Dziś na obiad do nas zawitał Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;) Składniki: ( 1 porcja lub 2 małe) 250 gram szynki 1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego 1 papryczka chilli 1 ogórek kiszony 1/4 cukinii 2 pieczarki 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki
NaKońcuJęzykagulasz, ni to curry. Tak naprawdę wrzuciłam do garnka to, co akurat miałam w lodówce i szafkach. Powstało ciepłe, rozgrzewające, typowo jesienne danie jednogarnkowe. W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj. Składniki: ok 500 g dyni 4 - 6 liści jarmużu 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100 g cukinii 150 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku
Sto kolorów kuchnirodzina jeść coś musi. Zatem dzielnie z pociągającym nosem wyruszyłam do kuchni sprawdzić co też tam mogę znaleźć. Będąc już na miejscu stwierdziłam, że mam ochotę na gulasz węgierski z chrupiącymi plackami. Ochota bardzo dziwna, bo nie przepadam za wieprzowiną. Jednakże szybko doszłam do wniosku, że jeśli mam ochotę na jedzenie to znaczy, że zdrowieje. Podniesiona tą myślą zaczęłam szukać
Kolizje Smakówmięso z szynki wieprzowej plus dodatek zielonego groszku to połączenie smaków idealne dla mojego podniebienia. Chociaż mięsa wieprzowego staram się nie jadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. Składniki :* 600g mięsa wieprzowego - np szynki* 2 łyżki oleju rzepakowego* pół szklanki zielonego, mrożonego groszku* 3 marchewki* cebula* ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła* łyżka mąki pszennej
Magiczne Życie MartyDzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :) Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów
Emcia Pichciwody i duśmy kolejne 5 minut. Następnie w 10 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dodajemy do sosu. Ciągle mieszając trzymamy całość n a ogniu jeszcze 5 minut. Gulasz smakuje idealnie ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem. Smacznego
Emcia Pichciprzed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy
Smaczna PyzaPost Gulasz z serduszek drobiowych pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszny i rozgrzewający obiad. Przepis moja Mama dostała od swojej koleżanki Ewy. Po zmodyfikowaniu powstał pyszny sos (Mama dodała papryki, zioła). Naprawdę polecam. Zamarzył mi się taki gulasz z plackiem ziemniaczanym. Pycha! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje
Przepisy Aleksandryczas, gdyby nie mail od portalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza. Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji:750 g szynki wieprzowej bez kości1,5 kg ziemniaków4 marchewki4 cebulepół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak
Obiad za dychęWłaściwie nie wiem czy to przepis siostry czy szwagra :) W każdym razie prosty gulasz nabiera wyjątkowego smaku, dzięki jednemu prostemu zabiegowi, a konkretnie chodzi o zasmażkę ze słodkiej papryki :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówlasach wysyp grzybów, nie może więc ich zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,1/2 kg polędwicy wołowej,600g
Z miłości do słodkościZapraszam na smaki meksykanskie-Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu
Smaki Edytyjesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami. Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki.Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora
Pora coś zjeśćDzień dobry! Mimo, że święta już za pasem, to trzeba przygotowywać całkiem normalne obiady. Takim oto obiadem jest przepyszny gulasz, który przygotowałam w wolnowarze. Kiedy dostałam to urządzenie od firmy Russell Hobbs miałam nieco obaw. Słyszałam i czytałam, że można włożyć tam np. kurczaka w całości i już za kilka godzin gotowania się nie będzie surowy, a będzie
Pora coś zjeść