syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy olej i aromat(...)końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję. Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut w temp.160 st. C. Ciasto jet gotowe i zabawnie wygląda.Smacznego
Maminek kulinarnywyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) Składniki: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 175 g miękkiego masła 1 jabłko 2 jajka 250 g jeżyn Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę(...)łyżek tej kruszonki. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, na wierzch kłaść pozostałe owoce. Na końcu wyłożyć posypkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 80 minut
Domowa cukiernia Ewymnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować! Składniki (na keksówkę 10x 20 cm): 250 gram jabłek 1 łyżeczka cynamonu 70 gram mąki migdałowej 150 gram mąki żytniej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram masła 50 gram miodu 50 gram cukru 75 ml mleka(...)jajko płatki migdałów do oprószenia ciasta Jabłka obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. W sumie uzyskuję 200 gram pokrojonych jabłek. Posypuję cynamonem i odstawiam. Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję
Mango Papajawiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać kokos, wymieszać. 2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka posiekać w cienkie plastry. Do zmiksowanej(...)masy dodajemy dynię z jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanej tortownicy. Piec 60 minut
Apetyczna babeczkamąki orkiszowej jasnej 630 100 g maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka proszku do pieczenia nałożenie: 90 dkg jabłek 2-3 łyżki ksylitolu 1 budyń waniliowy+3/4 szklanki wody 2 garście żurawiny garść orzechów włoskich +2 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść(...)gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej,aż całkowicie zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia piekarnik nastawić na 190`C.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,a obręcz wysmarować masłem 2/3 ciasta rozwałkować przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł, a jabłko się skurczyło, następnym razem pominę tą ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba. Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał. Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również(...)mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 stopni przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze
Codziennik Kuchennymakowej3 szt jabłek5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia7 łyżek kaszy manny50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)1 łyżka cukru pudu Wykonanie:Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej
Malinowe Pocałunkiopcjonalnie) 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki zimnego masła (miałam kostkę 250 g) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik(...)ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę
Moje-pitraszenieSkładniki : Ciasto na spód : 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego(...)przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier , masło, posiekać nożem. Wbić jajko, wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy(...)białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier
Animelka Blogdokładnych składników, ponieważ robiłam je na oko, ale ciasto ma być troszeczkę gęstsze niż na naleśniki :) Składniki: mąka mleko 1 jajko mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia cynamon cała torebka cukru waniliowego jabłka Dodatkowo: cukier puder do obtoczenia Przygotowanie : Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do ziemniaków) i kroimy na plastry grubości(...)Przygotowujemy ciasto neleśnikowe : mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon wrzucamy do jednej miski i miksujemy, do czasu połączenia się składników. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy plastry jabłek i wyjmujemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoto brązowy kolor. Gdy pacuszki już ostygną, obtaczamy je w cukrze pudrze. Smacznego
charlotte gotujeposypane cukrem pudrem, racuchy jabłkowo rodzynkowe Składniki: 5 jaj 2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego sól 1 łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia garść rodzynek miękkie jabłka Wykonanie: Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta
Darcia w kuchniszklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Warstwa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 2 kisiele cytrynowe 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 4 łyżki wody Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka(...)cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Wanilia i Kardamonłyżki cukru Przygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką(...)miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni
Mania Gotowaniaproszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1 jabłko - 8 łyżeczek powideł śliwkowych Forma: na 4 mini keksówki Przygotowanie: Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję mokre składniki i je mieszam. Do drugiej suche, mieszam łyżką. Łączę wszystko razem, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam połowę ciasta do formy z mini keksówkami. Układam jabłka pokrojone(...)małe cząstki, 1/3 zostawiam. Na to nakładam resztę ciasta. Wciskam w ciasto resztę jabłek i w każą keksówkę wciskam po 2 łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: Sweet dreams + modyfikacje) Piekłam razem z: Grunt
Kuchnia co dnia