rustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto; 1,5 szklanki maki pszennej pół kostki masła (10 dag) 3 łyzki cukru 3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc(...)dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka. wystające brzegi zawinąć do srodka.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.(może być gruby lub brązowy) Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut do zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac
Radość kipiąca uśmiechem.miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1-1,2kg jabłek (najlepiej winnych) Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć(...)proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* C przez około 45 minut, program góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego
Smaczne Zdrowestołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Krem: 750 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)łyżki cukru Papier do pieczenia Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: 1) Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2) Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych
Bajeczna Kuchniadużych placuszków): 250 g płatków owsianych górskich 2 średnie jabłka 2 jajka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka myjemy obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i płatkami owsianymi. Odstawiamy na 10 minut(...)płatki trochę zmiękły. Po tym czasie do masy dodajemy cukier, jajka i cynamon. Mieszamy. Z masy formujemy placuszki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 35 minut
e-PrzepisyKulinarnesię nie znudzi! (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka) 1 kg -1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1 szczypta soli 120-150g masła (*) (w zależności od szerokości formy) Masło schłodzić(...)cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części. Na dno formy (wysłanej papierem do pieczenia) równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie 1/2 jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki. (Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku ani nie uklepywać na cieście.) Wierzch ciasta posypać startym
Di gotujemąki pszennej 1/2 jajka (resztę odstawić na bok, będzie potrzebne do wysmarowania ciasta) 50 g jogurtu naturalnego 100 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 800 g jabłek 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 2 łyżki cukru (lub więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)czasie w płynnym miodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie dodać mieszankę do jabłek i energicznie mieszać do zgęstnienia. Nadzienie odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy), a następnie przenieść do tortownicy
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj zapraszam na białą kiełbasę w trochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy(...) myjemy i bez obierania kroimy w ósemki. Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy do niej jabłka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domubardzo szybko znika z talerza. składniki: kruche ciasto 450 g mąki pszennej 250 g zimnego pokrojonego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli dodatkowo 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru waniliowego Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto(...)się schłodzi na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Na starte ciasto wyłożyć pokrojone jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut az wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra dół
Monia miesza i gotujeszkl.mąki 1/2 szkl.cukru pudru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 łyżka miodu klonowego 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny(...)podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć
Moje domowe kucharzenie250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju słonecznikowego 100g drobnego cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jabłko Szczypta soli W misce miksera mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dorzucamy szczyptę soli, cynamon oraz cukier. W drugim pojemniku delikatnie
Kolizje SmakówSkładniki jajko, 1 szt cukier, 3 łyżki mąka pszenna, 2 szkl proszek do pieczenia, 2 łyżeczki mleko, 1 szkl jabłka, 2 szt olej, do smażenia Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jajko miksujemy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek na przemian z mlekiem. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, kardamon mielony 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przecier jabłkowy 300 ml/słoik, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut(...)posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta
W Mojej Kuchni LubięWątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki podsmażamy
Smakowity Blog KulinarnyCoś szybkiego i pysznego ? Szarlotka Sypana Składniki: Na ciasto: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki razowej (pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki cukru Nadzienie: około 2,5 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Dodatkowo: 150-200 gr masła Wykonanie: Jabłka myjemy obieramy (można jednak zetrzeć ze skórką), lekko odcisnąć(...)cynamon, wymieszać i odstawić na czas dalszego przygotowywania. Sypkie składniki dzielimy ze sobą, mieszamy i rozdzielamy na 3 równe części Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia Sypkie składniki sypiemy bezpośrednio na blachę wraz z jabłkami: 1 część sypka, następnie połowa jabłek, 2 część sypka , i 2 część jabłek, 3 część sypka i na koniec ścieramy na tarce
W Moim Magicznym Domuwięc też, choć nietypowy. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 3 małe jajka (lub dwa duże) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus: 6 dużych jabłek 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jabłkowo-miętowej na krem: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła na wierzch(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180*C. Po wystudzeniu zdjąć delikatnie "skórkę" z wierzchu biszkopta. Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie za pomocą blendera rozdrobnić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia