mleka -50g drożdży -550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej) -szczypta soli -1/4 szklanki oleju -1/4 szklanki cukru trzcinowego + owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłka Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki
Smaczne ZdroweSkładniki: - wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie) - 1 duża cebula - 1-2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - śmietana kwaśna 18% ( lub inna) - 0,5-1 jabłko ( nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić(...)chwilę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić świeżo mielonym pieprzem, zamieszać. Dodać śmietanę i jabłko - pokrojone w kostkę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy wymoczone, pokrojone na małe kawałki śledzie i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze dosypujemy pieprz. Ja lubię przygotować śmietanę z przyprawami trochę wcześniej - wówczas śmietana dostaje fajnego posmaku ziela i liścia
Smaczne Zdrowelistopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek
Sajkofanka smakupółksiężyce, które podarujecie swoim najbliższym ;) Bardzo dobrze pamiętam andrzejkowe listopadowe wieczory, jakie spędzałam jako nastolatka. Spotykałyśmy się z koleżankami i z wielkim przejęciem lałyśmy wosk, rzucałyśmy skórką z jabłek za siebie, układałyśmy karty, ciągnęłyśmy losy, a w nocy układałyśmy karteczki z imionami chłopców pod poduszkę. Pierwsza, którą wylosowało się rano miała przedstawić nam imię naszego przyszłego wybranka. Zastanawiam
Sajkofanka smakuwycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową
Sajkofanka smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 nóg z kurczaka 1 słodkie jabłko Marynata: - 3 duże ząbki czosnku - świeża natka pietruszki - pół papryczki chilii - 2 cm korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy z oliwek(...)pokroić drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód i przyprawić.Odstawić na noc do lodówki. Drugiego dnia wyłożyć kurczaka do wysmarowanego olejem naczynia. Jabłko pokroić w ósemki i ułożyć między mięsem. Wstawić do o piekarnika. Piec w naczyniu żaroodpornym (przykrytym) w temperaturze 160 stopni C przez 2,5 godziny. Po 1,5 godziny podlać
Sajkofanka smakulodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił. Buraki gotujemy w wodzie: umyte
Sajkofanka smakuDobre jako deser np. polane polewą czekoladową jak również mogą stanowić dodatek do grillowanego camemberta. składniki: 3 plastry świeżego ananasa 2 małe jabłka 1 banan 10-12 truskawek Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania
Monia miesza i gotujeziela angielskie Kamis 5 kulek pieprzu czarnego Kamis 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie ćwiartka jabłka 1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć
Ala piecze i gotujeSkłada się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki
Mechanik w kuchnimamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspomina ciepłe obiady i kolacje z ryżem na słodko? Słodki ryż , to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta
Mia Cucina Sofietastrudel trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami. Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej
Mia Cucina SofietaKolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie... Składniki: 20g świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, duży
Z miłości do słodkości