jajka 1 szklanka cukru ( jak ktoś nie lubi strasznie słodkich ciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy 4 - 5 średnich jabłek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy(...)cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy, dodajemy olej i ubijamy. Obrane wcześniej jabłka kroimy w dowolną kostkę wedle uznania i wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp
W Moim Magicznym Domuszklanki mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę(...)formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem
Sto kolorów kuchni150g cukru, 180g masła lub margaryny, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ), 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki, jabłko, 200g jeżyn (mogą być mrożone). Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone(...)piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta. Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm
Z miłości do słodkościklejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać(...)widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiciasto -3,5 szklanki mąki pszennej -1 margaryna 250g -1 cukier waniliowy -5 żółtek -3 łyżki śmietany 18% -0,5 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka(...)ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę. kruszymy na ciasto. pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. i gotowe szarlotkę przechowujemy w lodówce, najlepsza jest na drugi dzień, wręcz rozpływa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis mam od znajomej, wypróbowałam go i polecam Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka -5 szt proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka(...)cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę do sałatki, powstanie
Kuchnia DanusiSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, maślanka 1 szklanka, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 4 duże, pomarańcza 2 sztuki, cukier 1 łyżka, budyń waniliowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 150 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę(...)budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta na cieście rozsypać owoce i rozsmarować resztę ciasta piec w 200 C okołoo 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, galaretkę wsypać do zimnej śmietany
W Mojej Kuchni Lubięznikać szybko. Zapewniam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 - 5 jabłek kilkanaście śliwek 1 łyżeczka cynamonu + 1 - 2 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i żółtka i całość(...)wyłożyć na dnie. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek. Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut
Sto kolorów kuchnidodatek do kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki białego cukru; 250 g margaryny; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu. Różowa pianka: 5 białek jaj; Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze(...)dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut. Upieczone, wystudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (u mnie bez). SMACZNEGO
Gospodyni MiejskaBlacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szkalnki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 1 kisiel słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka: 5 białek(...)następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Zapraszam do świata personalizowanych prezentów na każdą okazję i dla każdego
Wanilia i Kardamonkruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa:9 dużych jabłek 1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej 10 dag cukru Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórków kokosowych(...)kakaoZaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1). Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut
Świat Ciastaszklanka orzechów włoskich • 1 szklanka żurawiny suszonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki cukru • 4 jajka • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • cukier puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać z cukrem, cynamonem, lekko posiekanymi orzechami i żurawiną. Odstawić na godzinę. • Jajka lekko(...)rozbić, dodać sok z jabłek i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. • Wymieszać masę jajeczną z jabłkami. • Wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C. • Gotowy posypać cukrem pudrem
To co kochamciastek) 250 g sera białego 300 g maki 100 g cukru pudru 2 jajka (jedno do cista jedno roztrzepane do posmarowania brzegów) 20 g proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 3-4 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego cynamon cukier puder do posypania gotowych ciastek Biały ser dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego przesianą mąkę(...)Połowę prostokątów nacinamy w 3 miejscach. Na nieprzeciętych prostokątach układamy jabłka i posypujemy je cynamonem. Brzegi prostokątów z jabłkami smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejamy z porozcinanymi prostokątami. Gotowe ciastka układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem
Piekielna Kuchnia Patipieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 - 4 łyżki wody cukier do smaku 1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest
Apetyczna babeczkałupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię) Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do garnka dodajemy obrane ze skóry upieczone buraki ( pokrojone na mniejsze części) i obrane
Miód i pieprz