grill - 12274 przepisów (strona:83/819)

Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 184

Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż(...)ryż wymieszaj z resztą kokosowego mleka. Dalej postępuj jak w przepisie. Przygotuj surówkę. Poszatkuj kapustę i wymieszaj z resztą składników. Nabij mięso na szpikulce i ugrilluj na rozgrzanym grillu. Ugrilluj również krążki ananasa. The post Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pstrąg po bieszczadzku z grilla 144

zrębków bukowych Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami. Rybę skropić oliwą. Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około 10 minut, następnie rybę odwrócić na drugą stronę(...)sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Przed podaniem oprószyć solą. Użyłam grilla turystycznego COBB

królestwo garów
Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek 238

Dzisiaj propozycja na szaszłyki wegetariańskie. Zrobiłam je z papryki, cukinii i pieczarek. Szaszłyki są tak dobre, że na dalszy plan schodzi mięso z grilla. Można je traktować jako danie samodzielne lub przerywnik w trakcie grillowej mięsnej biesiady. No i kto powiedział, że grill nie może być  zdrowy?  Z całego serca zachęcam do spróbowania :) Składniki (6 szaszłyków): 2 małe(...)mięknięcia puszczą sok.  Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie pieczarki i warzywa. Szaszłyki grillujemy na średnim żarze. Podczas grillowania szaszłyki obracamy.  Czas grillowania zależy od temperatury w grillu (ja grilluję około 10 - 15 minut). Warzywa powinny zmięknąć, lekko nabrać kolorku, ale być jeszcze al dente.  Smacznego

Smak mojego domu
Grillowana kaszanka z jabłkiem 151

Sezon grillowy w pełni więc pora na coś z grilla. Z resztą już wcześniej obiecałam, że postaram się coś w tym temacie podpowiedzieć... no to podpowiedź jest :-) Ja kaszankę z grilla lubię... mało powiedziane, bo wolę ją niż kiełbasę :-) Czasem robię ją tak po prostu, układaną w całości na ruszcie, a czasem lubię ją trochę doprawić i - ku mojemu zadowoleniu(...)Następnie na arkuszach folii aluminiowej (mnie z tej ilości wychodzi 4 porcje) kładziemy porcje plastrów kaszanki, a na nich jabłko z cebulą. Zawijamy folię i całość układamy na ruszcie grilla na 20 minut (mniej więcej w połowie grillowania przekładamy zawiniątka na drugą stronę). Gotową kaszankę podajemy z pieczywem i innymi "grillowymi dodatkami

Czary - gary w kuchni
Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku 196

Niebanalny pomysł a jak smakuje! Wątróbka drobiowa wbrew pozorom znakomicie nadaje się na grilla, zamarynowana w piwie dzięki temu jest soczysta i krucha oprószona ziołami a na koniec zamknięta w soczystych plasterkach boczku to prawdziwa uczta na powietrzu. Radość ze spotkania w gronie przyjaciół była ogromna, gdy wszyscy pochwalili mnie za nowe, wspaniałe wrażenia smakowe Skusicie się ? Zachęcam ;)  Wszystkie(...)łyżeczką rozprowadzić musztardę na boczku. Cukinię i pomidory umyć cukinię pokroić w centymetrowe plastry posypać czubricą zieloną z każdej strony, pomidory lekko naciąć na krzyż. Na rozgrzanym ruszcie grilla układać zrolowane wątróbki grillować aż wątróbka będzie upieczona w środku a boczek chrupiący, obok położyć na ruszcie cukinię a za kilka minut pomidora.  Podawać od razu na liściach sałaty. Życzę

Wanilia i Kardamon
Tortilla z grilla 273

Pyszny pomysł na grilla - szczególnie dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za kiełbasą i innym mięsiwem. Wszystko można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko nadziać tortille i wrzucić na chwilke na grill. Polecam - dla mnie było pyszne :) Składniki: (na 5 szt - na zdjęciu 1 szt. pokrojona na 4 części) 5 szt  tortilli (1 op.) 5 łyżek pasty(...)łyżką pasty z suszonych pomidorów. 3. Sałatę wymieszać z resztą składników, doprawić do smaku. 4. Na każdą posmarowaną tortillę wyłożyć porcję nadzienia, ciasno zwinąć w rulon, położyć na grill lub patelnię grillową dosłownie na kilkanaście sekund z każdej strony (ma się zagrzać tortilla i pasta, sałata i warzywa w środku mogą zostać zimne

Kto ugości moich gości?
SZASZŁYKI Z GRILLA 254

Lubimy szaszłyki. Wiecie czemu? Bo na tych niepozornych patyczkach można zmieścić wszystko! SZASZŁYKI Z GRILLA to pozycja obowiązkowa naszych weekendowych wypadów za miasto, gdzie spokojnie można relaksować się podczas ich przygotowania...i jedzenia. Artykuł SZASZŁYKI Z GRILLA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Grillowane pieczarki 145

Faszerowane pieczarki z grilla robiłem już wiele razy ale przyznaję zawsze im czegoś w smaku brakowało. Teraz kiedy znalazłem już "to coś" mogę się wreszcie z Wami podzielić moim pomysłem a jednocześnie zachęcić do wypróbowania. Składniki : ( proporcje ) 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm ) 2 łyżeczki pesto bazyliowego 5 dag sera pleśniowego Lazur Przygotowanie : Z pieczarek odrywam nóżki. Ser pleśniowy(...)Lazur kruszę w małe kawałeczki, dodaję 2 łyżeczki pesto i mieszam razem. Pieczarki wykładam na dobrze rozgrzanego grilla wpierw kapeluszem do góry na ok 4-5 minut po czym zdejmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Smacznego

Mechanik w kuchni
PIERŚ INDYKA Z GRILLA 176

PIERŚ INDYKA Z GRILLA MARYNOWANA W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH   Przy planowaniu takiego menu na spotkanie z przyjaciółmi, polecam zaopatrzyć się w butelkę greckiego wina. Ale, ale nie zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy(...)Delikatnie rozbijamy i nacieramy startym czosnkiem i przyprawami, skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy mięso już się zamarynuje w przyprawach, układamy na rozgrzany ruszt grilla i opiekamy dokładnie z każdej strony. Pieczona pierś indyka w tych przyprawach doskonale komponuje się z warzywami (sałata, papryka, pomidor), sosem tzatziki i chlebkiem pita. Smacznego ! Artykuł PIERŚ INDYKA Z GRILLA

Markowy smak
Banany z grilla 162

Banany z grilla. Banalnie posty deser z grilla lubiany nie tylko przez dzieci ale i przez dorosłych. Przez dorosłych szczególnie zachwalany gdy wykonany jest w wersji "dla dorosłych". Składniki : banany opakowanie całych goździków (op. wystarcza na 7-8 bananów) gorzka czekolada ajerkoniak kilka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : Banany nakłuwamy nożykiem i w każde nakłucie wciskamy po 1 goździku, odcinamy końcówki(...)goździkami. Grillujemy najlepiej na brykiecie który daje nam wyższą temperaturę grillowania. Wpierw grillujemy od strony goździków następnie obracamy. W międzyczasie rozpuszczamy i podgrzewamy gorzką czekoladę, przygotowujemy ajerkoniak a na grilla dokładamy kawałeczki jabłka.  Gotowe banany przekładamy na talerze, chwytamy za nacięcia i pociągamy do góry wyciągając tym samym goździki (zob. film). Dzieciom polewamy czekoladą i posypujemy zsiekanymi orzechami

Mechanik w kuchni
Grillowane koreczki z szparagami 205

Grillowane koreczki z szparagami, przygotowanie ich nie zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy(...)nieco wystygną układamy po kawałku na plastrze boczku, dodajemy szparag skrócony do podobnej wielkości, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Grillujemy obracając  na mocno rozgrzanym grillu aż do uzyskania pięknych rumieńców boczku

Mechanik w kuchni
Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas 182

with shredded cheese. On one half side of the tortilla sprinkle duck, red onion, scallions, and cilantro. Fold over each quesadilla to form a half moon shape. Preheat a grill pan over medium heat. Grill the quesadillas (2 at a time) for about 2 to 4 minutes per side, or until grill marks form and the cheese has melted through

karmelowy
Halibut z grilla 192

Zalać mlekiem i odstawić na 1 - 2 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć, osuszyć, posolić, posypać sporą ilością  pieprzu, lekko posmarować z obu stron oliwą. Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzać. Na grillu elektrycznym grillować rybę przez ok 5  - 6  min ( grill dwustronny). Jeżeli używamy patelni grillowej rybę grillować nieco dłużej - ok 4 min z każdej strony

Stare Gary
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 147

Połączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)najmniej 1 godzinę w wodzie. Musi być ona całkowicie w niej zanurzona. Grilla rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku łączymy syrop klonowy i kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy

naRuszcie
Grillowany pstrąg w ziołach 180

teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)   2 porcje  Składniki:  2 pstrągi pęczek świeżej pietruszki pęczek tymianku 1 cytryna(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej strony ( pamiętajcie, że to zależy od wielkości ryby).  Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania