jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:94/436)

PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 146

ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami

Kuchnia w opałach
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 176

kruchym cieście. SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem(...)dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać

RAROSSA
Placek imbirowy z jabłkami 129

Tortownica o średnicy 26cm: 150g masła 80% 175g brązowego cukru 2 łyżki miodu wrzosowego 225g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 150 ml mleka 1 jajo 2 jabłka  gloster zielone sok z 1/2 cytryny W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy(...)skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy. Placek imbirowy z jabłkami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Szarlotka w kratkę 111

czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej  2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju Nadzienie 8 jabłek  cukier do osłodzenia(...)jabłek 4 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki cukier puder do posypania szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki.  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość

Kuchenne aromaty
Jesienne finansjerki z jabłkami 135

I mamy październik. Wrzesień minął sama nie wiem kiedy, zleciał w tym roku wyjątkowo szybko. Tyle rzeczy się wydarzyło, ale czas oczekiwania pomiędzy nimi zlał się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 192

zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy."Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki.Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać(...)ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką).Dać na jabłka.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikowąLiryczne babeczki

Moje pyszne gotowanie
surówka z modrej kapusty 304

być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem.  Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany  sól, pieprz Kapustę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosta tarta jabłkowa 188

końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru  ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli(...)szerokości  2 cm. Robimy ramkę z brzegów pozostałego ciasta nakładając na każdy bok po 1 pasku ciasta. Na rogach ciasto trzeba dobrze połączyć żeby w czasie pieczenia się nie rozpadło. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plasterki około 2 mm. Układamy na ciasto na zakładkę (jak dachówki by na siebie zachodziły

Przysmaki Karolki
Tani i szybki jabłecznik 207

wyszło i wszystkim smakowało to już na prawdę coś" :) Ciasto dla każdego :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kg jabłek 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny 2 krople olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy  Wykonanie: Jest bardzo szybkie więc najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170*C. jajka ubijamy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek. Miksujemy na niskich obrotach. 1/3 ciasta wylewamy na tortownicę o wymiarach ok. 23 cm. Następnie układamy jabłka, posypujemy cynamonem, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy przez 55 minut. I gotowe :) Pozdrawiam

W Moim Magicznym Domu
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 406

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju 1,5 kg jabłek Białka oddzielam od żółtek. Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję posiekane masło i po jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo(...)ogórki). Białka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier i budynie. Na końcu wlewamy delikatnie olej.  Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, na jabłka budyniowa piankę i na piankę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Wierzch po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem

kruche babeczki
Kaczka z jabłkami i żurawiną 184

Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż kaczką dojdzie. Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :) Czas przygotowania(...)żurawiny. Resztą żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy

Kolizje Smaków
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 263

Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Kroić po ostudzeniu.   (*) Kilka słów o cukrze brzozowym(...)Używa się go w taki sam sposób, co zwykły cukier.  Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek.  Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować Zalety:   - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym  - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier  - ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny - niż inne substancje

Di gotuje
Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 177

Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić je w gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie. Składniki: 1.200 g mięsa od szynki 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop(...)osoba trzyma przyciętą rozciągniętą siatkę, druga fiksuje w niej pieczeń. Pod siatkę włóż listki szałwi. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej bulionem. Ułóż resztę jabłek. Przykryj naczynie pokrywką i piecz w 180`C około 1,5 godziny. Polewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka sypana 195

masła najlepiej włożyć do zamrażalnika.  Jabłka obieramy, i kroimy w kosteczkę czy w pół księżyce.  Obrane jabłka skrapiamy cytryną by nie ściemniały. Wszystkie produkty sypie prócz cynamonu mieszamy w jednej misce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki suche dzielimy na 3 porcje. 1. pierwsza warstwa suchych składników - wysypać równomiernie 2. Masło ścieramy na tarce choć lepiej(...)środkowej warstwie układamy najmniej. 3. wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem 4. kolejna porcja suchych składników 5. plasterki masła 6. reszta jabłek, posypanych cynamonem 7. reszta suchych składników 8. na wierzch masło, które zostało Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180* około 1 godzinę. Podawać jeszcze ciepłą z ulubionymi lodami

Garnkowe fanaberie