Topinambur to jadalna bulwa, która rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniaki. Wyglądem przypomina nam trochę duży pokręcony Imbir. Ma lekko orzechowy i pikantny smak. W smaku
naRuszcieSkładniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy
naRuszcieGRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia
Słodko-Słony Świat Ilonykilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego momentu. Składniki na szaszłyki: kilkanaście pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż
Qlinarnie i QlinarnieArrosticini (zwane także rustelle, rrustell, arrustelle, spidducc’ i spierini) są tradycyjnym daniem Abruzji, przede wszystkim okolic masywu Gran Sasso. Ta tradycyjna potrawa z grilla jest jednym z przykładów uniwersalności kuchni Półwyspu Apenińskiego. Idealna alternatywa dla kiełbasy, kaszanki czy karkówki. 400 g jagnięciny sól oliwa Pokrojoną w małe kawałki (najlepiej kostkę o boku ok. 1 cm) jagnięcinę lub baraninę nabijamy
Bon Ton ItaliaJeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu
naRuszcieidealny przepis na sos czosnkowy, nie tylko do potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku i zawiera w sobie to co my lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 0,5 opakowania fety - 3-4 ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół pęczka świeżego koperku
CookYourselfdania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze i musiałam je odpowiednio spożytkować. Grill wydał mi się najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że w sklepie upatrzyłam sobie nowe ciekawe produkty (ketchup z moimi ukochanymi suszonymi pomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości
Wielki apetytFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów
Wielki apetytprzyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem tylko piec i delektować się. Polecam gorąco. Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia do smaku bazylia, sól, słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla tutaj Przygotowanie: Cukinię tniemy na cienkie paski i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy na kostkę 2cm x 2cm doprawiamy. Z grillowaną cukinię smarujemy serkiem, układamy
Niezły MłynekPyszna i sycąca sałatka, idealnie nadająca się do obiadu, na grilla jak również jako samodzielny posiłek. Dzięki chrupkości papryki i aromatowi kabanosów sałatka zadowoli podniebienie nie jednego smakosza :) Składniki - 20 dag makaronu świderki - 3 – 4 kabanosy - 1 puszka kukurydzy - 1 czerwona papryka - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz
Świat Smakusłoneczny weekend to koniecznie spotkanie z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie...Zazwyczaj raczymy się wówczas pysznościami z grilla... Dzisiaj u nas proste szaszłyki podane z warzywami i oscypkiem. Szaszłyki te są drobiowe w prostej marynacie z teriyaki. Całość godna jest uwagi. Polecamy :) Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki SKŁADNIKI : 500 g filetu z kurczaka sos-marynata teriyaki do podania: pomidory oscypek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki są soczyste a owoce orzeźwiają The post Szaszłyki z egzotyczną nutą appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaMieszanka musztardy Dijon, czarnego i czerwonego pieprzu z miodem i solą czosnkową pozwoli nam uzyskać lekko słodki a zarazem ostry smak. Czas przygotowanie: 5 minut, czas
naRuszcie