Podduś wszystko do miękkości z przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Skład KARAHI CHICKEN MASALA : kolendra, czerwone chili, kurkuma mielona, kminek mielony, sól -30%, czosnek, czarnuszka, kozieradka, cynamon grys, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz czarny. Dodaj makaron, wymieszaj. Jeszcze ser zetrzyj przed podaniem, natka pietruszki i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy
Gotowanie i blogowanietygielek 2 łyżeczki zmielonej dobrej kawy 2 łyżeczki cukru trzcinowego Szczypta kardamon lub imbiru mielonego ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kawę,cukier i przyprawę wsypujemy do tygielka, zalewamy zimną wodą do wysokości 1-2 cm od kołnierza tygielka ,stawiamy kawę na malutki ogień i czekany ,uważając aby kawa nam nie wykupiła.Kawa musi się podnieść do górnej krawędzi tygla,zdejmujemy z ognio,czekany chwilę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigrilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego! Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru i soli selerowej
MarcinChefłyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno) 2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru Dodatkowo: (**) wersja na słodko: miód wanilia, cynamon wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp. wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp. wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki Do blendera należy wlać olej
Di gotujenasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżki czosnku w proszku 1/2 łyżki garam masala 1/2 łyżki mielonego imbiru 1/2 łyżki suszonej , sproszkowanej mięty ( może być taka z herbatki miętowej ) 1/2 łyżeczki kurkumy Szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki wody 75 ml.octu winnego 75 ml.oleju roślinnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKurkuma to inaczej ostryż długi lub domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. To przyprawa, która posiada bardzo cenne właściwości lecznicze. Kurkumina jest głównym składnikiem nadającym żółty kolor przyprawie. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chroni wątrobę przed toksynami. Jest to przyprawa, która także obniża poziom cholesterolu. Zaś spożywanie kurkumy u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów wzmacnia elastyczność
Zasmakuj Kuchnikrólów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury i zwyczaje kulinarne. Obok rodzimego rozmarynu, lubczyku, tymianku i pietruszki pojawiły w polskiej kuchni liście laurowe, szafran, goździki, imbir itp. Ewolucja czy rewolucja To najczęściej z literatury dowiadujemy się, jak niegdyś wyglądały suto zastawione stoły biesiadne. Wiele receptur kulinarnych przetrwało wieki. Przekazywane z pokolenia na pokolenie, są często wykorzystywane
Kuchcik gotujeżytniej) 6 łyżek masła ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli szczypta kuminu Nadzienie: 4 średnie ziemniaki spora marchewka ok 150 g groszku mrożonego cebula szczypta: kolendry, imbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew
e-PrzepisyKulinarnetrzeba pić i jeść garściami. To świetna propozycja na lekkie, letnie śniadanko. Składniki na 2 duze porcje: 2 brzoskwinie 1 szklanka jagód 1 banan 1 niepełna szklanka wody kawałek imbiru 1 łyżka oleju Wykonanie: jagody starannie wypłukać, przebrać. Brzoskwinie obrać ze skóry jagody zmiksować z połową wody i jedną brzoskwinią. Wlać do pucharków drugą brzoskwinię zmiksować z resztą wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupy owocowej? W różnych regionach zupa jagodowa ma inny smak, w zależności od użytych przypraw. Do takiej zupy sprawdzą się też: anyż bądź ziele angielskie do zaostrzenia smaku. Suszony imbir, sok z cytryny a niektórzy dodają również listki rozmarynu. Więc jeśli masz ochotę eksperymentuj ze smakiem. Ja pozostaję przy swoim smaku z dzieciństwa, on mi najbardziej odpowiada i jest idealnie
SMYKWKUCHNIkurczaka 300 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 starta cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki garam masali 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) Wykonanie: Usunąć skórę z kurczaka i zrobić w mięsie głębokie nacięcia
zadanie-gotowaniewarzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy
Cooking Monsterniepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Na środku ułóż pokrojone w plastry morele i rabarbar. Obsyp cukrem smakowym - ja użyłam o smaku pomarańczy, wanilii i imbiru, możesz też użyć np. z prawdziwą wanilią, brązowego, lub o zapachu róży np. do nadzienia z malinami. Zaginamy boki ciasta i pieczemy w piecu przez 45 do 55 minut na złoty kolor
SMYKWKUCHNI