cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu 3-4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej szczypta oregano 1 ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia 1 cm kłącza imbiru nasiona słonecznika WYKONANIE Myjemy dokładnie cukinie,przekrawamy na pół i w poprzek.Wydrążamy środek i robimy takie łódeczki :).Środek cukini zostawiamy.Cukinię smarujemy oliwą ,doprawiamy solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Mała w garnku mieszapietruszki 2 – 3 cebule 500 g kawałek dyni lub cukinia zielona, może być też kabaczek 2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki jarmużu lub szpinaku 3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka 1 mała ostra papryczka lub ½ papryczki zależnie od ostrości 60 ml oleju 1 łyżka curry sól, pieprz i zioła do smaku WYKONANIE Cebule obieram, kroję
Mała w garnku mieszajagodami Placuszki są ciut suche, więc polecam podanie ich np. z jogurtem. przepis: / 1 porcja - przepis własny / 40 g mąki jaglanej szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej 1/4-1/5 łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego 30-35 g jogurtu naturalnego małe/średnie jajko Suche składniki mieszam dokładnie w miseczce, dodaję jogurt i wbijam jajko, ponownie mieszam. Odstawiam
tost z dżememłyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku
Jaglusiagustu, dlatego z osobami, które miały okazję skosztować stwierdziliśmy, że można ją kochać albo nienawidzić. Składniki: szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody pół szklanki ugotowanej lub upieczonej dyni imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon łyżeczka masła orzechowego łyżka kakaa szklanka mleka stewia do smaku Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w dwóch szklankach wody. Po ugotowaniu podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj
wysmienityużyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta cynamonu. 1 łyżka mąki kukurydzianej Pierś z indyka oczyścić, pokroić na grubą kostkę i zamarynować w przyprawach, rozgniecionym czosnku
Ze smakiem bez glutenukurczaka 4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki 1 duża cebula sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru 5 łyżek oleju 1/2 szkl wody łyżka mąki kukurydzianej ewentualnie szczypta cukru Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać przyprawami, zalać sokiem
Ze smakiem bez glutenupopełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu. Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju Suche składniki na marynatę wrzucić do moździerza
Ze smakiem bez glutenuprzedstawiam wam przepis na wykorzystanie mięsa rosołowego na pasztet. Składniki: - 0,5kg mięsa z rosołu - 1 duża czerstwa bułka zwykła - 3 jajka - pieprz, sól - mała cebula - gałka muszkatołowa, imbir do smaku - 100g masła Wykonanie: Zmielić mięso przez maszynkę dwa razy, namoczyć bułkę w zimnym rosole, a jak nie ma to w zimnym mleku, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać
Tanio szybko zdroworoku dostaję dużo, dużo rabarbaru. I co roku robię z niego dżem. Różne dżemy - klasyczny - tylko z rabarbaru, skandynawski z dużą ilością imbiru, oraz ten - rabarbar + jabłko. Jabłko sprawia, że konsystencja dżemu jest lepsza a dodatkowo zawarte w nim pektyny pozwalają na obniżenie ilości cukru w dżemie. Warto spróbować
Milion Smakówmnie rukola) - kilka oliwek czarnych - 1/4 czerwonej papryki - 80 do100 g wędzonego na ciepło łososia - kilka gałązek tymianku - dymka - suszone figi hiszpańskie (1-2 sztuki) - kilka plastrów marynowanego imbiru - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól himalajska W/w składniki łączymy ze sobą polewamy dresingiem i gotowe! Proste! Smaczne
SMYKWKUCHNIcytryny + Zimna, gazowana woda ŻÓŁTY: Mango + Banan + Mleko kokosowe + Sok z cytryny CZERWONY: Truskawki + Jabłko + Woda kokosowa + Miód wielokwiatowy POMARAŃCZOWY: Marchew + Pomarańcza + miód + Sok z cytryny + Woda + Kardamon + Imbir NIEBIESKI / FIOLETOWY: Borówki / Jagody + Mleko migdałowe + Śliwki + Miód Ps. à propos tych milionów, które podobno mam wygrać w Lotto :) Czytałam ostatnio fajny artykuł pt. „Menu na miarę milionera” Wiecie
Ostra na SłodkoMarynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego pół łyżeczki soli morskiej łyżeczka rozmarynu łyżka octu balsamicznego łyżka octu jabłkowego 3 ząbki czosnku, starte 1 cm imbiru, starty WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. 2. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. 3. Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i liście laurowe. Zalewamy wodą do przykrycia
Atlas Smakówłyżka cukru pudru 1 opakowanie suszonych fig 1 opakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka 100 ml rumu Zaczynamy. Pracę można podzielić sobie na dwa dni. Dobę wcześniej zalać rumem suszone owoce. Miska powinna być metalowa lub szklana ( taka w której
Jemy Pijemy