grillowane - 1500 przepisów (strona:82/100)

Łosoś grilowany w papilotach 227

pieprz  * łyżka masła  Przygotowanie : Łososia kroimy na porcje. Każdy kawałek układamy na folii, dodajemy odrobinę masła, przyprawy, sok z cytryny i posiekany koperek. Związujemy w papiloty i grillujemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło z plasterkami cytryny i świeżym koperkiem

Magiczne Życie Marty
Grill- soczysty kurczak z warzywami. 157

umieść w woreczku ( w zestawi z pomysłem na). Woreczek zamknij i umieść na tacce aluminiowej na grillu. Kurczaka zamarynuj przez min. 10 minut w przyprawach z kapką oleju. Czas grillowania zależy od rodzaju grilla. Danie będzie gotowe, gdy kurczak będzie złoty a warzywa miękkie. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub bez. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Kebapczeta bułgarskie 180

Kebabczeta jest to bułgarska potrawa z grillowanego mięsa mielonego z przyprawami. Mięso jest ukształtowane w podłużne kiełbaski, podobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej

Tradycyjna Kuchnia
Kotleciki z żółtego grochu 171

masy kulki, a następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy w mące (opcjonalnie) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z żółtego grochu doskonale smakują w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego

W kuchni Katie
Weekendowe śniadanie - śródziemnomorska pasta bakłażanowa 190

weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw.  Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki:  4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów

SzczyptaSmaQ
Spaghetti aglio olio z kurczakiem grillowanym w nowej odsłonie 257

pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan i mieszamy. Na makaronie układamy mięso

BaRepas
Kolorowa sałatka z kuskus 101

Pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i pomarańczą. Doskonała na kolację jak również jako przekąska do pracy. Pomysł zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska krok po kroku" wydawnictwa Jedność

Milion Smaków
Karkówka z glazurą musztardową 132

pełni a na grillu króluje karkówka. Dziś prosty przepis na kotlety z karkówki w ciekawej, musztardowej glazurze z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego. Uwaga: czas przygotowania uwzględnia godzinę marynowania mięsa przed grillowaniem

Milion Smaków
Żurawina z pomarańczą 105

Żurawina idealnie sprawdza się do wielu rodzajów mięs, ale także do takich dań jak camembert z patelni czy grillowany ser Haloumi. Ta wersja jest nieco inna od tradycyjnej - z dodatkiem miodu i pomarańczy, które dodają do smaku żurawiny doskonały posmak

Milion Smaków
Grecka uczta z Pascalem 175

Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce

GRUBY WAŁEK
Czerwono-zielona sałatka z kurczakiem 376

Pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w dwóch kolorach. W lodówce miałam czerwony ser z dodatkiem pesto. Dorzuciłam sałatę, kurczaka i trochę pomidorków i wyszła smakowita uczta dla całej rodzinki. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 mała sałata lodowa 300 g pomidorków cherry 300 g sera w plasterkach z czerwonym pesto sól prowansalska olej rydzowy do skropienia przyprawa do sałatek

Monia miesza i gotuje
Jajecznica ze szparagami 221

maśle, około 5 minut. Do podsmażonych wbijam jajka, oprószam solą i białym pieprzem . Smażę do momentu ścięcia się jajek. Podaję z chrupkim pieczywem. Smacznego:) Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem KLIK

Takie tam pichcenie
Rollsy cukiniowe 221

dodatków. Cukinie posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. Podsmażamy, ale bardzo krótko, żeby nie straciła chrupkości. Paprykę kroimy w paski. Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze

Czerwona Porzeczka
Cukinia Buddy'ego 218

Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu. Składniki: 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 fileciki anchois (sardeli) 10 małych kaparów ostra papryka i sól 3-4 łyżki oliwy do smażenia Fileciki anchois pokroić bardzo drobno

Trzeci talerz
Sałatka z nachos 231

uzupełnia i komponuje. Polecam każdemu komu znudziły się tradycyjne sałatki. Korzystając z tego, że rozpoczęliśmy sezon  grillowy wydaje mi się, że sałatka ta sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Mam nadzieję, że przepis na tą sałatkę przypadnie Wam do gustu!;-) Składniki: 2 garście rukoli, 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy

Kuchnia Pełna Pasji