imbir - 9508 przepisów (strona:397/634)

Curry z cukinii, pomidorów i strączków 132

przed ugotowaniem) * można zastąpić innym strączkami lub kukurydzą 1 cebula puszka 400 ml mleka koksowego po 1 łyżeczce: kurkumy, czosnku suszonego (lub 3 ząbki świeże), pieprzu, soli, cukru trzcinowego, imbiru (lub 1 cm świeżego startego na tarce) opcjonalnie 3 nasiona kardamonu i łyżeczka suszonej trawy cytrynowej pęczek ulubionej zieleniny np. bazylii, kolendry, pietruszki Przygotowanie: Zacznij od ugotowania ryżu i bobu

greenscarf
Sałatka z kurczakiem 252

mięta dressing: 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki bądź pomarańczy, sól, odrobina chili w proszku (w zastępstwie możesz użyć imbiru świeżego, bądź pominąć ten składnik jeśli wolisz delikatniejsze dania) Awokado i melona kroimy w podłużne paseczki. Mango w kostkę- dość spore kawałki. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałeczki. Sałatę dokładnie umyj

SMYKWKUCHNI
domowe Tandoori 135

czosnku w proszku 1/2łyżeczki startej gałka muszkatałowa 1  łyżeczka zmielonej kozieradki 1-2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 łyżeczka sproszkowanej chili 1 łyżeczka sproszkowanej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1  łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie przyprawy

w mojej kuchni
Jak ugotować fasolę i inne strączki? 210

informacji i przepisów. Jeśli chodzi o przyprawy mające wpływ na łatwiejsze trawienie, poza tymi użytymi do gotowania strączków, to zaliczamy do nich m.in. cząber i majeranek. Pomocny będzie również imbir jak i kolendra czy czosnek. Czy i kiedy solimy strączki? Strączki najlepiej albo w ogóle nie solić, albo pod koniec gotowania (około 15 minut przed końcem). Jeśli posolimy wcześniej

Blendman
"W krainie miodem płynącej" - podsumowanie akcji 194

zgłoszone przepisy: Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: peanutbuttermonster | blog: PEANUTBUTTERMONSTER Dietetyczna tarta kokosowa z świeżymi owocami autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni. Arbuzowa lemoniada z imbirem, cytryną i miodem autorka: siarenka  | blog: siarenka - kulinarnie Koktajl bananowo-grejpfrutowy autorka: MilionSmakow  | blog: Milion Smaków Lemoniada truskawkowa autorka: aaasikkk | blog: Grunt to przepis! Miodowo-cynamonowa granola

Weekendy w domu i ogrodzie
TAJINE ( Tadżin) 141

jagnięciny ) 2 cebule 5-7  ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ,albo oleju roślinnego 1 kg. dużych Ziemniaków 250g. Zielonego groszku 1 lyżka turmerik-u 1 łyżka imbiru 1/2 natki  świeżej kolendry i pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soli  Kochani jeśli robimy mięso czerwone ( jagnięcina i baranina

Viola cooks with passion
R'fissa 194

Następne czar-mary z kuchni pysznej i tak bogatej w smaki Składniki: 4 udka z kurczaka 3-4 cebule plus jedną dodamy pod koniec 1 łyżka imbiru 1 łyżka pieprzu 1/2 łyżka soli ale w miedzy czasie podczas kosztowania możemy dodać więcej szczypta cynamonu 100g zielonej soczewicy 1 łyżka czubata kozieradki musi być namoczona na całą noc olej

Viola cooks with passion
Słodko- kwaśna Zupa Tajska z owocami morza 199

cebuli pokrojonej w Kostkę 4 łyżki kiełków bambusa 4 małe kukurydze 2 malutkie słodkie papryki (czerwona ,żółta) 6 łyżek sosu  sweet Chilli 6 łyżek sosu Chilli z Imbirem 1 świeża papryka  chilli 3 łyżki masła 1 litr przegotowanej wody Sól,pieprz Dla wzmocnienia smaku możemy dodać  kostkę rosołowa Sposób: Masło ,szczypior,czosnek ,cebule kukurydze i pietruszkę Smażymy

Viola cooks with passion
Zupa krem z dyni z czerwoną soczewicą ,grzankami i kardamonem 162

średnie czerwone papryki 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki masła 1.5 l bulionu 3,4 strączki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól,pieprz do smaku Sposób: Kroimy w kostkę dynie i usuwamy pestki. Cebulę kroimy w kostkę ,drobno paprykę. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło,cebulę i paprykę smażymy 5 minut. Następnie dodajemy

Viola cooks with passion
Napój odchudzający i dodający energii. 121

Składniki i sposób wykonania :   Z etrzyj na tarce o dużych oczkach trzy centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Wymieszaj z 1 litrem chłodnej, przegotowanej wody oraz łyżką naturalnego miodu. Odstaw na około 10 minut. Następnie przecedź, dodaj do płynu pół łyżeczki mielonej kurkumy, sok z dwóch wyciśniętych cytryn i szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszaj łyżeczką i odczekaj 10 minut

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z dynią pieczoną! 170

prezentują a po ugotowaniu pozostają nadal jędrne. Zerknij na listę składników i zrób sobie tą przyjemność. SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 plastry dyni - 3 łyżeczki miodu - cynamon - olej kokosowy - szczypta imbiru Dynię kroimy na plastry, wydrążamy środek, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy miodem i posypujemy przyprawami, obficie polewamy olejem kokosowym. Pieczemy przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy skórę

SMYKWKUCHNI
Kurczak w mascarpone i sokiem z pomarańczy 175

Składniki filet z kurczaka 250 g serka mascarpone kubek jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 4 ząbki czosnku lubczyk, sól, pieprz imbir kolendra lub natka pietruszki 1 cebula 2-3 listki laurowe 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie W misce wymieszać mascarpone z jogurtem, sokiem z pomarańczy, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso  Cebulę pokroić i zeszklić na oleju

Gaździnka warzy
KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY 188

piersi z kurczaka 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone  150 ml mleka kokosowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przecieru 1/2 szklanka bulionu sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju natka pietruszki lub kolendra do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Spiżarnia 217

nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika

Apetyczna babeczka
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 200

Jamaican Hot), można ją jednak w naszych warunkach zastąpić inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek, brązowy cukier, dymkę, imbir i sól. Wcześniej „jerkowanie” pochodziło prawdopodobnie od nakłuwania mięsa ostrym narzędziem i wcieraniem w niego przypraw; „jerk” to właśnie „grzebanie, dźganie” – tak robili myśliwi

Pociąg Do Kuchni