imbir - 9508 przepisów (strona:363/634)

FALAFEL kuleczki z ciecierzycy 167

cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody 1 pęczek natki pietruszki 500 ml olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa będzie już lepiąca

Dominacja smaku
Krem z batatów 242

blendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego

nietylkopasta.pl
Co jeść na diecie 161

PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM ZUPA PHO Z MAKARONEM RYŻOWYM PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z FENKUŁA ZUPA Z PIECZONYCH

nietylkopasta.pl
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 131

sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik

R'n'G Kitchen
Gruszki pieczone w miodzie 242

pojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców lub przypraw. Wśród pięknych słoiczków znajdziecie smak malin, czarnej porzeczki, pomarańczy, cynamonu, imbiru czy wanilii. Możecie kupić je w większych słoikach 250 g lub w zestawie małych słoiczków. Miód ma konsystencję musu owocowego, dzięki czemu będzie idealny zwłaszcza do deserów. Musicie spróbować

nietylkopasta.pl
Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym 207

łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka imbiru w proszku ananas – marynata: 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi 224

efekt murowany. Składniki surówki z topinamburu:   pęczek rzodkiewki – umyty 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych nożem pół czerwonej papryki – drobno posiekanej 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi

Ugotowane pozamiatane
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 148

takiej Limanowej są lepszej jakości niż w Warszawie. Lista zakupów Polędwiczka Krewetki mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży

Niedzielny kucharz
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 168

małym ogniu (ok. 45 minut), regularnie usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę kurkumy. 2 łyżki oleju rozgrzej w większym garnku, dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek i imbir. Po zeszkleniu, dodaj pokrojone w kostkę bataty (ok. 400 g) oraz wyłuskane w moździerzu nasiona zielonego kardamonu. Po chwili smażenia dodaj 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów oraz 1/2 łyżeczki przyprawy

CookMag
Czwartek – Zupa krem z dyni 124

przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camambert Łyżeczka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik

Niedzielny kucharz
Kaczka po pekińsku 268

Składniki : marynata : 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki , mielonego chilli 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego pozostałe : kaczka – tuszka , około 2,5 kg duży garnek ( 10 l ) , taki w którym, da się zanurzyć, całą kaczkę folia aluminiowa Składniki na marynatę, mieszamy

Ogrodnik w podróży
Skrzydełka po indiańsku 191

łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czubata kurkumy 1/2 łyżeczki soli pieprz olej Sos 1 cebula 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki słodkiego sosu chilli Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Część najmniejszą skrzydełka usunąć. Pozostałe

O kuchni z uczuciem
Zimowa nalewka bakaliowa (obłędnie pyszna!) 202

naszej kuchni. Spójrzcie jak malowniczo wygląda Do zrobienia takiej zimowej nalewki bakaliowej potrzebujecie: – suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek, daktyli, fig -przypraw: kardamonu, laski wanilii, laski cynamonu, goździków, imbiru (może być świeży w plastrach lub kandyzowany) -orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, migdałów -możecie też dodać trochę świeżych owoców, pokrojonych w plastry: pomarańczy i cytryny – wódeczki -opcjonalnie: cukru (najlepiej brązowego

Arbuziaki
Pstrąg smażony z imbirem. 188

Składniki : 4 wypatroszone pstrągi 6 ząbków posiekanego czosnku 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry olej do smażenia Sposób wykonania :    W ypatroszone, umyte i osuszone pstrągi nacinamy ostrym nożem w poprzek

Przepisy i porady kulinarne
Kuskus z warzywami i tofu 154

mnie 1 łyżeczka curry) Tofu: 1 kostka naturalnego tofu Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki kolendry w proszku ¼ łyżeczki imbiru w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym

Fabryka pomysłów