Szybki kurczak po chińsku 343sosem, to możecie warzywa zagęścić łyżką mąki ryżowej. Ja jednak wolę nic nie dodawać. Jako przyprawy używam przyprawy 5 smaków z kuchni chińskiej, ale możecie sami dodać ulubione przyprawy : imbir, cynamon, anyż, goździki,koper włoski, pieprz. Jeśli tylko czas mi pozwala, to wcześniej marynuję przez kilka godzin mięso kurczaka w zalewie z przypraw, cebuli i sosu sojowego. Ugotowany ryż
Mieszam w Garnku
Mazurek z konfiturą pomarańczową i orzechami 269chrupiące orzechy... mmm, pycha! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka Słoiczek konfitury pomarańczowej (u mnie francuska konfitura z dodatkiem imbiru) Garść orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy
Kulinarne Inspiracje
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 218oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata 1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części
Stare Gary
Mazurek czekoladowy 301łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji: bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: Ciasto: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej
Malinowo w kuchni
Super pasztet w galarecie 261oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka
SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. 160czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 ostra papryczka 1 pęczek świeżej kolendry 400 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy 2 łyżki uprażonego sezamu 1 limonka Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić
Wino Francja Kuchnia
Pączki prawie afrykańskie 159mąki kukurydzianej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki mleka 2% 3 jaja 0,5 zapachu spirytusowego pomarańczowego 0,25 szklanki rozpuszczonego masła roślinnego olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania W jednym naczyniu mieszamy
peggiwkuchni
Zawijaski azjatyckie 256Proste danie o orientalnym smaku. Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka marynowany imbir sól, pieprz mąka\olej arachidowy sos teryiaki Sposób przygotowania Fileta przekroić na 2 kotlety i rozbić. Skropić … Czytaj dalej Zawijaski azjatyckie
czarrna od kuchni
Hamburger wołowy 160Składniki: bułki do hamburgerów 400 gram mięsa wołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy
kulinarnyswiatdomi
Carnitas wieprzowy 149Składniki: 1 kg łopatki 4 cebule 6 ząbków czosnku 5 listków laurowych sok z pomarańczy łyżeczka oregano imbir, pieprz cayenne, lubczyk, estragon do smaku sól kilka kropel sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, włożyć do brytfanki razem z mięsem. Dodać przyprawy i zalać sokiem z pomarańczy. Piec w 170 st C przez 2 godz. Miękkie mięso podzielić
Gaździnka warzy
Sałatka sushi 215składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, ilość dopasować indywidualnie według upodobań osoby jedzącej (niezbyt dużo, aby czuć smak wszystkich składników). Zobacz również: Sałatka z imbirem marynowanym
Kuchcik gotuje
Kasza jaglana z tyńczykiem 179Składniki: 100 g kaszy jaglanej marchewka pietruszka kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek imbiru, sól 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju łyżeczka octu jabłkowego fasolka szparagowa pęczek natki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego zalać wodą, doprawić solą. Do gotującej się wody włożyć kaszę i gotować ok 15 min. Tuńczyka odsączyć
Gaździnka warzy
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 204łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany
SzczyptaSmaQ
Piersi kurze w czerwonym curry 201się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Woka rozgrzać i dodać olej kokosowy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć około 1 minutkę. Dodać liście limonki, pastę curry, imbir potarty, trawę cytrynową przeciętą na pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny
Kuchnia Pokoleń