Ciasto herbaciane indyjskie 267bardzo mocnej herbaty u mnie Winter Time z 5 torebek Teekanne 2 duże jaja lub 3 małe 4 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki mielonego cynamonu garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli garść suszonej żurawiny kandyzowana skórka pomarańczy 3 łyżki
Z Kuchni Do Kuchni
Butter chicken czyli maślany kurczak 162bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego
Polska Zupa
Sajgonki z wołowiną i warzywami 288czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy
Ogrodnik w podróży
Marchewkowy budyń jaglany 229mleka uzyska się rzadszy budyń) 2 spore marchewki (każda o wadze około 100 g) 6 – 8 daktyli (niesiarkowanych) szczypta nierafinowanej soli i przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu i duża szczypta wanilii, gałka muszkatołowa do smaku garść delikatnie podprażonych orzechów do podania naturalny syrop lub miód
Even Better Food
Sajgonki 185arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby mun - 3 liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy, kroimy w paski. Makaron
Cook&Love
Zdrowa alternatywa dla małej czarnej 216gronie wielką popularnością cieszy się woda z cytryną – mieszanka, która pobudza i oczyszcza organizm z toksyn jednocześnie. Pobudzającymi właściwościami może nas też zaskoczyć sok z jabłka, cytryny i imbiru. A co z miłośnikami smoothie ? Dla nich ciekawą alternatywą dla kawy może się okazać smoothie z zielonej herbaty , sproszkowanej guarany oraz czerwonego grejpfruta. Zdrowych, pobudzających napojów, jest wiele. Każdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortilla przekładana piersią z indyka 224łyżka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny sól do smaku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 100 dag sera żółtego twardego Wykonanie Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram
Mój Smak
Śląski Festiwal Sushi 206Arigato Gliwice Susharnia Sushi Bar Katowice Seto Sushi Restaurant Sosnowiec Sakana Sushi Bar Katowice Rock&Rollka Chorzów Restauracja Kaya Sushi, Teppanyaki i Steak House Tychy Kami Sushi Tychy Imbir i Ryż sushi club Katowice Hobu Sushi Katowice Edo Eko Częstochowa
Moja smaczna kuchnia
Koktajl rozgrzewający na bazie kaszy jaglanej 206skutkować kilkoma dodatkowymi kilogramami. Alternatywą mogą być zimowe koktajle rozgrzewające przygotowane na bazie kaszy, płatków, owoców suszonych, mleka i innych składników. Pamiętamy też o dodawaniu przypraw: wanilii, cynamonie , kardamonie imbirze. Koktajle
Kulinarne pyszności Molki
Naleśniki z serkiem ziołowym 183ciasta naleśnikowego . Składniki na farsz 1 paczka serka z ziołami 1 ząbek czosnku 1 cebula sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta imbiru w proszku szczypta gałki muszkatołowa masło ziołowe do przesmażenia 3 łyżki oleju do przesmażenia Wykonanie Na wstępnie obieram cebulkę , czosnek i kroję w drobną kostkę
Mój Smak
Szaszłyki drobiowe z piekarnika. Szaszłyki hawajskie. 237Składniki: 250 g fileta drobiowego czerwona papryka pół świeżego ananasa Marynata: imbir 2cm ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyzka sosu sojowego łyżeczka miodu łyżeczka pieprzu łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka sezamu Wykonanie: Filmik instruktażowy
Atlas Smaków
Ulubieńcy stycznia 177uszek. Przepis znajdziecie tutaj . Kolejnym ulubieńcem jest herbata rozgrzewająca z Bierdronki. Bardzo przypadł mi do gustu jej owocowy smak połączony z korzennymi przyprawami. Swój aromat zawdzięcza słodkiej śliwce, fidze, imbirowi i cynamonowi. Jest idealna na zimowe, chłodne wieczory :). Ostatnim ulubieńcem jedzeniowym i moim hitem tego miesiąca jest kolejny baton Trek. Wcześniej próbowałam owsianych batonów tej firmy. Ten jest
wegujemy
Kimczi 197mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez! Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2) duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem
Ugotowane pozamiatane