częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa(...)pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa była za twarda) Masa jabłkowa 6 dużych kwaśnych i twardych jabłek
coolinarnastrefa.blogspot.comtuczące ;) i z jabłkami! Mniaaam! Racuszki na zsiadłym mleku Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400 g zsiadłego mleka, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklani cukru, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania. Wykonanie: Żółtka musimy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy zsiadłe(...)mleko a następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką i wrzucamy obrane i pokrojone plastry jabłka. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaaSkładniki : 2 jajka opakowanie jogurtu 400 g - naturalnego 4 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki płatków owsianych jabłko, szczypta cynamonu Przygotowanie: Do naczynia wbić jajka, dodać jogurt i dokładnie wymieszać Dosypać przesianą mąkę , proszek, cynamon i płatki - ponownie wymieszać Obrane i drobno pokrojone jabłko dodać do masy i jeszcze raz wymieszać Smażyć na oleju z obu stron
Proste Potrawybudyniem Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka: 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru(...)szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczana. Wymieszać wszystko dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Mania Gotowaniajadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) Na kruszonkę: 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżka brązowego cukru 1 duża łyżka miękkiego masła roślinnego duża garść(...)posiekanych orzechów włoskich W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej i mleko. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość obu naczyń, nie mieszać długo, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać jabłka, wmieszać je w masę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę
Simply Foodmasła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ulubione owoce (u nas 3 jabłka i 30 dag drylowanych wiśni) Przygotowanie: Mąkę, szklankę cukru i proszek do pieczenia należy wymieszać. Mama odkąd pamiętam wszelkie ciasta robi na wyszorowanym wcześniej, kuchennym(...)oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno. Z odrobiną mąki ziemniaczanej idzie łatwiej). Na wierzch starła schłodzone ciasto na tej samej tarce co wcześniej masło ;) Wystarczyło już tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika i przez jakąś godzinę piec w 180 stopniach, żebyśmy wszyscy
Kuchnia po mojemuciepło z dodatkiem gałki lodów :) Przepis znalazłam tutaj Składnik: 250g zimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania Lukier pół szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę(...)Pierwszą wyłożyć dno i boki foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem
Delicious Titbitspublikacji. Jako pierwsze przedstawiam ciasto cynamonowe z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 2 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 5 jabłek pokrojonych w kostkę (bez skórki) garść bakalii lub orzechów mogą być pestki z dyni. A jak to zrobić: Jajka z cukrem utrzeć(...)kogel-mogel. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując. Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach
Kuchnia w opałachjajka 1 jabłko ( średnie ) 1 brzoskwinie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ksylitolu olej kokosowy ( do smażenia ) Wykonanie Na wstępnie oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijam pianę na sztywno , do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę . Do ubitych żółtek dodaję mąkę , mleko ,proszek do pieczenia i dokładnie łączę(...)sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno być troszkę
Mój Smakgodziny. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni
Motylkowa Kuchniadobrze wyglądać, ale także znakomicie smakować. Kaczkę można przyrządzać na tysiące sposobów, bo świetnie czuje się zarówno w słodkim, jak i kwaśnym oraz słonym towarzystwie. Można ją piec samodzielnie lub z jabłkami, śliwkami, pomarańczami, wiśniami, ananasem, rozmarynem, wątróbką czy czosnkiem, albo dusić. Mamy nadzieję, że nasze udko z kaczki przypadnie Wam do gustu. Bądźcie czujni! Artykuł Udko z kaczki
Ciasna Kuchniamleko. Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę o boku 25 cm natłuścić, wysypać płatki, posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Piana z białek: 2 białka 1 łyżka cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewyobieramy i kroimy w ósemki. Mąkę wyrabiamy z rozdrobnionym widelcem serem i masłem. Cisto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (szklanką). Układamy na nich jabłka a brzegi sklejamy. Pieczemy około 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAWysmarujmy dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem wyszła z foremki ;) Do nasmarowanej foremki na babkę na spód wrzucamy jabłka w karmelu, a na jabłka wlewamy masę ciastową. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 minut – aż patyczek włożony w babkę wyjdzie suchy. Przed wyjęciem babki z foremki trzeba dać jej przestygnąć – minimum
Jak gotować i nie zwariować