imbir - 9508 przepisów (strona:408/634)

Makaron z warzywami 550

Podduś wszystko do miękkości z przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Skład KARAHI CHICKEN MASALA : kolendra, czerwone chili, kurkuma mielona, kminek mielony, sól -30%, czosnek, czarnuszka, kozieradka, cynamon grys, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz czarny. Dodaj makaron, wymieszaj. Jeszcze ser zetrzyj przed podaniem, natka pietruszki i gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 152

Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
KAWA PO TURECKU 129

tygielek 2 łyżeczki zmielonej dobrej kawy 2 łyżeczki cukru trzcinowego Szczypta kardamon lub imbiru mielonego ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kawę,cukier i przyprawę wsypujemy do tygielka, zalewamy zimną wodą do wysokości 1-2 cm od kołnierza tygielka ,stawiamy kawę na malutki ogień i czekany ,uważając aby kawa nam nie wykupiła.Kawa musi się podnieść do górnej krawędzi tygla,zdejmujemy z ognio,czekany chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czatnej z mango i cebuli 279

grilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego!   Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru i soli selerowej

MarcinChef
Pasta dr Budwig (wersja podstawowa) 119

łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno)  2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru Dodatkowo: (**) wersja na słodko: miód wanilia, cynamon wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp. wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp. wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki Do blendera należy wlać olej

Di gotuje
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 177

nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżki czosnku w proszku 1/2 łyżki garam masala 1/2 łyżki mielonego imbiru 1/2 łyżki suszonej , sproszkowanej mięty ( może być taka z herbatki miętowej ) 1/2 łyżeczki kurkumy Szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki wody 75 ml.octu winnego 75 ml.oleju roślinnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurkuma, przyprawa indyjska 187

Kurkuma to inaczej ostryż długi lub domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. To przyprawa, która posiada bardzo cenne właściwości lecznicze. Kurkumina jest głównym składnikiem nadającym żółty kolor przyprawie. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chroni wątrobę przed toksynami. Jest to przyprawa, która także obniża poziom cholesterolu. Zaś spożywanie kurkumy u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów wzmacnia elastyczność

Zasmakuj Kuchni
Powrót do źródeł w kuchni 257

królów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury i zwyczaje kulinarne. Obok rodzimego rozmarynu, lubczyku, tymianku i pietruszki pojawiły w polskiej kuchni liście laurowe, szafran, goździki, imbir itp. Ewolucja czy rewolucja To najczęściej z literatury dowiadujemy się, jak niegdyś wyglądały suto zastawione stoły biesiadne. Wiele receptur kulinarnych przetrwało wieki. Przekazywane z pokolenia na pokolenie, są często wykorzystywane

Kuchcik gotuje
Samosy z piekarnika 196

żytniej) 6 łyżek masła ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli szczypta kuminu Nadzienie: 4 średnie ziemniaki spora marchewka ok 150 g groszku mrożonego cebula szczypta: kolendry, imbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew

e-PrzepisyKulinarne
Koktajl jagodowo - brzoskwiniowy 198

trzeba pić i jeść garściami. To świetna propozycja na lekkie, letnie śniadanko. Składniki na 2 duze porcje: 2 brzoskwinie 1 szklanka jagód 1 banan 1 niepełna szklanka wody kawałek imbiru 1 łyżka oleju Wykonanie: jagody starannie wypłukać, przebrać. Brzoskwinie obrać ze skóry jagody zmiksować z połową wody i jedną brzoskwinią. Wlać do pucharków drugą brzoskwinię zmiksować z resztą wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa jagodowa z makaronem! 156

zupy owocowej? W różnych regionach zupa jagodowa ma inny smak, w zależności od użytych przypraw. Do takiej zupy sprawdzą się też: anyż bądź ziele angielskie do zaostrzenia smaku. Suszony imbir, sok z cytryny a niektórzy dodają również listki rozmarynu. Więc jeśli masz ochotę eksperymentuj ze smakiem. Ja pozostaję przy swoim smaku z dzieciństwa, on mi najbardziej odpowiada i jest idealnie

SMYKWKUCHNI
Kurczak tandoori. 586

kurczaka 300 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 starta cebula  1 zmiażdżony ząbek czosnku  1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki garam masali 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) Wykonanie: Usunąć skórę z kurczaka i zrobić w mięsie głębokie nacięcia

zadanie-gotowanie
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 177

warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy

Cooking Monster
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 155

niepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Na środku ułóż pokrojone w plastry morele i rabarbar. Obsyp cukrem smakowym - ja użyłam o smaku pomarańczy, wanilii i imbiru, możesz też użyć np. z prawdziwą wanilią, brązowego, lub o zapachu róży np. do nadzienia z malinami. Zaginamy boki ciasta i pieczemy w piecu przez 45 do 55 minut na złoty kolor

SMYKWKUCHNI