grill - 12274 przepisów (strona:271/819)

Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 258

się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 216

Sezon grillowy w pełni, więc najwyższa pora na szaszłyki z grilla :) Są pyszne, kolorowe i dają ogromne pole do popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej . A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka

DefinicjaSmaku
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 225

Kolejny fantastyczny pomysł na danie z grilla. Delikatne i aromatyczne szaszłyki z piersi kurczaka i zielonych warzyw. Mnóstwo świeżych ziół, czosnku i.... odrobina oliwy truflowej, która całości nadaje charakteru i jest "tym" tajemniczym składnikiem :) SKŁADNIKI ( ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 2 gałązki świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku

DefinicjaSmaku
Sałata ze szczypiorem 180

Najbardziej banalne wykonanie sałaty,  które jest jak dla mnie idealne do obiadu, jako szybka alternatywa dodatków do grilla, ogniska na działce.  W sumie wystarczą jedynie 4 składniki i jest gotowa. Podana na porcelanie Bogucice Istria ;) Składniki: sałata 1 duża główka mała śmietana 12-18% szczypiorek sól Wykonanie: Sałatę dokładnie przebieramy,  myjemy i osuszamy. Szczypiorek kroimy drobno. Śmietanę

Malinowe Pocałunki
Sałatka z grillowanych warzyw z pieczoną fetą 242

Przecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowana karkówka marynowana w jogurcie 230

korzystać. Zapraszam na pyszną karkóweczke marynowaną w jogurcie z czosnkiem. składniki: 800 g karkówki 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny 1 łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków Kociołek Smaków Karkówkę pokroić w cienkie plastry i odłożyć. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do karkówki. Do gotowej marynaty włożyć plastry

Monia miesza i gotuje
Grillowane pieczarki faszerowane 219

Świetne pieczarki faszerowane z grilla  - alternatywa dla typowych dań grillowych :) Oczywiście można je również upiec w piekarniku (15-20 min. w 200 stopniach) SKŁADNIKI 400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą papryczką

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka koperkowa 268

Dzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa . Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka marynowana w czerwonym winie 213

Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki  ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe

Ugotować
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa 161

Jogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki z grillowanego bakłażana 121

stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla. Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości. Umytego wcześniej ogórka oraz oscypka pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka grillowa z winegretem 222

Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na spotkaniach przy grillu. Takie "caprese na wypasie" :) Oczywiście można użyć pełnotłustej mozzarelli, ale ja zasmakowałam w tej odtłuszczonej i na stałe wpisałam ją do swojego menu. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pstrąg pieczony w folii 180

był wielbicielem ryb. Zdarza mi się podawać je różnie. W zależności od nastroju, pogody, czy apetytu smażę do niego frytki, bądź  zjadam prosto z folii; latem często z grilla

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 172

aromacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie nie opłaca się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych  pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 144

ogonka. Rybę polecam przygotowywać na niewielkim ogniu, na patelni grillowej, nie aluminiowych tackach. Dużo łatwiej będzie nam kontrolować temperaturę, a trudniej zaś przypalić liście. ;) Najlepszy aromat uzyskamy korzystając z grilla z zamykaną pokrywą. Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut. Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do ryby frytki z ziemniaków zastąpić karmelizowaną marchewką, którą również

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania