pieczenia. Na ciasto układamy równomiernie opłukane, odszypułkowane i odsączone z nadmiaru wody truskawki (niezbyt ciasno, bo jak puszczą sok wyjdzie nam zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie
Kolorowy Przepisownikpopołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 duże jabłko kruszonka(...)masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach kruszonka: Mąkę i cukier mieszamy w misce,dodajemy pokrojone masło i zagniatamy samymi palcami, aż powstaną
Bon appetit mon amieciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;) Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem. Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić czy ciasto(...)Stopniowo dodajemy do masy mąkę, cały czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą. 4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku! 5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut
Kraina Tysiąca Smakówmarchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka
Codzienne Gotowanieidentycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :) Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 średnie jabłko cukier puder do posypania olej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste
Truskawkowa Fiestaprzewieźć dokądkolwiek, a najlepiej , jak zwykle, smakuje na drugi dzień! Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 150 g masła szklanka cukru cukier puder do posypania płatki migdałów kilka jabłek pokrojonych w kostkę + cynamon(...)Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Obtocz w cynamonie.Rozpuść masło. Wystudź. Cukier utrzyj z jajami na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodaj rozpuszczone masło. Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj łopatką. Keksówkę, dość długą , wyłóż papierem. Wyłóż i wyrównaj ciasto. Posyp płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor, mniej więcej
Z Kuchni Do Kuchnisokiem z cytryny. Rozgrzej piekarnik do 190'C. Roztop pozostałe masło, cukier wymieszaj z przyprawą do szarlotki. N a ciasto wyłóż jabłka, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem z przyprawą do szarlotki i płatkami migdałów. Piecz 35 minut w 190'C. Wersja na thermomix Migdały rozdrobnij 8 s/obr. 7 , dodaj pozostałe składniki ciasta, zmiksuj 20s./obr.4, wymieszaj(...)sokiem z cytryny. Rozgrzej piekarnik do 190'C. Roztop pozostałe masło, cukier wymieszaj z przyprawą do szarlotki. N a ciasto wyłóż jabłka, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem z przyprawą do szarlotki i płatkami migdałów. Piecz 35 minut
SzczyptaSmaQSkładniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 kg słodkich jabłek 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z cytryny łyżka cynamonu 250-300 g dżemu z dyni i pomarańczy (użyłam tego : klik ) Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać(...)foremki i podpiec w 200*C przez 10-15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem, dodać rodzynki i dżem dyniowy. Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do pieca i piec w 200*C aż wierzch się zarumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 2 jabłka 1/2 szklanki rodzynek Do posypania: brązowy cukier i płatki migdałowe Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Jabłka umyć, obrać, wypestkować i pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać jabłka i rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Wierzch posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów. Piec około
Czerwień i błękitlaskowe) 100 ml dość grubo zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej 1 pełna łyżeczka cynamonu (do smaku) 60 g sparzonych rodzynek 4 łyżki jagód goi 200 g posiekanej czekolady (u mnie jedna z orzechami, druga z wiórkami kokosowymi) 2 duże jabłka (obrane i starte na tarce o grubych oczkach) Jajka(...)dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni C. Po 15 minutach trzepaczką mieszamy ciasto
Rozpustne gotowanieCiasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchniCzekają na nas dzisiaj dopiero co wyjęte z pieca, jeszcze gorące-Crumble, czyli kruszonka z jabłkami, bądź bardziej dosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną. Przełożyć jabłka do kokilek, na jabłka nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni Gdy crumble odrobinę ostygnie możemy posypać ją cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi
KreatywnePinyszklanki mąkiszklanka jogurtu naturalnego2 jaja jabłkoszklanka mirabelekłyżeczka proszku do pieczenia40 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw
Słodkie Przyjemnościpogaduszkach z mężem, przy dobrym filmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa(...)Wkładamy całość do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Środek sernika będzie lekko luźny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy przygotowanymi jabłkami, karmelem i na wierzch kruszonką (patrz niżej). Pieczmy kolejne 30-35 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Jabłka: 5 średnich
Made By Mom And Sonsoczystych 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (wrzucić szybciej do lodówki by zamarzło) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszany w misce(...)połowe jabłek(nie odciskamy!). Następnie znów 1 szklanka suchych składników i druga połowa jabłek. Na jabłka ostatnia szklanka suchych składników. Na wyłożone składniki ścieramy na tarce zamarznięte masło i posypujemy łyżką cukru krzyształu. Pieczemy ok 50 minut
Moje Słodkie Piekiełko