herbatnik - 3836 przepisów (strona:208/256)

WIŚNIOWE TRUFLE 122

jeszcze trochę czasu. Jednak już wiem, że te trufelki znajdą się w tym zestawie na pewno, zaraz obok moich ulubionych - pomarańczowych :) Myślę, że solenizantowi posmakują. SKŁADNIKI: 80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych) 100 g białej czekolady 50 g masła 100 ml śmietanki 30 % 100 g masy marcepanowej 2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie) 2 łyżki drobno pokrojonych

Kuchnia w opałach
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 187

DZIĘKUJĘ! Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik zebra 9793

dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym - całkowicie ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce Sernik zebra można przygotować również na spodzie z rozdrobnionych herbatników i masła, ja jednak preferuję klasyczne kruche ciasto i w większości przepisów na blogu właśnie takie znajdziecie w przepisach na serniki. Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, kroić delikatnie

Smakołyki Bereniki
Waflowa rolada 141

rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki wody ;) Masę w rondelku zagotować. Wcześniej trzeba sobie przygotować wałek (tym razem nie w celach zaczepno-obronnych;) żeby pokruszyć nim herbatniki i 3 wafle ;)Tak pokruszone ciastka wrzucić do gorącej masy. Wlać do niej tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać ;)2 wafle przykryć wilgotnymi ściereczkami - aby zmiękły ;) Wtedy będzie można

Lawendowe Niebo
Roladka waflowa z bananem 1615

bananyGalaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Margarynę rozpuścić. Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć

Monia miesza i gotuje
Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate 106

Ostatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki.SKŁADNIKICiasto:20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych1 łyżka brązowego cukru1 łyżka kakao10 dkg masłaMasa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego4 żółtka200 ml śmietany 18%3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia6 czubatych łyżek cukru pudruSkórka otarta z jednej pomarańczyOwoce:6 dużych pomarańczy1 granatlistek agaruPRZYGOTOWANIEHerbatniki wrzucam

Magiczna kuchnia Darii
Kremowy sernik kajmakowy 330

kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski wanilii150 g cukru4 jajka2 żółtkaSposób przygotowania:Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę i miksujemy na drobno do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia), całość zagniatamy, wyrównujemy i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 318

mieszamy z masą serową.Następnie dodajemy mąką oraz skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy.Tak powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy

Taste Of My Day
Deser z kokosowo-migdałową nutą 114

ulubione smaki w jedną całość, stworzyłam całkiem pyszny, delikatnie kremowy deser. Lekki deser z kokosowo-migdałową nutąSkładniki : na spód (tortownicy o śr. ok. 26 cm):- 200 g herbatników/ciasteczek zbożowych -100 g masła-1/4 szklanki mlekaCiastka rozkruszyć na drobny pył, wymieszać ze stopionym masłem z mlekiem. Rozprowadzić na spodzie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić

Kuchnia Ellie
Pralinki migdałowe z białą czekoladą 141

trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy.Masę odstawiamy do ostygnięcia - po około 30 minutach dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.Za pomocą łyżeczki tworzymy jednakowe kuleczki, które następnie formujemy w dłoniach i wrzucamy do rozpuszczonej białej/gorzkiej czekolady, wyjmujemy. Odstawiamy do zastygnięcia na kratce

Słodkie Przyjemności
Blok prawdziwie czekoladowy 182

czekoladySposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej

Słodkie Przyjemności
Sernik Wiedeński 354

następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe love - owocowa miseczka 144

posypujemy jagodami. Wierzch owoców posypujemy otrębami, dodajemy plasterki suszonego banana. Migdały i orzechy miażdżymy nożem, następnie kroimy na drobne kawałki i posypujemy owoce.Całość posypujemy pokruszoną bezą – podajemy z herbatnikami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy 338

najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza

Słodkie Przyjemności
"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy 154

Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek

Moje pyszne gotowanie