grill - 12274 przepisów (strona:78/819)

Szaszłyki z warzywami i kurczakiem 156

Szaszłyki z warzywami i kurczakiem, to klasyk do którego warto wrócić od czasu do czasu. Taka potrawa urozmaici nam grilla i świetnie się sprawdzi również jako danie obiadowe. Mi jeszcze podoba się w tej potrawie to, że poza mięsem, wszystko mam ze swojego ogródka :-) SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 2 duże czerwone papryki 3 średnie cebule(...)olej rzepakowy sól, pieprz, słodka papryka, tradycyjna przyprawa do grilla WYKONANIE Dzień wcześniej: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Polać olejem rzepakowym, posypać słodką papryką i przyprawą do grilla. Dobrze wymieszać, po czym miskę przykryć i włożyć do lodówki. W dzień przygotowywania szaszłyków: Cukinie i papryki umyć. Cebulę obrać. Z papryk wyciąć gniazda nasienne

Passions hobbies life
Grillowania karkówka z groszkiem po francusku 99

Marynata nadała karkówce ciekawy smak.    Składniki:   2 grube plastry karkówki 2 łyżeczki przyprawy do grilla 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka tabasco 3 ząbki czosnku 1 szczypta oregano 1 szczypta tymianku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz     Przygotowanie:    Przygotowałem marynatę. Wymieszałem oliwę z octem(...)balsamicznym i octem ryżowym, tabasco. Dodałem bardzo drobno posiekany czosnek. Ponownie wymieszałem. Na koniec wsypałem zioła i przyprawę do grilla. Do marynaty włożyłem plastry karkówki. Odstawiłem do lodówki na noc. Rozgrzałem grill. Wyjąłem karkówkę z marynaty i grillowałem ją, aż zrobiła się i miękka. Podałem ją z ziemniakami i zielonym groszkiem po francusku

R'n'G Kitchen
Wtorek: Kurczak huli huli 173

były amerykański oficer wywiadu Ernest Morgado i farmer Mike Asagi, założyli w Ewa na Hawajach kurzą fermę. Zaprosili rolników na spotkanie, na które Ernest przygotował kurczaka na grilla według przepisu swojej babki. I chwyciło. Kurczak macerowany w sosie podobnym do teriyaki szybko zyskał ogromną popularność, do czego przyczynił się fakt, że pewnie stał się on stałym elementem imprez charytatywnych organizowanych(...)zawiesistego sosu, w którym kurczak marynowany jest minimum 8 godzin, najlepiej całą noc. Podczas pieczenia mięso należy od czasu do czasu posmarować marynatą. Kurczak huli huli najlepiej smakuje z grilla, ale świetny jest też z piekarnika. Słowo huli oznacza po hawajsku obróć . Podczas grilowania mięsa na imprezach towarzystwo zgromadzone przy grillu wołało głośno huli i kurcza był obracany na drugą

Niedzielny kucharz
Cevapcici w szynce 122

Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej. Cevapcici grillowane. Ćevapčići z grilla. Ćevapčići lub z polska Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech(...)grilluje się lub smaży. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, podobnie jak w przepisie na roladki z kurczaka . W tej postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
warzywa z drobiem z patelni grillowej... 176

Składniki: udka kurczaka bez kości i skóry 6 porcji, przyprawa do karkówki grill Prymat 1 łyżka, pieprz kolorowy młynek Prymat 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa Prymat 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do karkówki grill Prymat 1 łyżka, papryka zielona 2 sztuki, pieczarki 50 dag mniejsze, przyprawa do karkówki grill Prymat 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z młodej kapusty i pomidora 112

Surówka z młodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się(...)winnego, ale mi bardziej odpowiada smak soku z cytryny, wydaje się być bardziej delikatny i pasujący do młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty i pomidorów idealnie pasuje do dań grilla, gdyż jest lekka i super równoważy ciężkie potrawy. Śmiało można ją także serwować jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty i pomidora – Składniki: 1/3 główki

Kulinarne Przeboje
Szaszłyki z kurczaka z imbirem i sezamem 152

Szaszłyki z fileta kurczaka o nieco orientalnym smaku Podane z ostrym sosem to świetna uczta na grilla lub imprezę czy obiad ok. 600 gram fileta z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu płynnego 2 łyżeczki startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej curry(...)lodówki na minimum godzinkę. W międzyczasie patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie.( nie będą się przypalać podczas smażenia) Zamarynowane mięso nabijamy jak harmonijka na patyki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ( zwykła patelnia też się sprawdzi ) po ok. 5/8 minut z każdej strony. Podajemy z pikantnym sosem. MÓJ ULUBIONY SOS DO MIĘS Z GRILLA 100 gram cebuli

Andzia Pichci
NAJLEPSZY KARCZEK Z ZIEMNIAKAMI Z GRILLA + FILMIK 95

Karkówka wieprzowa marynowana i do tego pyszne ziemniaczki zapiekane z czosnkiem i masłem, danie idealne na grilla. Pyszne, polecam.  SKŁADNIKI :  1-2 kg karkówki wieprzowej 0.5 kg ziemniaków  sól, pieprz, jarzynka do smaku  6 ząbków czosnku naturalne masło(...)łyżeczki musztardy 3 łyżki ostrego ketchupu  3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki + ostra do smaku około 1 łyżeczka soli pieprz do smaku  1 łyżka przyprawy do grilla

Kulinarne Fantazje Marioli
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 107

przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit.  Co zrobić, aby dania z grilla były lżejsze? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie na ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe(...)grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu, która świetnie komponuje się z mięsem kurczaka. Uwielbiam także ryby oraz warzywa z grilla. Te pierwsze grilluję w całości, zawinięte w folię aluminiową lub umieszczone w specjalnych kratkach. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszne grillowane warzywa 121

weekend skorzystaliśmy z pięknej pogody i zrobiliśmy grilla. Ostatnio obowiązkowo przygotowujemy pyszne grillowane warzywa, które świetnie pasują do mięsa. Inne przepisy na grilla znajdziecie TUTAJ . Grillowane warzywa – Składniki: 2 cukinie 4 papryki (różne kolory) 3 cebule 500 g pieczarek olej/oliwa z oliwek 1-2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli   Wykonanie: Pieczarki obrać i pokroić(...)miski, wlać niewielką ilość oleju lub oliwy, tyle, by w całości pokryła warzywa, posypać ziołami oraz słodką papryką i wymieszać. Warzywa grillować na tacce lub bezpośrednio na kratce grilla, aż będą gotowe, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, by równomiernie się grillowały. Rada: takie warzywa można przygotować też na patelni grillowej. Artykuł Pyszne grillowane warzywa pochodzi z serwisu

Pasja Smaku
Wątróbka z grilla 103

grillu można położyć wszystko, no prawie wszystko: różne mięsa , drób , ryby , sery , warzywa , owoce , grzyby . Polecam wątróbkę drobiową z grilla. Aby chronić jej delikatną strukturę i aby jej nie wysuszyć proponuję zawinąć ją w boczek. Jeden ładny, cienki plaster boczku wędzonego, na jeden kawałek wątróbki. wątróbka drobiowa, plastry boczku wędzonego (jeden na kawałek wątróbki), miód (może być wielokwiatowy), musztarda francuska(...)wokół wątróbki. Jeżeli będziemy mieli cienkie i odpowiedniej długości plasterki boczku, to obędziemy się bez wykałaczek. Wątróbkę ułożyć na tacce i grillować, co jakiś czas obracając. Grillowałam na grillu COBB , użyłam ruszt aluminiowy

królestwo garów
Panini z pieczarkami i serem 235

nudno! A co powiecie na to, że śniadanie do pracy też może być na ciepło? Wystarczy, że w Waszym miejscu pracy będzie toster (lepiej by było, gdyby był to grill elektryczny , ale lubi się to, co się ma), a zdarza się to często, Wy przygotowujecie kanapki w domu, a w pracy grillujecie. To sztos! Praca od razu idzie o wiele(...)plaster topionego sera, na niego nakładamy dużą ilość pieczarek, przykrywamy drugim plasterkiem sera, a także drugą kromką pieczywa. Tak samo postępujemy z drugą kanapką. Tak przygotowane panini wkładamy do grilla i grillujemy przez około 3 - 4 minuty. Ja używam mojego niezawodnego grilla elektrycznego marki Dezal . To urządzenie ma dużą moc, przez co potrawy robią się w krótkim czasie, są soczyste

MamaOskarka
Kurczak w marynacie teriyaki 136

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka(...)sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki  - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki

Cztery Fajery
Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem 129

Sezon na celebrowanie wolnego czasu i delektowanie się jedzeniem na świeżym powietrzu przy grillu trwa w najlepsze. Aura sprzyja apetytowi, trzeba więc tak urozmaicić potrawy z grilla, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja proponuję soczyste burgery z siekanej wołowiny, które w połączeniu z ciepłą bułką, ostrym chrzanem i ogórkiem korniszonem z nutą czosnku od Krakusa smakują tak wybornie(...)oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Grillowane udka z kurczaka 109

sojowy, sezam oraz przyprawy, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do woreczka strunowego lub pojemniczka i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy na rozgrzanym grillu, kilkukrotnie obracamy. Uwagi: Podobno mięso to można również przygotować w piekarniku (zapiekać na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni – w połowie(...)czasu obrócić na drugą stronę). Ja przygotowywałam póki co tylko na grillu, ale pewnie kiedyś i tę „piekarnikową” wersję wypróbuję. Źródło

Smaki Na Talerzu