grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu co się wytopi można odsmażyć młode ziemniaki Smacznego! Post 50 twarzy żeberek z grilla pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenSezon grillowy uważam za otwarty! Jako, że mam wege-siostrę to klasyczne mięsne szaszłyki zmodyfikowałam o bio tofu z ziołami , aby kochana siostrzyczka nie obgryzała samych
upichconaZe wszystkich grillowych pomysłów dla mnie klasyką, bez której nie wyobrażam sobie biesiady na powietrzu - są właśnie szaszłyki. W każdej postaci ;) mięsne, wegetariańskie, owocowe i serowe
upichconasałatka wygląda jak nasza mizeria ale zdecydowanie ma inny smak. Przez dodatek jogurtu, mięty, czosnku jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i idealnie nadaje się by podkreślić smak mięsa z grilla czy greckich koft czy tureckiego kebapu. I szczerze wolę ja niż naszą polską, delikatną mizerie. Przepis od mojej znajomej Turczynki Zorki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam białą surową kiełbaskę podaną z grilla która smakuje wybornie Składniki: białe surowe kiełbaski cienkie bulion 3 szklanki rozmaryn 2 łyżki tymianek 2 łyżki sól, pieprz Wykonanie: Kiełbaski wrzucamy do gorącego buliony, dodajemy zioła, sól
Z Majeczką w kuchniMamy sezon grillowy więc nie może zabraknąć na grillu szaszłyków z łopatki i warzyw. Szaszłyki wieprzowo warzywne składniki na szaszłyki 450 g - łopatka b/k 1 - cebula 1 - papryka żółta 2 - ogórki korniszony patyczki do szaszłyków marynata przyprawa do szaszłyków olej - 5 łyżek Sposób przygotowania: Mięso i paprykę umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki
Kuchnia Danusiścieramy świeży imbir oraz wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane krewetki wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. To tym czasie grillujemy krewetki na rozgrzanym grillu kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Kuskus: 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone
Plate of Joypęczak, czy jaglana, czy .... ! Dziś proponuję sałatkę z pęczakiem. Pyszną i sytą! Z dużą ilością warzyw i z ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella lub twaróg, olej rzepakowy Dressing
Plate of Joygrubsza natkę i mięte, przyprawiamy solą, pieprzem i zatarem. Dodajemy ciecierzycę i całość skrapiamy oliwą. Mieszamy i podajemy. Idealnie smakuje sama, ale też świetnie smakuje do dań z grilla. Smacznego
Plate of Joykieliszka wycinamy kółka. Układamy je na płatku papirusa.Tak samo postępujemy z serem z tym,ze układamy go już na wyciętym pieczywie.Nakrywamy drugim kawałkiem chleba.Całość zakrywamy papirusem. Zapiekamy na grillu lub patelni bez użycia tłuszczu ok 3 minut. Gorące podajemy wraz z sosem czosnkowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytTegoroczna majówka rozpoczęła nasz grillowy sezon. Mimo braku pogody daliśmy radę spędzić czas na świeżym powietrzu i przypomnieć sobie zapach i smak jedzonka prosto z grilla. W tym roku poza rodzinką w naszym spotkaniu uczestniczyli " Jan Niezbędny " i Kamis . Mój mały, wielki pomocnik zabrał się za przygotowania. Gdy Wera już wszystko przygotowała, mój mąż Kuba zabrał się za grillowanie
Wielki apetytpieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione żeberka zalewamy colą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę ( w 180 stopniach) lub na grillu do uzyskania pięknego, złotego koloru. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsię klasyczne połączenia na patyczku do szaszłyki, sprawdźcie czy sodki smak śliwki, kruchy kurczak i chrupiący boczek zadowoli wasze podniebienie. Składniki: pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu lub grilla śliwki suszone boczek cienko pokrojony w plasterki patyczki do szaszłyków Sposób przygotowania: Śliweczki owinąć boczkiem. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić do smaku. Na patyczku do szszłyka
Wielki apetytŁatwe, ekspresowe i pyszne - chrupiące grzanki z grilla. Składniki: bagietka pszenna ser pleśniowy suszone pomidory z oliwy czosnek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Jeśli chcemy aby nasze grzanki miały czosnkowy posmak- zgniatamy ząbek czosnku i nacieramy nim pokrojoną w plastry bagietkę. Następnie układamy na niej plaster sera pleśniowego, suszonego pomidora i spinamy wykałaczka. Kanapeczki pieczemy kilka minut na ruszcie grillowym
Wielki apetytkażdy grill kojarzy Ci się z pieczoną na nim kiełbaską? Jeśli odpowiedź brzmi TAK, ten przepis jest dla Ciebie. W łatwy i przyjemny sposób urozmaicisz swoje ulubione danie. Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób
Wielki apetyt