Dzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa . Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKarkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj . Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe
UgotowaćJogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku
Kuchenne zapiski Edytystron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla. Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości. Umytego wcześniej ogórka oraz oscypka pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam
Kuchenne zapiski EdytySzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na spotkaniach przy grillu. Takie "caprese na wypasie" :) Oczywiście można użyć pełnotłustej mozzarelli, ale ja zasmakowałam w tej odtłuszczonej i na stałe wpisałam ją do swojego menu. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytybył wielbicielem ryb. Zdarza mi się podawać je różnie. W zależności od nastroju, pogody, czy apetytu smażę do niego frytki, bądź zjadam prosto z folii; latem często z grilla
Kuchenna Kontrrewolucyaaromacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie nie opłaca się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona
Kuchenna Kontrrewolucyaogonka. Rybę polecam przygotowywać na niewielkim ogniu, na patelni grillowej, nie aluminiowych tackach. Dużo łatwiej będzie nam kontrolować temperaturę, a trudniej zaś przypalić liście. ;) Najlepszy aromat uzyskamy korzystając z grilla z zamykaną pokrywą. Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut. Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do ryby frytki z ziemniaków zastąpić karmelizowaną marchewką, którą również
Kuchenna KontrrewolucyaTopinambur to jadalna bulwa, która rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniaki. Wyglądem przypomina nam trochę duży pokręcony Imbir. Ma lekko orzechowy i pikantny smak. W smaku
naRuszcieSkładniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy
naRuszcieGRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia
Słodko-Słony Świat Ilonykilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego momentu. Składniki na szaszłyki: kilkanaście pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż
Qlinarnie i QlinarnieArrosticini (zwane także rustelle, rrustell, arrustelle, spidducc’ i spierini) są tradycyjnym daniem Abruzji, przede wszystkim okolic masywu Gran Sasso. Ta tradycyjna potrawa z grilla jest jednym z przykładów uniwersalności kuchni Półwyspu Apenińskiego. Idealna alternatywa dla kiełbasy, kaszanki czy karkówki. 400 g jagnięciny sól oliwa Pokrojoną w małe kawałki (najlepiej kostkę o boku ok. 1 cm) jagnięcinę lub baraninę nabijamy
Bon Ton ItaliaJeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu
naRuszcieidealny przepis na sos czosnkowy, nie tylko do potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku i zawiera w sobie to co my lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 0,5 opakowania fety - 3-4 ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół pęczka świeżego koperku
CookYourself