makowe SKŁADNIKI:jabłka -1 kgmak mielony sypany - 2 łyżkimąka -2,5 szklcukier -3/4 szkljajka -6 sztsoda -1 łyżeczkaolej -3/4 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkacukier puder do posypania ciastatłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE:Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Jajka ubić na pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę(...)proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiSkładniki 1 1/4 szklanki kaszy manny Cenos 1 łyżka oleju lub oliwy 1 szklanka mleka 1 łyżka drobnego cukru mała szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 1 małe jabłko szczypta cynamonu propozycja podania: jogurt typu greckiego, maczek truskawkowy (posypka naturalna) Przygotowanie Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 1/4 szklanki kaszy manny Cenos 1 łyżka oleju lub oliwy 1 szklanka mleka 1 łyżka drobnego cukru mała szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 1 małe jabłko szczypta cynamonu propozycja podania: jogurt typu greckiego, maczek truskawkowy (posypka naturalna) Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier
Słodkie okruszkiwłoskich 1,5 szkl. mąki 3 duże jabłka - u mnie szara reneta 3 jajka 5 łyżeczek oliwy/oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 8 dag suszonych bananów (tzw. chipsy bananowe) Przygotowanie: Jabłka obrać(...)pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na godzinę aż puszczą sok. Orzechy i czekoladę posiekać na grube kawałki. Banany połamać na drobniejsze. Do jabłek dodać resztę bakalii. Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę. Dodać do owoców i bakalii. Połączyć. Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec na brązowy
Fabryka pomysłówłyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. A jak ktoś nie ma weny na lepienie to poniżej jest wersja dla leniwych
Blondynka Gotujeciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 10 dag maku 2 łyżki soku jabłkowego Ponadto: 2 łyżki masła 2-3 łyżki konfitury z moreli cukier puder 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość(...)Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor.6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż przed podaniem brzegi piaskowca można oprószyć cukrem pudrem. Źródło,, wielka księga ciast
Apetyczna babeczkacynamon, a piekłam w nocy -100 g zimnego masła kokosowego (można nawet wstawić na chwilę do zamrażalnika) *płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, ale spokojnie można to pominąć, bo ciasto nie wyrasta – około kilograma jabłek, obrać i zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach Przygotowanie: Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym lub masłem kokosowym, wysyp na dno formy około 1/3 suchego ciasta równomiernie, tak aby przykryło dno formy na to wyłóż równomiernie połowę jabłek Przysyp je kolejną 1/3 suchego ciasta i możesz też rzucić kilka wiórków masła
greenscarfsłodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 18%, 3 dag drożdży, 1,5 kg jabłek np. szara reneta, 1 opakowanie cukru waniliowego - do jabłek, 2 łyżki cukru kryształu - do jabłek, 1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek, cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm
Tradycyjna kuchnia Kasisprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet(...)blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem , posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor. U mnie był piec kaflowy więc piekło się powoli i na oko... Placek wyszedł obłędny i połowa
Z Kuchni Do Kuchnismakował świetnie. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao nadzienie: 1 kg gruszek 1 kg jabłek 2 nektarynki sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Wykonanie: Przygotować farsz: Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie(...)resztą ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180 o C a następnie wyciągnąć obciążenie. Z jasnego ciasta przygotować dekorację: Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków. Gruszki
Mama Gotujepieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Mus jabłkowy : 1 kg jabłek, 1/2 szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa z serków: 300g serka homogenizowanego waniliowego, 2 opakowania galaretki żółtej, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki wody(...)stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasikaszą manną tortownica 24 cm 1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy mannej 1 szkl. cukru (ja daję 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g zimnego masła 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) cukier puder do posypania Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Tortownicę szczodrze wysmarować masłem. Piekarnik(...)nagrzać do 180°C . Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem zwykłym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki, rozprowadzić po całym dnie. Na to kilka łyżek utartych jabłek. Następnie kolejne warstwy suchych składników i jabłek. Ostatnią warstwę musi stanowić sypka mieszanka. Na górze ułożyć równomiernie cienkie płatki masła pokrojone np. obieraczką
Posadzone i zjedzoneskórkę z cytryny i sok - delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kilka minut. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy foremki wyłożone ciastem i pieczemy do zarumienienia. Na podpieczone spody wykładamy jabłka i ścieramy na nie na tarce resztę kruchego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż nasze tarty ładnie się zarumienią. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidoprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy na 3 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i pierwsza część ciasta ścieramy na tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp(...)Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego
Słodkości i nie tylko