Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)związek Dżulji z mięsem w każdej postaci. Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie boeuf bourguignon czy boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta. Oczywiście to, co ja zrobiłem z wołowiną nie śmiałbym porównać do wersji gulaszu wołowego wypuszczonego z rąk zaprawionej w bojach ekipy z krakowskiego Zazie
Right Behind The Kitchenkażda gospodyni, tak i ja mam przepis na swoją wersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką(...)dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy. Nie umiem
Rozpustne gotowaniesię częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza(...)papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne
Kulinarna PokusaBardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda. Składniki: 500 g wołowiny 2 - 3 cebule 1 papryka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz oregano cząber szczypta cynamonu słodka i ostra papryka szczypta kurkumy mała śmietana 18% olej kilka(...)resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka. Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia. Ściąć wierzchy kajzerek
Mama GotujeGulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku(...)gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji.Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu):1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki (ok. 400 g)2 kalarepy (ok. 400 g)2 średnie cebule1 mały seler (ok. 300 g)ok. 900 ml ciemnego
Poezja smakuJesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest(...)mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury. My Polacy jesteśmy fanami dań jednogarnkowych, a mój gulasz do takich właśnie możemy zaliczyć. Zachęcam do przygotowania gulaszu i czekam na Wasze opinie i pytania. Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 32,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa wołowego1 papryka3 marchewki2 średnie pietruszki1 średni seler1 por1 cebula3 duże
kulinarnyJaPlacek po węgiersku… placek po cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z pieczarkami, ja robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki(...)gulasz: - 800 g wołowiny- 2 cebule- 1 papryka- 1 marchewka- 500 g brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków- 2 jajka- 3 łyżki mąki pszennej- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz
mojewypiekiinietylkopołową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy(...)miarę jednorodnej masy. Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo, tak aby zakrywać wszystkie
Wyprawy kulinarneprzyswoję niczego. Pewnie się zastanawiacie, co trzymało mnie przy tak „wybitnej” jednostce? Nie wiem i nie chce wiedzieć. Ważne, że wyniosłam z tego związku przepis na genialny, sycący gulasz wołowy. Gulasz, który zrobiłam kiedyś sama, podałam szefowi pana W, szef orzekł, że o niebo lepsze niż gulasz pana W. Pana W trafił szlag i przestał mnie kochać w ciągu(...)któregoś dnia orzekł, że teraz to ja bym mogła go uczyć. Miał przy tym taką minę, jakby to wyzwanie miało mu zęby wyrwać. Z biegiem czasu przepis na gulasz modyfikowałam, dodawałam składniki, poznałam Najcierpliwszego, który dał mi kopa do działania i udowodnił, że jednak nie umrę sama i koty mnie nie zjedzą, gotowałam, próbowałam, a pan W został alkoholikiem. Czyli
ladykitchenPrzepyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego 4 duże ząbki(...)wody olej przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól ok. 600 g pieczarek 2 duże cebule ok. 2 łyżki masła Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu
Słodka StronaGulasz wieprzowy z piekarnika Dziś polecam gulasz, który praktycznie robi się sam, wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i włożyć do piekarnika. Bardzo ciekawa opcja na szybki i pyszny obiad. Do takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku. Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża cebula(...)miseczce i dokładnie mieszamy *** *** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym rękawie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 70 minut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy
Blog z ApetytemGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule(...)puszce) przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Najlepszy Gulasz Węgierski - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy
Słodka StronaGulasz (węg. pörkölt , słow. perkelt ) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt , co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie. Trochę historii Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya , a pasterza, który(...)wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt. Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Kiedy papryka zawitała
lysygotuje.plGulasz to narodowe węgierskie, przepyszne danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Smakowite domowe k opytka podane z g ulaszem węgierskim to bardzo smaczna i pożywna potrawa idealna na codzienny , apetyczny obiad. Kopytka z Gulaszem Węgierskim - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule ok. 200 g papryki (najlepiej kolorowej) 5 dużych ząbków czosnku 400 g krojonych pomidorów(...)ostra papryka w proszku olej do smażenia Kopytka: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli Kopytka z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy , aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy
Słodka StronaGulasz wieprzowy przyrządzam często na obiad . Podaję go z ryżem, kaszą lub ziemniakami w zależności od jego rodzaju. Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami przypomina perski gulasz z jagnięciny. Znajdziecie w nim charakterystyczne dla perskiej kuchni przyprawy, suszone limonki i żółtą soczewicą. Jest to jedno z moich ulubionych dań irańskich, które najlepiej smakuje z szafranowym ryżem . Jest to bardzo aromatyczne(...)używa jej do herbaty, a ja między innymi trę na tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi produktami. Jest to typowa przyprawa kuchni irańskiej. Gulasz wieprzowy Składniki: na 6 porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru
codojedzenia