Bogucice . 2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 5 jajek 1 1/4szkl cukru 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao (można pominąć) 4 duże jabłka szkl grubo posiekanych orzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął
Smakołyki Asinuda, a to Pani nakrzyczała… W takich sytuacjach zawsze przygotowuję ten deserek już unoszący się z piekarnika zapach podczas jego pieczenia, poprawia nastrój w całym domu, a z pierwszą zjedzoną łyżką puszystego serniczka z kawałkiem cynamonowego jabłka, uśmiech na twarzy jest tak wielki, że nie pamięta o swoich foszkach Zawsze działa Składniki na deser: 250g sera białego(...). Na wierzch ścieramy po łyżce schłodzonego masła i wkładamy deserki do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Przepis bierze udział w akcji: „Piecz… ot tak… prosto z serca!” Artykuł Deser serowy z jabłkiem pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plcukru z wanilią 0,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka kwaśnego dżemu lukier: 250 g cukru pudru łyżka jogurtu greckiego ponadto: kilka niezbyt dużych jabłek cynamon do posypania tłuszcz do blaszki Masło posiekać z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Dodać pozostałe składniki ciasta, szybko zagnieść, odstawić do lodówki. Orzechy zmielić, dodać cynamon, cukier z wanilią i dżem, wymieszać na jednolitą(...)Układać połówki jabłek, nadzieniem do dołu, z ok 1,5 cm odstępem od siebie. Oprószyć lekko cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut aż wierzch się zezłoci. Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch lekko przestudzonego, ale wciąż ciepłego ciasta. Ciasto odstawić do wystudzenia
6niebodobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem(...)koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się rozpuszczą. Pieczemy około 20 minut. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
ClauditteMissCookingPrzepis wzięłam z tej strony: klik i trochę go zmieniłam. Składniki: 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g masła / margaryny 30 ml oleju 80 g cukru Masa jabłkowa 1 kg kwaśnych jabłek 50 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego(...)dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy nasze ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy je w ramach potrzeby Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy jabła do garnka i dodajemy trochę wody żeby się nam nie przypaliło. Wsypujemy cukier, rodzynki i cynamon. Smażymy jabłka
W Moim Magicznym Domuczyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki: Na ciasto: 460 g mąki 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę(...)jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany
KasiaiKrzysiu.plzmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka(...)dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część zawinąć w folię, spłaszczyć. Włożyć do zamrażarki na 15 min. W między czasie jabłka umyć, obierać, wydrążyć gniazda. pokroić na pół. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki, położyć na papierze do pieczenia, wysypanym mąką, ciasto delikatnie posypać mąką, na to położyć drugi arkusz (najlepiej wielkości blaszki). Rozwałkować na wielkość blaszki. przełożyć
moj przepis nawykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę jak na zdjęciu. Pieczemy tartę 20 minut sam dół i ok 15-20 minut
Niezły Młynekmieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej ciasta, nałożyć ubitą wcześniej pianę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwypróbować ją w domu Składniki na ciasto: 500g mąki krupczatki 250g margaryny lub masła 90g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (lub 1 jajko) 2 łyżki śmietany 18% Składniki na warstwę jabłkową: 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety - waga przed obraniem) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Margarynę (zimną), cukier puder(...)mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku. Wykonanie jabłek: Jabłka umyj, obierz, usuń
Mania WypiekaniaSkładniki :mąkacukierolejmlekojajkaproszek do pieczeniasól, cynamonewentualnie bakalie : rodzynki, orzechy, suszone jabłka itp.Zaczyn na chlebek dotarł i do mnie...Porcja ciasta jaką dostałam do wypieku chlebka nie wystarcza na choć małą blaszkę. Samemu trzeba wykonać trochę roboty, by go wreszcie upiec. A po kilku dniach znów będziemy mogli podzielić się częścią ciasta...Działa to tak, a zacznę po kolei(...)części dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb
Proste Potrawykupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi dostaną nagrodę
Smaczna PyzaBiała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa, którą można przygotować na
Zakamarki mojej kuchnijajo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki + 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka żurawiny 2 małe jabłka 1/2 szklanki maślanki Przygotowanie: Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz. Jabłka obierz(...)osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz
Gotowanie to kochanie