RYBA Z GRILLA - ŁOSOŚ Łosoś przygotowany na grillu w maśle pieprzowym* z pieczarkami oraz dymką. Przepis na masło pieprzowe znajdziecie u dołu strony. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Polecam! Czas przygotowania : około 45 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 4 niewielkie dzwonka z łososia sok z 1 cytryny sól do smaku 1 pęczek cebuli dymki 160g pieczarek(...)masłem pieprzowym, obkładamy pieczarkami oraz dymką, obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Końce folii zbieramy razem i szczelnie zawijamy. Uwaga! Każde dzwonko łososia przygotowujemy oddzielnie. Krok 4. Rybę pieczemy na grillu przez około 8 minut z każdej strony. Łososia podajemy ze świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli
Moja Książka KucharskaMARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA Ryba pieczona na grillu, lekkostrawna i smakowita. Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele(...)listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut. Krok 4. Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru. Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy. Smacznego
Moja Książka KucharskaGRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY Przygotowane na grillu, według przepisu Gordona Ramsay'a, befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam! SKŁADNIKI: 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy(...)łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Krok 4. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry - usuwamy pestki. Krok 5. Zamarynowaną polędwicę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez 3-5 minut z każdej strony, upieczoną przekładamy na talerz i, pod przykryciem, odstawiamy na 5 minut, aby soki dokładnie rozeszły się w mięsie. Befsztyki podajemy polane sosem z plastrami cytryny
Moja Książka KucharskaANTRYKOT Z GRILLA Wspaniała wołowina - odrobina czegoś kwaśnego i słodkiego, całość zwieńczona odrobiną soli. Antrykot marynowany w owocach kiwi, bardzo smaczny, chudy i delikatny. Przygotowując posiłek naświeżym powietrzu stawiajcie na prostotę i jakość produktów. Świeże mięso, kolorowe wspaniałe warzywa i aromatyczne,pyszniące się zielenią zioła, najlepiej wprost z własnego parapetu lub grządki - to jest gwarancja sukcesu. Moi Drodzy, polecam(...)niezwykle prosty przepis na grilla . SKŁADNIKI: 6 antrykotów grubości około 1cm 2 owoce kiwi 2 cebulki dymki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek świeże zioła do dekoracji warzywa np. brokuły (najlepiej lekko obgotowane przed grillowaniem), bakłażan, cukinia lub pomidory - jakie lubicie :) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Krok 2. Kiwi obieramy, kroimy w drobną
Moja Książka KucharskaMOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki
Moja Książka Kucharskadżemem :)), ale z nie mamy wątpliwości, że skrzydełka barbecue, to jedno z najbardziej klasycznych dań z USA. Idealne jako przekąska, ale też danie główne. Można je przygotować latem na grillu (uwaga! uzależniają!), ale także w domu w piekarniku, więc możecie się nimi cieszyć zimą i jeśli nie macie ogródka. Do skrzydełek w sosie barbecue koniecznie wykorzystajcie sos z naszego przepisu(...)wytopią, co da chrupiącą skórkę. Grillować lub włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około godzinę. Mięso powinno być ładnie zrumienione i miękkie. Wyjąć z piekarnika/ zdjąć z grilla, obtoczyć dokładnie w sosie barbecue i włożyć z powrotem na grilla/ do piekarnika. Podpiekać jeszcze przez ok. 10 minut uważając, żeby sos się nie zwęglił. Gotowe skrzydełka barbecue posypać posiekaną
Pociąg Do KuchniMacie ochotę na trochę odmiany ? Dzisiaj proponuję właśnie takie danie. Może być daniem głównym, przystawką czy też daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie. Polecam. Składniki: Mięso mielone wołowe – 500 gram Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 cebula Sól Pieprz Czosnek kilka ząbków Bakłażan Czosnek kostka knorr Natka pietruszki Majonez Jogurt naturalny Odrobina cukru Wykonanie: Bakłażana myjemy(...)Natkę pietruszki ( pęczek ) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt ( po sporej łyżce ), 2 ząbki czosnku, sól i cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Na rozgrzanym grillu układamy bakłażana, posypujemy rozkruszoną kostką czosnku knorr. Również na grillu układamy burgery. Grillujemy kilkanaście minut. W trakcie przewracamy. Na talerzu układamy bakłażana na niego burgery i całość polewamy sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyZima to czas zimowych sporów, zimowych rozgrzewających potraw, które bardzo często będąc w górach spożywamy na świeżym powietrzu typu kiełbasa z grilla, bigos, kaszanka z grilla, czy smażone oscypki. A jak przygotować tak domową kaszankę czy też na Śląsku krupnioka z grilla? Przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w plastry. Chleb turecki kroimy na 4 części. Środek przekrawamy dopiero po upieczeniu. Do usmażenia piersi i upieczenia bułki na chrupiąco użyłam grilla Opti Grill + XL firmy Tefal. Piersi smażą się ok. 5 minut a bułka 3. Za pomocą grilla można przygotować dużo innych potraw a więcej już wkrótce... Smacznego
Magia jedzenia.Kurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy(...)plastry 0,5 cm, paprykę w paski szerokie.. Paprykę, cukinie przekładam do miski dodaję oliwę, przyprawę grecką i obtaczam. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie. Mięso układam na grillu razem z cukinia i papryką, oraz pomidorkami połówkami. Kuskus przygotowuję zgodnie z opakowaniem. sos: Do pojemnika przekładam wszystkie składni sosu i miksuje blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Kuskus podaję z warzywami
wesoła kuchniażadnym grillu nie może zabraknąć chleba z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Chleb, którego każda kromka posmarowana jest takim masełkiem, po złożeniu upieczony jest w folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku. Po rozchyleniu folii unosi się cudowny zapach pieczonego chleba z nutką czosnku i pietruszki. Składniki: • 1 dowolny chleb pokrojony(...)jedną kromkę do drugiej. • Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. • Piec w piekarniku w 180 st.C przez 20-30 minut. Można również upiec na grillu, jeśli znajdzie się miejsce
To co kochammogłam się już doczekać, aby je Wam zaprezentować. Łosoś godnie podkreślił urodę szaszłyczków. Jedyny minus tej ozdoby to zajmowanie większej ilości miejsca na grillu niż proste patyczki. Składniki: • 400 g filetu z łososia • 3 cytryny • pieprz cytrynowy • sól, biały pieprz • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Łososia pokroić w kostkę 2×2 cm, posypać solą, pieprzem(...)pokroić w cienkie plastry. • Nabijać kawałki łososia na metalowe lub drewniane patyczki, na przemian z plastrami cytryny złożonymi na pół. • Upiec na grillu z obu stron (zamiast na grillu można szaszłyki upiec w piekarniku
To co kochamSałatka do grilla , do dań z grilla najlepsza jest oczywiście z grillowanych warzyw. papryka, cukinia, kukurydza, sałata rzymska, oliwa, sos: sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sól, oliwa Sos: sok z cytryny, musztardę i miód dokładnie wymieszać. Wymieszać z 4 - 5 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić(...)spore kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry. Sałatę przekroić wzdłuż na ćwiartki. Warzywa skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować z każdej strony do zrumienienia. Gotowe zdjąć z grilla. Kukurydzę pokroić na plastry. Warzywa ułożyć na talerzu i polać sosem. Sałatkę podawać do grillowanych mięs. Podałam z grillowana łatą, czyli bavette. zastawa
królestwo garówmogą wyglądać inaczej niż zwykle i do tego smakować wybornie. Spróbujcie sami tego bardzo prostego przepisu! Mięso z kurczaka Jogurt grecki Przyprawa grecka do mięsa, lub tradycyjna przyprawa do grilla Cukinia Oliwki Cztery ząbki czosnku Oliwa cytrynowa, lub zwykła oliwa i sok z cytryny Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy grecką przyprawą do mięsa, lub zwykłą mieszanką(...)grilla. Marynujemy w jogurcie z przeciśniętym czosnkiem i oliwą cytrynową. Cukinię kroimy na długie paski, najlepiej za pomocą taki z jednym ostrzem, lub obieraczki do warzyw. Skrapiamy ją oliwą. Jak widzicie – przygotowanie jest banalnie proste. Teraz wystarczy nakłuć nasze szaszłyki. Zaczynami od oliwki, następnie na zmianę cukinia i mięso. Gotowe na grilla! Smacznego. Oczywiście w ten sposób przygotujecie także mięso
MarcinChefjuż 400-setny post! Jak świętować, to przy grillu: szaszłyki warzywne , (własnego pomysłu) sos czosnkowy (zmiksuj: 1 opakowanie fety, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, kilka liści świeżej bazylii, 2-3 ząbki czosnku) i tosty pomysłu moich rodziców. Aby przygotować tosty, posmaruj kromki chleba pastą przyrządzoną ze startego sera żółtego, czosnku i masła i podpiecz na grillu - bardzo aromatyczne, szybkie i pyszne(...)parents’ idea for toasts. In order to make them, you’ve got to spread the mixture (grated cheese, finely chopped garlic, butter) onto some slices of bread and grill them. It’s aromatic, quick to make and so delicious
Qlinarnie i Qlinarnie