imbir - 9508 przepisów (strona:411/634)

Aromatyczny murzynek z marmoladą 271

łyżki ciemnego kakao do wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia ciasta * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód

Słodkie okruszki
Skandynawska marmolada z rabarbaru z imbirem - Hiram 121

Rabarbar to nie tylko polskie specjał. Doceniany też jest w skandynawii. Hiram to tradycyjna marmolada robiona w tym rejonie. Od polskiej klasycznej wersji różni się dodatkiem imbiru i krótszym czasem smażenia. Dzięki temu marmolada dostaje lekko orientalnego smaku

Milion Smaków
Pomidorowe curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 264

ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(400 ml) mleczko kokosowe (ok 200 ml) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki łagodnej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie całą noc.  Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy zamarynowanego

Mój Smak na Życie
Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 191

zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście laurowe 3 zmielone goździki 4 ziela angielskie, zmielone sól, pieprz, szczypta chili 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cucurbita pepo, czyli dynia zwyczajna na deser 156

blaszce i włożyć na 30 min do piekarnika. Zapiekać w 190 st. Wystudzić. Ostudzoną dynię zmiksować blenderem. 180 g cukru 2 jaja 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka imbiru 1 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej starta skórka z cytryny Po tym, jak podpiekliśmy dynię, podpiekamy ciasto przez ok 15-20 minut. Składniki miksujemy, na końcu dodajemy zmiksowaną dynię. Wykładamy

Kuchnia smaków
Śliwkowiec z...krówką 145

pasuje, a może tak dodać budyń do starej wersji ciasta, a może tu jednak krówkę, a co powstanie, gdy zmiksujemy budyń z krówką i dodamy po szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu...Takie typowe-nietypowe połączenia. A jeszcze lepsze jest, kiedy z błyskiem w oku i duszą pełną pasji, głową pełną pomysłów i zaangażowaniem można samemu zadziałać i zrobić coś nowego

Kuchnia smaków
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 226

herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g migdałów, z grubsza posiekanych Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm. Włóż rabarbar do naczynia do zapiekania i wymieszaj

karmelowy
Pasta pieczarkowa z natką pietruszki 169

pieczarkowa z natką pietruszki Składniki: 500 g pieczarek  1 średnia cebula  natka pietruszki 2 łyżki sosu  tamari / sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokrój na drobne kawałki.  Na rozgrzaną patelnie wrzuć pokrojone pieczarki z cebulą. Dodaj odrobinę soli, aby puściły wodę. W razie potrzeby

wegujemy
Kurczak po azjatycku w jajku 264

Wilgotny i aromatyczny filet Składniki 1 filet z kurczaka 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry 1/3 łyżeczki mielonego imbiru … Czytaj dalej Kurczak po azjatycku w jajku

czarrna od kuchni
Sałatka tabbouleh. 246

cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonych goździków sól Wykonanie: Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidory i ogórka (jeśli używamy) pokroić w drobną kostkę. Dymki pokroić w cienkie plasterki, połączyć w misce z pomidorami

zadanie-gotowanie
sok z ananasa i szpinaku 154

wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie. Sok ananasowy można podawać już

w mojej kuchni
Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym 172

czosnku   4 łyżki siemienia lnianego  1 łyżka masła 2 szczypty soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta imbiru 1 szczypta mielonych goździków  400 ml mleka kokosowego 2 cebule dymki Wykonanie:  Obrane, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaki umieścić w garnku, dodać obrane ząbki czosnku

Wino Francja Kuchnia
Przyprawy – kulinarne inspiracje 168

fakt powszechnie znany. Nie ma więc się co dziwić temu, że coraz większa liczba osób posiada w swojej kuchni naprawę sporą ilość przypraw, typu curry, vegeta, pieprz, sól, cynamon, imbir oraz wiele innych. Stosowanie przypraw sięga pamięcią do czasów prehistorycznych. Już nasi prapradziadowie magazynowali nasiona i zbierali zioła po to, by nadać swoim potrawom wyjątkowy smak. W czasach starożytnych ceny

Codogara
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 204

lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon, imbir Ciecierzycę namocz na noc i  następnego dnia   ugotuj w osolonej wodzie (ja gotuję od razu większą ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z marchwi i pora 100

zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące

Milion Smaków