zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy
Marder&Marder Manufactureprzygotować ideale jajka w koszulce przeczytacie TUTAJ . Zatem gdy już wszystko wiemy i mamy to podpiekamy przez kilka minut w piekarniku chleb tostowy. W tym samym czasie grillujemy na patelni grillowej kilka bardzo cienkich plasterków boczku. I finisz: na toście układamy boczek, na nim jajko i całość polewamy sosem holenderski. Przyprawiamy odrobiną świeżo zmielonego białego pieprzu. Możemy ozdobić odrobiną szczypiorku
Marder&Marder ManufactureStale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy
Marder&Marder Manufacturenieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi smakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki
Kuchenna Kontrrewolucyagodziny przed smażeniem kotlecików-kiełbasek, mięso wyjmujemy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie z małych porcji mięsa formujemy niezbyt duże, owalne kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek
Kuchenna Kontrrewolucyajest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie? Tak małe, że pizza za 30 zł wyda
Bananowe Poleukładamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami. Zawijamy folię i grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut
Pyry na GazMiałam tygodniową przerwę od garów, bo to inni mi dogadzali podczas pobytu w Grandhotelu Tiffi w Iławie, gdzie odbyły się też Mistrzostwa Polski w grillowaniu o Puchar Jana Niezbędnego w Iławie , które muszę się pochwalić wygrałam! Dzisiaj polecam takie tam drobne, przygotowane na szybko, rogaliki orzechowe z cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam połączenie cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę i warzywa i wyszło naprawdę pyszne danie. Polecam - wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI 4 niewielkie cukinie 150g łososia wędzonego (na zimno) 2 kulki mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duży pomidor
Moje Kuchenne Rewelacjekonkursu, którego nagrodą jest granitowa patelnia grillowa, ufundowana przez firmę Ballarini. Jak zwykle miałam problemy z wybraniem zwycięzcy, więc zwerbowałam rodzinkę do pomocy. W końcu wyłoniliśmy zwycięzki przepis “Grillowany łosoś z salsą z kiwi”, którego autorką jest Gosia. Gratuluję
codojedzeniaDługi weekend w pełni, pogoda piękna, szkoda tylko, że wśród tych wszystkich pozytywnych aspektów istnieje słowo sesja ;/ Większość z Was pewnie grilluje sobie na świeżym powietrzu i karkówka, sądząc po statystykach bloga, często gości na Waszych stołach ;) Mam dziś dla Was prosty i szybki pomysł na pieczoną karkówkę. Obiecuję, że nie napracujecie się przy niej za dużo, a z efektu
Czerwona Porzeczkabędzie kolejny post w pewnym sensie recyklingowy, bo o tym jak zagospodarować pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. Mamy długi weekend, a to oznacza, że wielu z nas piecze i grilluje. Czasem z takiego kurczaka zostają nam na przykład kawałki piersi. Jeśli nie zjemy tego od razu, to najczęściej ląduje w lodówce, a potem przekładane jest z kąta w kąt
Codzienna kuchnia niecodziennaSłoneczna pogoda, jak i weekend sprzyjają grillowaniu :) Większości z Was grill kojarzy się tylko i wyłącznie z mięsem, ja jednak polecam Wam wypróbować wegetariańskie szaszłyki, których smak na pewno przypadnie Wam do gustu-pieczarki w lekko pikantnej, tajskiej marynacie wraz ze słodkim ananasem, który nadaje lekkości i orzeźwienia. Takie szaszłyki mogą być dodatkiem, jak i również mogą stanowić samodzielne
Kraina Miodem PłynącaMięso dopraw do smaku dużą łyżką musztardy i ketchupu z suszonymi pomidorami. Dodaj pokrojoną cebulkę, paprykę i szparagi. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Napełnij kapelusze i grilluj ok. 15-20 minut, aż pieczarki będą miękkie a mięso nie będzie puszczać już soku. I pamiętaj #widzimysienagrillu Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt