tort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi). Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi
Milion Smakówjuż puste postanowiłam sama sobie taką przyrządzić. Okazało się to wcale nie takie trudno, a wręcz banalne. Możecie dowolnie modyfikować składniki. Nie lubicie przyprawy do piernika? Dodajcie np. imbir, pomarańczę zastąpcie cytryną itp. Co kto lubi :) Taka domowa przyprawa idealnie nada się również na prezent. Wystarczy opakowanie ładnie ozdobić, dodać kawałek wstążki, doczepić bilecik i gotowe. Może podarujecie
My simple kitchenlepszego niż delikatne i rozgrzewające cappuccino o świątecznych aromatach ! Zapach cynamonu, anyżu, imbiru, to wszystko co kojarzy się ze zbliżającymi się świętami. Kawa prosta w przygotowaniu, więc może ją zrobić każdy, kto tylko ma chęci, by trochę potem się po delektować pod kocykiem, z dobrą książką np. kucharską :) lub w każdy inny sposób. I ta pyszna pianka...od której chce
Kuchnia PaulettesTrzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTrzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość
Szczęśliwa kuchniaplaster pomidora - 2 liście sałaty masłowej - ketchup - musztarda + majonez (1:1) - konfitura cebulowa (przepis tutaj ) kotlet: - 200 g mięsa wołowego mielonego - 1/2 łyżeczki musztardy - sól, pieprz, szczypta imbiru - posiekany ząbek czosnku - 2-3 łyżki wody (tyle ile 'wypije' mięso) Przygotowania zaczynamy od naszego wołowego kotleta. Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ręką. Im dłużej wyrabiamy
Cook&Lovepyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 kartonik krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mniej niż 0,5 łyżeczki cynamonu natka pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz
Przysmaki Karolkitemperatura na dworze nie spada poniżej 30 stopni, nawet w zimę. Potrawy często są pikantne, a nic tak nie pobudza metabolizmu, nie oczyszcza przewodu pokarmowego, jak chilly i imbir jedzone trzy razy dziennie. Eureka! Azjaci wiedzą co robią i dają nam dowód żyjąc po 100 lat. A więc, przekonałam was do malezyjskich potraw?! Buziaki
Gawron w rosolestół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek
Pobite gary Barbaryrażenia ;) Składniki: (na 6 szklanek) 1 litr soku jabłkowego 3 pomarańcze 1 gwiazdka anyżu 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 4 goździki 2 kawałki kory cynamonowej 2 plasterki imbiru 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Do soku jabłkowego dodać wszystkie przyprawy oraz skórkę obraną z połówki jednej pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu, pod częściowym przykryciem, około 20 minut. Zdjąć
zadanie-gotowaniełyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy
kruche babeczkilitr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka kurkumy mała łyżeczka cynamonu mała łyżeczka imbiru łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki ziół dalmatyńskich 3 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól do smaku olej kokosowy/oliwa z oliwek/olej Przygotowanie: Kurczaka umyj, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPrzyprawa do zupki: składniki na kilka zupek. 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki cebuli suszonej 2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka soli Wszystkie przyprawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka. Zupka chińska: Składniki na jedną porcję
Miksturownikdolałam jeszcze 100 ml. Zmieniłam tez proporcje sody i proszku do pieczenia. Chlebek dyniowy 2 szkl. mąki pszennej po poł łyżeczki sody i proszku do pieczenia po pół łyżeczki imbiru i cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej
Dzieje kuchennej Wiewióry