dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę. Gorące wylać na biszkopt.Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową.Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą.* Przepis znaleziony na smakerzeSmacznego
charlotte gotujewiśniowego (użyłam truskawkowego)100 ml mleka100 g masła100 g cukru4 czubate łyżeczki kakaokilka kropli aromatu rumowego (nie miałam akurat w domu więc dodałam migdałowy)wiórki kokosowe do obtoczeniaPrzygotowanie :Herbatniki pokruszyć. Ja robię tak, że wrzucam je do reklamówki i gniotę dokładnie wałkiem.Rodzynki sparzyć i pokroić. Orzechy posiekać.Masło, cukier, mleko, kakao rozpuścić. Dodać resztę składników (oprócz wiórek) i dokładnie
charlotte gotujearomat i mieszamy.Wykonanie :1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)Boki obsypałam startą
charlotte gotujeupiec w temp. 180 st do suchego patyczka. 3. Budyń ugotować na litrze mleka. 4. Kremy ubić w 2 szklankach mleka. 5. Warstwy ciasta; 1. biszkopt 2 . budyń 3 . herbatniki 4. karmel 5 . krakersy 6. wierzch i boki ciasta posmarować kremem toffi i udekorować według własnego pomysłu
Sama słodycz i szczypta chiliweekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki -bajaderki...mam w planach zrobić czekoladki...foremki czekają przyszykowane..tylko czasu i chęci brak..ale do poniedziałku się wyrobię...i Was też zapraszam.. okruchy różnych ciast, herbatnikówdżem1 łyżeczka cynamonuwiórki kokosoweCiasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać
Moje domowe kucharzeniezmielone bakalie z makiem. Wymieszać i smażyć przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodać do niego drobno zmielone herbatniki (ja użyłam woreczka i wałka) oraz jajka. Dobrze wszystko razem wymieszać i odstawić.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Następnie każdy
Pasja Smakumakiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość
Poezja smakusumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimySkładniki:1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku150 g masła 5 łyżek cukruNa wierz:1 galaretka truskawkowatruskawki
Walijskie Pichceniepółki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki. Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.Składniki :250 g mleka w proszku 3/4 szkl. cukrucukier waniliowy
Walijskie Pichceniejajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała
Walijskie PichcenieNamówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. Kasi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego 1 łyżka kakao herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy puszka ananasów 1 galaretka ananasowa Wykonanie:Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z mleka, kaszy manny i cukru waniliowego gotujemy gęstą masę, mieszając aby się
Walijskie PichcenieSuper sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. Polecam gorąco! Składniki:Na ciasteczkowy spód: 100g herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź
Walijskie Pichcenieszybkiego odnalazłam kilka przepisów z białą czekoladą . Padło na mus z białej czekolady . Podaje składniki które ja używałam i jak widać sernik wyszedł idealny . Składniki : Na spód: Paczka herbatników maślanych lub czekoladowych 50 g margaryny roztopionej Masa serowa: 800 g sera białej z wiaderka lub 3 krotnie zmielonego Duża śmietana 18 % 3 jajka 3/4 szkl
Wypieki Ulinajmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki
Anioły w kuchnitwarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony 100 g serka homogenizowanego 5 jajek ½ kostki masła (100 g; stopione) ½ szklanki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników ciemnych Mus owocowy:300 g malin (świeże/mrożone)3 łyżki cukruWYKONANIETwaróg ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier
W kuchennym oknie Ewy