Ciekawe potrawy. Ja podkradłam przepis na surówkę. Ale coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy. Surówka z brukwi 1/2 brukwi 1 marchew 1 jabłko rodzynki 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny Brukiew, marchew i jabłko obrałam i starłam na fasolkowych oczkach tarki. Dodałam rodzynki i całość skropiłam sokiem z cytryny. Jogurt połączyłam z surówką
bastalenazrobię. Żeby nam się jednak jeden i ten sam nie przejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim
Made By Mom And SonProsta do zrobienia .. 1 szkl. kaszy kuskus Kupiec 1 papryka 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy 15 dkg polędwicy drobiowej 1 cebulka 1-2 jabłka sol, pieprz majonez Kaszę wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki i odstawić na 5 minut.Kukurydzę odsączyć,resztę dodatków pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzeniedziękuję redcoon.pl za taką możliwość wyboru i przyjemnego bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z musu dyni
Moje domowe kucharzenieświeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też na śniadanie...bo piekłam je późnym wieczorem..Ja swoich bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej razowej
Moje domowe kucharzenieNigdy wcześniej nie robiłam sałatki / surówki z botwinki.. 2 -3 młode buraczki z liśćmi 1 ogórek 1 jabłko 1 cebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać
Moje domowe kucharzenie