grillowane - 1500 przepisów (strona:79/100)

Karkówka – marynujemy, grillujemy 177

mielonym pieprzem. Cebulę kroimy w plasterki. Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki.  Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Grillowane serduszka - Caracao 204

Oczyszczone serduszka nacieramy solą i pieprzem z oregano. Następnie serduszka zalewamy marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby serduszka ładnie przeszły.  Serduszka nabijamy na wykałaczki i grillujemy, aż się ładnie zarumienią, co jakiś czas przy przewracaniu podlewamy pozostałą marynatą.  Samczego

Niezły Młynek
sałatka brokułowa 407

brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem

zobacz ich smak
Spaghetti z borowikami w sosie śmietanowym z szafranem i oregano. 230

minut. Podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów i podduszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Czynność powtarzamy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kurczaka przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Grillujemy i odstawiamy. Kurczaka łączymy z grzybami, po minucie dodajemy śmietanki (4-5 łyżek), przyprawiamy szczyptą szafranu. Odcedzony makaron dorzucamy do patelni, podsypujemy parmezanem, podsmażamy dwie minuty mieszając. Smaczności

BaRepas
Szaszłyki z wołowiny 165

resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby mięso w środku doszło, ale nie spaliło się na zewnątrz) obracając przez około 20-30 minut. Mięso powinno być z zewnątrz zrumienione, ale przy dotyku nadal

Pociąg Do Kuchni
Pikantna salsa paprykowa 236

kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba popijać wodą każdy kęs z jej dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z bobu humus 167

łupin. Do blendera wkładamy bób i czosnek, dolewamy oliwę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy całość na jednorodną masę.  Przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do grillowanych warzyw, lub do pieczywa

Miód i pieprz
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 394

przy pomocy Cuisine Companion marki Tefal, a menu było bardzo obfite i różnorodne - zresztą sami przeczytajcie jakie pyszności zostały przygotowane!   Menu: Przystawki: - Świeże liście z vinegretem malinowym i grillowanym serem kozim, - Shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne:  - Risotto z pęczakiem i młodymi

Plate of Joy
Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem 211

pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej  Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz.  W rondlu rozgrzej ok łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w talarki białą część pora. Często mieszaj. Dolej białe wino, odparuj. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj

AZgotuj!
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 244

Omijacie ją szerokim łukiem. Kiedy zobaczyłam kurczaka z frytkami myślałam, że będę  stamtąd wiać. Ale tego było mało. Moja dorada była okolona starymi, twardymi ziemniakami i starą grillowaną papryką - wstyd byłoby mi podać coś takiego, czegoś takiego nie jadłam. Che figura!  Zapłaciliśmy za to 40 euro!!!! Kolejnego dnia poszliśmy do:  Riva dei Schiavoni Lepiej. Ale moje risotto

AZgotuj!
Biała Trufla - restauracja Szczecin 198

sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie

Corner With Recipes
Portugalska kolacja 200

tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki   grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany

królestwo garów
Na weekend: śniadanie pod chmurką. Targ śniadaniowy zaprasza nie tylko Warszawę. Poznaj smaki świata. 239

zabaw, a ja po zaspokojeniu głoda wybrałam się na rundkę zapoznawczą ze straganami. Stoisk było wiele: od kuchni wietnamskiej, poprzez hiszpańską (tam Mateusz zamówił Paelle i brazylijską (przyciągającą aromatem grillowanych mięs i ananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami. Na Targu Śniadaniowym znajdziesz: aromatyczne przyprawy, kozie sery z gospodarstwa rolnego, wędzone

Kuchnia po mojemu
Wiosna na wynos! 223

każdego dnia WIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza gryczana niepalona filet z kurczaka ulubione

Spektrum Smaku
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 306

dokładnie wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić, schłodzić ok. 2 h. 2. Podawać polane oliwą, udekorowane listkami kolendry lub płatkami chili i startą skórką cytrynową. Najlepsze z białym pieczywem i grillowaną piersią z kurczaka

Kuchnia Prezydentowej