Pełnoziarnisty chlebek bananowy z rodzynkami 198roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu, duża szczypta imbiru Formę o wymiarach 10 x 20 cm delikatnie natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 o C(T). W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę
Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 242czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz dłoni przed formowaniem kotletów Wodę zagotować
Even Better Food
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu) 279syropu daktylowego/klonowego 60 g gęstego mleka kokosowego (z puszki) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli i przyprawy korzenne: 2-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i goździków, po dużej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu /rodzaje i ilość przypraw podane orientacyjnie – można pominąć wybrane, jeśli zachodzi taka potrzeba
Even Better Food
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 201postaci siemienia lnianego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej szybkie „powidła” z suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste
Even Better Food
Miękkie ciasteczka korzenne z suszonymi śliwkami i dynią 251włoskich, świetnie sprawdzą się również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać) 200 g miąższu dyni (można zastąpić marchewką) spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu 2 – 3 łyżki wody Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki pokroić na mniejsze
Even Better Food
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 234drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej /rodzaje i ilości przypraw podane orientacyjnie – można pominąć wybrane, jeśli zachodzi taka potrzeba, wynikająca
Even Better Food
Cynamonowe płatki crunchy 212certyfikowanych płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 75 g naturalnego syropu (np. klonowego, z brązowego ryżu) 4 łyżeczki cynamonu 1/5 łyżeczki mielonej wanilii szczypta nierafinowanej soli i duża szczypta imbiru 2 łyżki wody Olej rozpuścić, przelać do większej miski. Dodać syrop, przyprawy, sól i wodę – dobrze rozmieszać przy pomocy trzepaczki. Wsypać płatki i starannie wymieszać, tak by płatki zostały równomiernie
Even Better Food