czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej czekolady • 4 jabłka • 2 łyżeczki cynamonu • 3/4 szklanki drobnego cukru • 6 łyżek stopionego masła Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni(...)miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. 10. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). 11. Po upieczeniu ostudzić
W mojej kuchniorzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko ubitą i posypaną cynamonem. The post Crumble z jabłkami bezglutenowe appeared first
codojedzeniapieczenia 100 ml mleka kokosowego Lukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy(...)pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch
Made By Mom And SonWielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale już dziś polecam ten prosty jabłecznik :) Składniki : 1 i 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g masła 1-2 jajka 4-5 średnich jabłek, u mnie były 4 , ale można dać 5 mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy(...)cieście dokładnie zlepiamy Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt
Proste Potrawyłyżki cukru 10dag drożdży Dodatkowo Jabłka, powidła,czekolada 2 żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki(...)najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł/kawałek jabłka/kawałek czekolady) i rolować rogaliki. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st. około 15 min. Białka utrzeć z cukrem pudrem do momentu konsystencji lukru. Upieczone
Smaki Nataliiłyżki wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy. Jasne ciasto z marchewki: ok. 130 g wiórków z marchewki ok. 200 g tartego jabłka 50 ml wody lub mleka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej(...)pieczenia Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka. Na wierzch dokładamy kolejne 200 g tartego jabłka wymieszanego z płatkami migdałowymi. Posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp
Kucharzycabędzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam. Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób
Smaki Ewyzapełnić trzy słoiczki. Przełożyłam do nich gorący mus i od razu zamknęłam, do szybkiego wykorzystania. Jeżeli mają postać dłużej to należy je zapasteryzować. Składniki: 4 jabłka (kwaśniejsza odmiana) 1 szkl. puree z pieczonej dyni skórka otarta j jednej pomarańczy 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)pół, wydrążyć środek, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę, do miękkości. Po upieczeniu dynię wystudzić, obrać ze skórki, umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Puree z jabłek oraz dyni połączyć. Gorący mus przełożyć do słoiczków i od razu
zadanie-gotowaniemąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i rozłożyć(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Oprószyć bułką tartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi
Moje domowe kucharzenieSkładniki: ( na 7 babeczek ) 150g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g cukru, 90ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka kakao, 1 jabłko, 1 łyżka rodzynków, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem i olejem. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi - mieszać do momentu aż nie będzie grudek(...)jednej części dodać kakao i wymieszać dokładnie. Do ciemnego ciasta dodać rodzynki - wymieszać. A do ciasta jasnego dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Na dno każdej papilotki włożyć ciemne ciasto, a następnie jasne. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C ok.25 minut - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu
W kuchni u Monikidoskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy(...)wykładamy na ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy. Piane układamy na jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek. Kroimy w paski i układamy na piance po skosie. Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewymuffiny*): - 1 szklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju - 3 małe jabłka pokrojone w cząstki(...)małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm) Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. * Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów
Corner With Recipeskostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanki mąki 1 jajo 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego(...) obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie
Cynamonowe szczęściemasło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier(...)drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie położyć jabłka, ubite białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach
Szybko Tanio Smacznie