imbir - 9508 przepisów (strona:398/634)

Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 204

ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki z cytryną, pigwą i imbirem. Na tą porę roku to połączenie idealne. PODSUMOWUJĄC :) Z paczki jestem bardzo zadowolona. Różnorodne produkty, regionalne, polskie, naturalne to takie, które lubię i cenię najbardziej. Smak, dobre składniki, wartości odżywcze

Czarnawisienka
Surowe batony Raw Bite :) 179

połączeniu ze słodką, daktylową masą tworzą pyszną przekąskę. Pychotka!  PIKANTNA CYTRYNA  owoce (61%) - daktyle, rodzynki, sok z limonki 3%  *  orzechy (39%) - orzechy nerkowca, migdały * imbir * chilli * olejek cytrusowy Do tego wariantu podchodziłam troszkę niedowierzanie, bo jak to - cytrynowa słodycz, która jakoś nie komponowała mi się ze słodkimi smakami. Oj byłam w wielkim błędzie! Jest to jeden

Zdrowie na języku :P
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 209

krem z karmelizowanego kalafiora czy szparagowa w dwóch kolorach to bardzo ciekawe propozycje na nasze stoły. Za oknem zimna jesień, więc przyda się także przepis na rozgrzewającą marchewkową z imbirem i kolendrą. Na takie szaro-bure dni jak dziś przepis ten będzie jak znalazł! Dania główne – Już pierwszy przepis w tym rozdziale, jest wejściem z przytupem. Pstrąg w maku

Mr. Taste
Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca 208

ładniej się prezentują niż standardowe ciasteczka ze sklepu ;) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 gruszki orzechy nerkowca 3 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać.  Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 177

owoce i warzywa. Szerzej do produków, które obniżają poziom cholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo

MODA NA BIO
Ciasto na weekend. Chlebek dyniowy. 128

zdecydowanie to co lubię. Przepis poniżej: SKŁADNIKI: NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY: - 1/2 opakowania szafranu  - 1 cała szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Gęś duszona w warzywach 144

często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki:  4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule

Pobite gary Barbary
Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica 169

pestek 100 ml brązowej soczewicy przyprawa: po pół łyżki nasion kuminu i kopru włoskiego 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka nasion kolendry po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Składniki przyprawy umieszczamy na patelni i lekko, spokojnie, podgrzewamy by zaczęły mocno pachnieć, musimy uważać by nie spaliły się. Studzimy je i mielimy. 1/4 przyprawy posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 167

dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne.     Co do ryżu, to ilość jest u mnie na oko, jakieś 80 g na osobę, a dodałam do niego łyżkę kurkumy, łyżeczkę imbiru suszonego oraz sól. Smacznego! Artykuł Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 189

zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule

Kubki smaku
Skrzydełka kowbojskie. 153

jednej cytryny  1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)  1 łyżeczka suszonego rozmarynu  1/2 łyżeczki chili w proszku  1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku  1 łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce

zadanie-gotowanie
JAK ZROBIĆ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA 155

duże kory cynamonowe 2łyżeczki imbiru 2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka płaska  kolendry 1/2 gałki muszkatołowej 1.5 łyżeczki kardamonu 8 kulek ziela ang. 3 gwiazdki anyżu 1.5 łyżeczki kolorowego pieprzu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przyprawy zmielić, wymieszać ze sobą i włożyć do słoiczka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik dyniowy 319

okolicy listopada i grudnia (np. Kaufland, Lidl) – są idealne na spód do sernika, zawsze robię sobie ich zapas; poza sezonem świątecznym można użyć ciasteczek digestive z 1 łyżeczką imbiru w proszku Post Sernik dyniowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
GRZANIEC NA CYDRZE 199

przyjemnie a tu bęc ,nogi w rozjeździe głowa w chmurach a jutro kac murowany :).Powiem tylko jedno:warte guza na głowie:)Mocne,silne i przepyszne.   1 butelka cydru imbir kandyzowany pieprz w kulkach czerwony cynamon laski goździki przyprawa do grzańca-ile kto chce cukier jak trzeba ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wino podgrzewać na małym ogniu(nie gotować!)dodać przyprawy i podgrzewać.Rozlać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyszna tarta z warzywami 201

pół papryki 3 marchewki (ok 10 dag) 3/4 szkl. śmietany kremówki  1 jajko 15 dag sera żółtego gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie szczypta imbiru Paprykę owijamy w folię i pieczemy razem z tartą ok 15 min. Po czym usuwamy z niej skórkę i kroimy w cienkie paski. Umyte warzywa kroimy za pomocą obieraczki. Jajka roztrzepać

Gotuj z Agnes