imbir - 9508 przepisów (strona:363/634)

Grillowane skrzydełka i papryczki padron 193

łyżeczki suszonych płatków chili ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki miodu ½ – 1 łyżeczki soli Dip orzechowy 80 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki sezamowego oleju sriracha sos do smaku lub kajeński pieprz szczypta soli, według uznania Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w dużym

codojedzenia
Jesień pachnąca miodem 222

widzieć w zdrowiu i szczęściu, a nie na liście osób do transplantacji. Łyżeczka miodu codziennie złagodzi wam jesień i jej objawy. Potrzebujemy: 0,5 litra miodu wielokwiatowego 4 cm imbiru obranego 10 goździków 1 gwiazdkę anyżu 2 laski cynamonu 8 ziarenek czarnego pieprzu 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry. Przygotowanie

ladykitchen
Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem 170

orzechowego z kawałkami orzechów **na solony karmel: – 70ml śmietanki 30% – 60ml wody – 45g cukru trzcinowego – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki soli (u mnie z imbirem i trawą cytrynową) + popcorn Składniki na spód dokładnie miksujemy w misie blendera. Spód wykładamy na dno i boki formy (najlepiej pomóc sobie folią spożywczą), umieszczamy w lodówce na 1 godzinę

Be Fit Be Strong
Pulpety z szynki, w sosie warzywnym 181

tłuszczu i odkładamy. Na rozgrzanym woku oprócz mięsa smażymy przez 8-10 min. 500 g włoszczyzny w słupkach,  pokrojoną cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśniętego w prasce, kawałeczek utartego imbiru, szczyptę  soli, szczyptę pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę cukru. Ostatnie 2 min dusimy pod przykryciem... Potem dorzucamy pulpety na minutę i serwujemy

chleba naszego
Domowa przyprawa dyniowa 221

razem nie szukać proporcji, możemy spokojnie przygotować sobie swoją mieszankę i trzymać ją w słoiczku. Składniki: - 4 łyżki mielonego cynamonu - 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej - 4 łyżeczki mielonego imbiru - 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i przechowujemy w szczelnym pojemniku

Zainspirowana w kuchni
Babeczki marchewkowe 228

rzepakowego 2 jajka 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki

Korniszonki
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 173

odczarować to niby staromodne danie i przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym

SMYKWKUCHNI
Zupa cebulowa z serowymi chipsami i grzankami 213

bulionu drobiowo-warzywnego 8 cebul 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina 1/3 szklanki śmietany 18% 2 łyżki masła goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do […] Artykuł Zupa cebulowa z serowymi chipsami i grzankami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Zupa dyniowa z kurczakiem i chili. 166

szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir makaron/pieczywo Czytaj więcej

U Fiolki
Warzywa z krewetkami w chińskm stylu 168

dużej patelni. Podać z ciemnym makaronem. Cebulki i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno. Do woka wlać olej, rozgrzać. Wrzucić posiekane cebulki, czosnek i smażyć chwilkę. Dodać potarty imbir, sos rybny, sos sojowy, chilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, bardzo często mieszając

Kuchnia Pokoleń
KREM Z DYNI I SUSZONYCH POMIDORÓW 169

nadało zupie nowego wyrazu. Sycąca i rozgrzewająca - idealna na chłodne wieczory :D SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody 1 kostka bulionowa 2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Marcepanowa kuchnia
Zupa kalafiorowa z curry 135

Przedwiośnie... i jaka zupa? II Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć

Zielona Kuchnia
CURRY Z DYNI, BOTWINKI I CIECIERZYCY 144

porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.  W międzyczasie kroimy cebulę w pióra

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekanka makaronowa ze śliwkami 179

makaronu (użyłam makaronu świderki) 30 dag śliwek (najlepsze będą węgierki) kostka twarogu 5 jajek szklanka śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki płatków migdałowych dowolne przyprawy: ja użyłam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon) tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Śmietanę kremówkę dokładnie

Pobite gary Barbary
Marchewkowe z migdałami 183

szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 zmielonych godzików 1/4 zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 roztrzepane jajka 1 szklanka migdałów posiekanych, lub płatków migdałowych 1/2 szklanki posiekanych ananasów - użyłam świeżych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk