grillowane - 1500 przepisów (strona:80/100)

(Nie)banalne naleśniki 2194

majówkowym grillowaniu bolą Was brzuchy, Wasz organizm domaga się czegoś lżejszego, a ponadto na myśl o wejściu do kuchni robi Wam się słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja

Patchwork
Domowy sos BBQ- bez gotowania 211

jest idealny do podawania z pieczonymi, grillowanymi czy smażonymi mięsami. Bez problemu możecie go kupić w sklepie ale tego, który zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije!   Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny, lekko

Karo in the Kitchen
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 211

powinno się smażyć w głębokim oleju – jak frytki. Jednak bakłażan to jedno z niewielu warzyw, które można porównać do gąbki. Okrutnie chłonie tłuszcz. Moja opcja jest bardziej dietetyczna – albo grilluję bakłażany skropione odrobiną oliwy, albo smażę je partiami, po kilka plastrów, na paru łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Smażymy je do miękkości i do czasu aż lekko zbrązowieją. Ściągamy na deskę

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką 331

rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną paprykę, pieprz ziołowy, oliwę i sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Zamarynowane składniki nadziewać na przemian na patyczki. Grillować ze wszystkich stron przez około 12-15 minut lub upiec w piekarniku (200°C przez około 25-30 minut). Smacznego

Oryginalny smak
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 238

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Składniki do jajek po benedyktyńsku: - 8 plastrów bekonu - 4 krążki wycięte z tostów - 4 jajka - ocet - sos holenderski (przepis niżej) Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:  Tosty grillujemy, bekon podsmażamy. Jajka gotujemy w koszulkach, to jest: do wody dodajemy odrobinę octu, doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy. Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około

Życie zamknięte w smaku
Karkówka – marynujemy, grillujemy 163

mielonym pieprzem. Cebulę kroimy w plasterki. Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki.  Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Grillowane serduszka - Caracao 180

Oczyszczone serduszka nacieramy solą i pieprzem z oregano. Następnie serduszka zalewamy marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby serduszka ładnie przeszły.  Serduszka nabijamy na wykałaczki i grillujemy, aż się ładnie zarumienią, co jakiś czas przy przewracaniu podlewamy pozostałą marynatą.  Samczego

Niezły Młynek
sałatka brokułowa 391

brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem

zobacz ich smak
Spaghetti z borowikami w sosie śmietanowym z szafranem i oregano. 216

minut. Podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów i podduszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Czynność powtarzamy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kurczaka przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Grillujemy i odstawiamy. Kurczaka łączymy z grzybami, po minucie dodajemy śmietanki (4-5 łyżek), przyprawiamy szczyptą szafranu. Odcedzony makaron dorzucamy do patelni, podsypujemy parmezanem, podsmażamy dwie minuty mieszając. Smaczności

BaRepas
Placki z borówkami 215

śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze znajomymi, imprezy rodzinne, szczególnie mając nowy sprzęt do grillowania, kupiony na http://www.sklepogrodniczy.pl/ i chcąc go wypróbować i pochwalić się przed znajomymi ;) Te placuszki równie dobrze można przygotować z jagodami, o ile macie jeszcze do nich dostęp. Polecam :) Składniki

Domowa cukiernia Ewy
Szaszłyki z wołowiny 141

resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby mięso w środku doszło, ale nie spaliło się na zewnątrz) obracając przez około 20-30 minut. Mięso powinno być z zewnątrz zrumienione, ale przy dotyku nadal

Pociąg Do Kuchni
Pikantna salsa paprykowa 219

kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba popijać wodą każdy kęs z jej dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z bobu humus 155

łupin. Do blendera wkładamy bób i czosnek, dolewamy oliwę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy całość na jednorodną masę.  Przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do grillowanych warzyw, lub do pieczywa

Miód i pieprz
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 374

przy pomocy Cuisine Companion marki Tefal, a menu było bardzo obfite i różnorodne - zresztą sami przeczytajcie jakie pyszności zostały przygotowane!   Menu: Przystawki: - Świeże liście z vinegretem malinowym i grillowanym serem kozim, - Shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne:  - Risotto z pęczakiem i młodymi

Plate of Joy
Chesseburger z okrągłą cukinią 181

Sól, pieprz, czosnek Przygotowanie: 1/ Kroimy cukinię na kawałki o grubości 1-.1,5cm. Nacieramy talarki solą, pieprzem i czosnkiem. 2/ Rozgrzewamy grilla w piekarniku lub patelnię grillową. 3/ Grillujemy wyporcjowaną cukinię na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na pierwszy talarek cukinii nakładamy kawałek mozzarelli następnie pomidor i bazylię - solimy i pieprzymy. Przykrywamy drugim talarkiem cukinii. Robimy tak z wszystkimi

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania