imbir - 9508 przepisów (strona:376/634)

Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem 142

przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru. Składniki na dużą prostokątną blachę : 500 g mąki pszennej 100 g mąki razowej typ 2000 lub 100 g otrębów (dowolnych) 200 g cukru 2 średnie banany 400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek

greenscarf
Syrop dyniowy do kawy 137

gustu. Składniki: 5 łyżek puree z dyni* 2 łyżeczki (8 g) cynamonu 10 goździków 1 szklanka (200 g) cukru 1,5 szklanki (360 g) wody 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej *Jak zrobić puree z dyni: SPOSÓB 1 – Obraną dynię pokroić na niewielkie kawałki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około

Fitsweet.me
Wegeburgery 126

bułki tartej 0,25 szklanki (50 g) oleju rzepakowego 4 łyżki (ok. 40 g) mąki 2 łyżki sosu sojowego pęczek natki pietruszki 0,5 średniej papryczki chilli 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Dodatkowo: 8 bułek kilka garści rukoli duży pomidor ogórek czerwona cebula musztarda Dijon ketchup Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną

Fitsweet.me
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 230

niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem

Blondynka Gotuje
Shikanjvi. Lemoniada indyjska. 200

istotny sposób wpłynęło na efekt końcowy. Mądre strony informują, że shikanjvi jest doskonałym izotonikiem, docenianym przez biegaczy. Ma oryginalny i ciekawy smak. Doskonale gasi pragnienie. Możecie dodać zamiast kardamonu imbir lub też postawić wyłącznie na cytrynę. Wariacji na temat indyjskiej lemoniady jest wiele. Polecam. Składniki: 1 litry niegazowanej wody sok wyciśnięty z 2 cytryn 2-3 łyżki cukru trzcinowego

zadanie-gotowanie
Syrop z kwiatów czarnego bzu, wersja wzbogacona 133

potem kolejny dzień to przetwarzałem. Ale warto było. I tak oto powstało 7 smaków: 1. Zwykły, klasyczny 2. Z pomarańczą 3. Z grejpfrutem 4. Z miętą 5. Z imbirem 6. Z truskawkami 7. Z dziką różą »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią 87

było soczyste i dobrze „przeszło” przyprawami.   Składniki: marynata do mięsa: 150ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki imbiru sól i pieprz kolorowy danie 400g filetu z indyka tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorków 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki

Raj dla Podniebienia
Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową 122

sycące. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a zjada jeszcze szybciej. Polecam! Składniki: 350g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 pomidory 100g kurek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 70g fasolki szparagowej 2 łyżeczki śmietanki 22% pieprz cayenne, sól, 1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Po chwili

Raj dla Podniebienia
Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami 98

łyżeczki miodu 60g płatków migdałowych 1 duża gruszka 100g świeżej żurawiny szczypta pieprzu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie : masło stopić w rondelku, przestudzić.Mąkę zmieszać z proszkiem, cukrem, płatkami migdałami  przyprawami. Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego

Raj dla Podniebienia
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem 126

się dynia.   Składniki: 400-500g dyni 1 puszka pomidorów 1 mleczko kokosowe 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku kilka sztuk pomidorków koktajlowych 250g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki curry Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni

Raj dla Podniebienia
“W słoiku” – recenzja 170

korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Domowy ramen z Thermomix 301

wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy) 2 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek

Themo przepisy
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 149

cukier puder - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego ) W misce dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki.  Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem

Wielopokoleniowo
Słodko kwaśny kurczak 182

można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie. W woku rozgrzać olej wrzucić doprawione mięso. Smażyć około 2 minuty. Wyjąć mięso z woka i odłożyć na bok. Do woka wrzucić pokrojoną

Kuchnia Pokoleń