żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka oleju 7 jabłek Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 1-2 cm kostkę. Do miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli(...)białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Gotowe
Rozpustne gotowanieprzepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 białko cukier(...)zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą
Ciasteczkowy Potwórsmakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasi24x35 cm) Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Różowa pianka(...)podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem
Nastoletnie Wypiekaniesznurkiem. Posmarować kaczkę olejem. • Ułozyć na blaszce kaczkę na jabłkach, które pozostały z nadziewania i piec 70 minut w temp. 170 st.C. • Po upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso od kości, kości długie z udek wywinąć(...)połówek kaczki i zapiec je przez 15 minut w temp. 200 st.C. • Kaczkę możemy również podawać w całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. • Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec
To co kochamPrzeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez.składniki:125 g margaryny1 szklanka cukru pudru3 żółtka3 jabłka2 szklanki mąki pszennej1(...)wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut
Monia miesza i gotujewaniliowego szklanka mleka szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z pomarańczy duże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek(...)reszta mąki będzie zbyteczna, ponieważ on zbierze nadmiar płynu. Jednak jeśli po upływie ww czasu ciasto będzie rzadkie ( jak śmietanka) to należy dosypać resztę mąki i wymieszać. Jabłko obieramy kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta. Na koniec jeszcze roztopione masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek
Dieta moja pasjaPrzepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek(...)bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka i dwóch budyniowych proszków. Przykryć pozostałym ciastem. Piec około godziny w 180 stopniach na złoty kolor
Magiczne Życie Martymaleńkie - dosłownie na jeden, dwa gryzy. Ciasto zagniata się bardzo szybko, lecz aby uzyskać tą listującą konsystencję, trzeba włożyć je na noc do lodówki. Z tego przepisu piekłam też rogaliki z jabłkami , które bardzopolecam! Kruche rogaliki z różą 2 szkl mąki 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g miękkiego masła Lukier 175 g cukru pudru 2 łyżki wrzącej wody(...)lodówki uformować kulkę i cienko rozwałkować. Otrzymany krążek podzielić na 12 części. Na każdym trójkącie położyć kulkę róży w cukrze wielkości małego orzecha laskowego. Zwinąć w rogalik. Piec w temp.180°C aż się lekko zezłocą. Po wystudzeniu polukrować (cukier puder wsypać do kubka, zalać wrzącą wodą i dobrze wymieszać łyżką, aby powstała gładka pasta
Posadzone i zjedzoneCiasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki Składniki suche: szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe: 2 kg jabłek cynamon 150 g masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)language:#0400;} Tortownicę smarujemy tłuszczem (średnica tortownicy 23 cm) i wysypujemy na dno tortownicy pierwszą część suchych składników. Następnie połowę jabłek ,drugą część suchych składników ,na to tarte jabłka i trzecia część suchych składników. Na wierzch posypujemy masło starte na tarce o dużych oczkach. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenrazu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki margaryny 1 łyżka tłustej śmietany 1 kg jabłek gałka muszkatołowa imbir przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Jabłka (im bardziej dojrzałe tym lepiej, dzięki temu(...)przygotowanej formy na tartę. Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. Zimowa tarta z jabłkami Smacznego
CiastkozercySkładniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 żółtka 425 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny(...)wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Emcia Pichcicukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych(...)puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch
peggiwkuchnipyszne, że nawet mąż załapał się na jedno ciastko (a niekoniecznie jada babeczki). Smakują rewelacyjnie i cudownie pachną - tym samym kusząc podczas pieczenia. Nadzienie z twarożku również okazało się doskonałym pomysłem i połączeniem dla suszonych jabłek! Każdego muffina uwieńczyłam posypką z cukru karmelowo-waniliowego , która oprócz efektów smakowych - sprawiła, że wierzch był leciutko chrupiący. Pychota! Zresztą sami spróbujcie!!! (około(...)sztuk) 100g mąki pszennej 75g cukru (u mnie ksylitol) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 50 ml mleka 50 ml oleju Dodatkowo: 40g suszonych jabłek (u mnie w kostce z firmy Amkez ) Twarożek: 90g białego sera (u mnie z wiaderka) 10g cukru (u mnie ksylitol) 10g cukru waniliowego Wierzch
Di gotujenikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki(...)minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na cieście równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i rozkładamy jabłka. Na masę wylewamy sos budyniowy. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia. Ja piekłam 35 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + termoobieg. Smacznego
Smak mojego domu