imbir - 9508 przepisów (strona:386/634)

Tort makowy z jabłkami i kremem cynamonowym 117

tort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi). Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi

Milion Smaków
Domowa przyprawa do kawy 166

już puste postanowiłam sama sobie taką przyrządzić. Okazało się to wcale nie takie trudno, a wręcz banalne.  Możecie dowolnie modyfikować składniki. Nie lubicie przyprawy do piernika? Dodajcie np. imbir, pomarańczę zastąpcie cytryną itp. Co kto lubi :) Taka domowa przyprawa idealnie nada się również na prezent. Wystarczy opakowanie ładnie ozdobić, dodać kawałek wstążki, doczepić bilecik i gotowe. Może podarujecie

My simple kitchen
KAWA CAPPUCCINO PIERNIKOWA 175

lepszego niż delikatne i rozgrzewające cappuccino o świątecznych aromatach ! Zapach cynamonu, anyżu, imbiru, to wszystko co kojarzy się ze zbliżającymi się świętami. Kawa prosta w przygotowaniu, więc może ją zrobić każdy, kto tylko ma chęci, by trochę potem się po delektować pod kocykiem, z dobrą książką np. kucharską :) lub w każdy inny sposób. I ta pyszna pianka...od której chce

Kuchnia Paulettes
Gotowany brokuł z prażonym sezamem. Jak uprażyć sezam? 269

Trzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gotowany brokuł z prażonym sezamem. Jak uprażyć sezam? 269

Trzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość

Szczęśliwa kuchnia
domowy burger z konfiturą cebulową 168

plaster pomidora - 2 liście sałaty masłowej - ketchup - musztarda + majonez (1:1) - konfitura cebulowa (przepis  tutaj ) kotlet: - 200 g mięsa wołowego mielonego - 1/2 łyżeczki musztardy - sól, pieprz, szczypta imbiru - posiekany ząbek czosnku - 2-3 łyżki wody (tyle ile 'wypije' mięso) Przygotowania zaczynamy od naszego wołowego kotleta. Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ręką. Im dłużej wyrabiamy

Cook&Love
Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa. 150

pyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 kartonik krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku  około 2 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mniej niż 0,5 łyżeczki cynamonu  natka pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz

Przysmaki Karolki
#3 Malezja: nie bój się Azji ! 175

temperatura na dworze nie spada poniżej 30 stopni, nawet w zimę.  Potrawy często są pikantne, a nic tak nie pobudza metabolizmu, nie oczyszcza przewodu pokarmowego, jak chilly i imbir jedzone trzy razy dziennie. Eureka! Azjaci wiedzą co robią i dają nam dowód żyjąc po 100 lat. A więc, przekonałam was do malezyjskich potraw?! Buziaki

Gawron w rosole
Piernikowe ciasto z burakami 198

stół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek

Pobite gary Barbary
Grzaniec z soku jabłkowego i pomarańczy. 213

rażenia ;) Składniki: (na 6 szklanek) 1 litr soku jabłkowego 3 pomarańcze 1 gwiazdka anyżu 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 4 goździki 2 kawałki kory cynamonowej 2 plasterki imbiru 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Do soku jabłkowego dodać wszystkie przyprawy oraz skórkę obraną z połówki jednej pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu, pod częściowym przykryciem, około 20 minut. Zdjąć

zadanie-gotowanie
Legnickie bomby piernikowe 208

łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy

kruche babeczki
Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 201

litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka kurkumy mała łyżeczka cynamonu mała łyżeczka imbiru łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki ziół dalmatyńskich 3 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól do smaku olej kokosowy/oliwa z oliwek/olej Przygotowanie: Kurczaka umyj, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Domowa zupka chińska - błyskawiczna zupka. 336

Przyprawa do zupki: składniki na kilka zupek. 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki cebuli suszonej 2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej  1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą  1 łyżeczka soli Wszystkie przyprawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka.  Zupka chińska: Składniki na jedną porcję

Miksturownik
Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 198

dolałam jeszcze 100 ml. Zmieniłam tez proporcje sody i proszku do pieczenia. Chlebek dyniowy 2 szkl. mąki pszennej po poł łyżeczki sody i proszku do pieczenia po pół łyżeczki imbiru i cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej

Dzieje kuchennej Wiewióry