smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 200 g truskawek 1 pomarańcza 1 duża garść czerwonego winogrona 1 banan 1 jabłko Sposób przygotowania: 1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy. 2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :) 3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą i wykładamy folią spożywczą. Wkładamy
Kuchnia domowa Anijajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa pomarańczowa: 1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia) 3 budynie waniliowe / śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy
Kuchnia domowa Anigodzin. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach: Śledzie po cygańsku Śledzie ze śliwkami Śledzie z pieczarkami i papryką Śledzie z jabłkiem w śmietanie
Kuchnia domowa Anikompotu z suszu nie wyobrażam sobie Wigilii. Nie mogło go również zabraknąć na moim blogu... Składniki: 200 g suszonych mieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele) 200 g suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych) kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej kawałek kory cynamonu kilka goździków cukier lub miód do smaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać
Czerwień i błękitłyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego 1 liść limety pieprz sól 1 łyżka wina białego 1 ząbek czosnku 1 cm strączka chilli Salsa owocowa. 1 jabłko 1 gruszka 1/2 cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wieloowocowego 1 łyżka wina listki melisy Wykonanie. Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno
Kulinarny karnet Christopheramąki 5 dag masła 5 dag cukru pudru 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1-2 łyżki śmietany 18% 1 jajo 3 łyżki dżemu z rajskich jabłek 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem
Kulinarny karnet ChristopheraKnedle z truskawkami? Czemu nie? Tym bardziej ,ze na te klasyczne ze sliwkami trzeba tak dlugo jeszcze czekac.Przyznam ze z jablkami juz jadlam ,ale truskawkowe robilam pierwszy raz.Sa na pewno duza konkurencja dla pierogow z truskawkami.Sa po prostu duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu!Skladniki na 4 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!staje sie rowniez trujacy.Duze stezenie solaniny wystepuje w kielkach i oczkach,dlatego powinny zostac usuniete przed spozyciem.WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANACzy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry.Skladnik na 3 porcje:okolo 500 g dorsza (tuszka ze skora)1 litr mlekaswieze ziola.szalwia,mieta,tymianek,oregano1 zabek czosnku sol,pieprzskladniki na puree:300 g dyni200g ziemniakow1/2 jablka 1 lyzka maslosol,pieprz,1/2 lyzeczki curryWykonanie:Rybe posolic,popieprzyc,wlozyc do garnka,zalac osolonym zimnym mlekiem.Dodac ziola.Calosc zagotowac,zestawic z ognia i po 8-mu minutach wyjac rybe.Obrana dynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczyste i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaczna,niezykle zdrowa i dietetyczna surowka pieknosci z selera.Przygotujesz ja w 5 minut i bedzie swietnym dodatkiem do kazdego dania miesnego i rybnego.Zapach selera, ktory niejednego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pigwa po latach powraca do lask i coraz czesciej mozna ja spotkac na straganach lub kupic w sklepie.Warto wiec wiedziec co nieco o owocu,z ktorego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zjedzenia w domowym zaciszu .Przy krojeniu ciasto bowiem rozpada sie na kawalki,takze ladnie wyglada tylko na fotografii.Do murzynka mozna dodac wlasciwie wszystkie ulubione owoce wisnie,morele,gruszki,jablka czy tez maliny.Niezwykle proste,pyszne czekoladowe ciasto- klasyk.Istnieje wiele przepisow na czekoladowe ciasta,ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden.Skladniki na 2 keksowki:250g masla1 1/2 szklanki cukru4 czubate lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obrac,pokroic na czastki,wykroic gniazda nasienne.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 200°C lub z nawiewem na 180°C. Przygotowac rekaw do pieczenia.Na dnie rekawa ulozyc kapuste kiszona,jablka i listki laurowe.Na kapuscie ulozyc mieso i wlac na dno sok jablkowy lub cydr.Konce rekawa dokladnie zwiazac , ewentualnie przyciac przydlugie,tak by nie dodykaly w trakcie pieczenia bokow piekarnika.Na gorze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!