imbir - 9508 przepisów (strona:381/634)

Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową 106

sycące. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a zjada jeszcze szybciej. Polecam! Składniki: 350g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 pomidory 100g kurek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 70g fasolki szparagowej 2 łyżeczki śmietanki 22% pieprz cayenne, sól, 1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Po chwili

Raj dla Podniebienia
Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami 83

łyżeczki miodu 60g płatków migdałowych 1 duża gruszka 100g świeżej żurawiny szczypta pieprzu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie : masło stopić w rondelku, przestudzić.Mąkę zmieszać z proszkiem, cukrem, płatkami migdałami  przyprawami. Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego

Raj dla Podniebienia
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem 109

się dynia.   Składniki: 400-500g dyni 1 puszka pomidorów 1 mleczko kokosowe 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku kilka sztuk pomidorków koktajlowych 250g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki curry Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni

Raj dla Podniebienia
“W słoiku” – recenzja 155

korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Domowy ramen z Thermomix 282

wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy) 2 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek

Themo przepisy
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 130

cukier puder - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego ) W misce dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki.  Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem

Wielopokoleniowo
Słodko kwaśny kurczak 168

można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie. W woku rozgrzać olej wrzucić doprawione mięso. Smażyć około 2 minuty. Wyjąć mięso z woka i odłożyć na bok. Do woka wrzucić pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką 150

Japońskie danie instant OYAKATA, które można przygotować w specjalnie zaprojektowanym kubku. Do mojego przepisu wybrałam kubek Japoński Klasyczny. To japoński makaron z sosem sojowym oraz aromatycznymi przyprawami takimi jak: imbir, goździki i cynamon. Warto zwrócić uwagę na plastikowe wieczko z otworami, umieszczone na górze kubka. Makaron umieszczony w kubku zalewamy wrzącą wodą do wskazanego na kubku poziomu, czekamy 3 minuty

Moja smaczna kuchnia
Obiad w japońskim stylu. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki. 187

wartości odżywczych (nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, pierwiastki mineralne). Sos teriyaki, który nadał smak prezentowanej potrawie, przygotowuje się właśnie na bazie wspomnianego sosu sojowego, z dodatkiem miodu i imbiru – to niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter. A jak uzyskać wspomniany smak? Pomogą nam w tym dania Oyakata. Słyszeliście już

Słodkie okruszki
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 176

zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika) 1/2 łyżeczki soli  morskiej lub himalajskiej WYKONANIE Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia

Mała w garnku miesza
WIOSENNY DETOX DRINK 152

kapusta, szpinak, jarmuż, rukiew wodna, rukola, żółta i pomarańczowa papryka, buraki, marchew, kiszona kapusta, kiszone ogórki, wszystkie inne kiszonki naturalne. Owoce: jabłko, gruszka, borówki Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir Zioła: kozieradka, tymianek, mięta, dziewanna, korzeń lukrecji. Dodatki extra: siemię lniane, ostropest plamisty, spirulina, chia, białko konopi. A to jest mój ulubiony zestaw do sporządzenia wiosennego detox drinka :)   SKŁADNIKI

Mała w garnku miesza
KOTLETY Z CIECIERZYCY 125

patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Kotleciki odsączam na papierze. 4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem. W przepisie dodałam łyżeczkę sody oczyszczonej -  soda powoduje, że kotlety nie ciągną tyle tłuszczu i są lżejsze, obowiązkowa nie jest :) jak kto woli :) SMACZNEGO!!! Ciecierzyca , inaczej cieciorka lub groch

Mała w garnku miesza
KASZA GRYCZANA Z KALAFIOREM I IMBIREM 138

teraz wcinam je bardzo często. SKŁADNIKI kalafior ziarenka granatu(opcjonalnie) olej kokosowy 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej natka pietruszki łyżeczka curry sól morska lub himalajska DRESSING 2cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól morska lub himalajska sok z 1/2 cytryny 1 łyżka syropu klonowego WYKONANIE Wymieszać w miseczce wszystkie składniki dressingu.Spr

Mała w garnku miesza
ZUPA KREM Z PIECZONEGO BURAKA 144

działają odkwaszająco.Krem z pieczonego buraka jest bardzo pyszny :). SKŁADNIKI 6 buraków 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jabłko 2cm imbiru (kłącza) 1/2 łyżeczki cuury 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego szczypta majeranku sól morska lub himalajska łyżka oleju kokosowego WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do temp.200

Mała w garnku miesza
ZAPIEKANA CUKINIA Z JARMUŻEM 122

cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu 3-4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej szczypta oregano 1 ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia 1 cm kłącza imbiru nasiona słonecznika WYKONANIE Myjemy dokładnie cukinie,przekrawamy na pół i w poprzek.Wydrążamy środek i robimy takie łódeczki :).Środek cukini zostawiamy.Cukinię smarujemy oliwą ,doprawiamy solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Mała w garnku miesza