człowiek staje się otwarty na nowe;) Pomysł na dodanie serka wziął się stąd, że jak zobaczyłam omlet Kaiserschmarren, to skojarzył mi się właśnie z dodatkiem sera, a nie jabłek. No to zrobiłam omlet z serem! Składniki na 1 placek: * 100 g sera białego zmielonego jak na sernik * ok. 50 ml mleka sojowego * ok. 40 g mąki pszennej
Zdrowa Kuchnia Sowyniż odmierzać szklankami;) Składniki na 25 - 30 ciasteczek: 4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam 50 g nietopionego 1 szklanka jasnego brązowego cukru - dałam 120 g fruktozy^ 1 duże jajko 1 jabłko zmiksowane - jabłko utarłam i trochę skropiłam cytryną, bo słodkie było 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - dałam 150 g 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - dałam 160 g mąki pszennej
Zdrowa Kuchnia Sowyboku 27 cm: * 200 g płatków owsianych zwykłych * 50 g otrąb orkiszowych * 50 g sezamu * 50 g słonecznika łuskanego * 100 g masła * ok. 4 łyżek miodu * jedno starte jabłko * 4 małe kostki gorzkiej czekolady * 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych * 2 łyżki żurawiny * dodałam też 1/3 łyżeczki stewii** na próbę (świeżo ją zakupiłam) * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny ** stewia(...)rondelka wrzuciłam masło, kostki czekolady, miód i podgrzałam do rozpuszczenia składników. Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C. Po wyjęciu chwilę przestudziłam
Zdrowa Kuchnia Sowywielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200* C. W czasie gdy się piekły przygotowałam dip i surówkę
Zdrowa Kuchnia SowyParę dni temu zrobiłam co ś w rodzaju tarty z jabłkami na ciekawym otrębowym spodzie. Wyszła bardzo smaczna, tylko niepokazowa ; ) Ale w trakcie mieszania (i próbowania) tej spodniej masy przyszło mi do głowy, ż e to będzie te ż ś wietna baza do zrobienia kulek, których dawno, oj dawno nie robiłam. Dodałam więc bakalii i zrobiłam na niedzielny podwieczorek
Zdrowa Kuchnia SowyZawsze robię tego typu śniadania (oparte na kaszy jaglanej, płatkach zbożowych bądź ryżu) z dodatkiem owoców: jabłek, gruszek lub innych sezonowych. Przygotowując wczorajsze śniadanie miałam zamiar dodać kaki (bardzo sezonowe i swojskie;), ale po ugotowaniu ryżu zamiar zmieniłam i zrobiłam bez żadnych owoców, a za to z dodatkiem fig i śliwek - rzadziej ich używam niż pozostałych bakalii, a teraz
Zdrowa Kuchnia SowyPierwszy raz ten omlet (z dodatkiem jabłka) jadłam dwa lata temu, wtedy tak bardzo mi posmakował, że robiłam go kilka razy pod rząd. I od tego czasu już nie robiłam, bo całkiem o nim zapomniałam. Przypomniałam sobie teraz, gdy szukałam jakiegoś pomysłu na danie z udziałem jagód i malin, którymi zajadam się ostatnio bez opamiętania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTen dip z awokado to chyba jeden z najlepszych, jakie jadłam, choć bardzo podobny już robiłam. Podobny, ale jednak nie taki sam. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowyopakowaniach sprawia, że ślinka cieknie... Zaczynając od lewej: - konfitura z malin; - konfitura z płatków róży; - syrop malinowy; - syrop porzeczkowy - syrop jagodowy; - syrop różano-malinowy - acerola -100% sok z jabłek i aceroli
kolorowotorcikowoinne potrawy, poznaję nowe smaki i dania... Cieszy mnie to. A knedle to takie letnio-jesienne danie, dobre z każdymi owocami. Mam w planach zrobić je jeszcze z jabłkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
Pasja SmakuSmacznego! Na buraczane przepisy zapraszam także do: Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny . Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze(...)Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszać dobrze wszystkie składniki
Pasja Smakuwszystkim królują w niej pieczarki i chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez(...)minut. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku
Pasja Smakukilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków i w końcu ruszyłam z jakąś dodatkową aktywnością fizyczną. Nawet szykuję sobie obiadki do pracy! Dzięki temu wraca na bloga cykl lunchbox . PS. Jem mało słodyczy i innych takich, ale wiecie, że odkąd postanowiłam
Pasja Smakuprogramie do biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol) Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać
Smaczne Zdrowe