gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:73/372)

Zupa tajska na listopadowy obiad 167

wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy i podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej(...)herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym

Patchwork
Makaron w sosie smietanowym z kurczakiem. 121

Cebulke wrzucamy na rozgrzany olej badź oliwe z masłem, w między czasie kroimy pieczarki oraz czosnek na plasterki i dodajemy do cebulki ,wrzucamy kurczaka i smażymy do zrumienienia się piersi . To jest odpowiedni moment by zacząć gotować makaron al dente. Odcedzamy makaron następnie wrzucamy go ponownie do garnka i dodajemy smietane okolo 5 łyżek , mieszamy i łączymy z kurczakiem

Wspólne smaki
Wędzone roladki z kurczaka z ryżem brokułowym 195

jakiś czas, delikatnie wodą. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Mieszamy ser, żółtka, posiekany szczypiorek i taką masą napełniamy białka. Nafaszerowane jajka zawijamy w kurczaka i związujemy szczypiorkiem (można spiąć wykałaczką). Ryż gotujemy na sypko. Brokuł gotujemy na parze przez 2-3 minuty po czym miksujemy na puree. Mieszamy ryż z brokułem. Gotowe roladki z kurczaka podajemy z zielonym ryżem

sierotka maRysia w kuchni
Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym 397

trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej

Kuchnia domowa Ani
Egzotycznie i pikantnie 210

jest dość zasobna półka z różnorodnymi przyprawami. ;) Niestety, większości nie da się zastąpić tymi najpopularniejszymi. Zachęcam jednak do wypróbowania, bo smak jest niepowtarzalny. Kurczak kap-malajski Składniki: 600g piersi kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 2 pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki(...)łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 10 minut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię krótko podsmażam na sporym ogniu ze szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 478

łyżkiSOS:- żurawina do mięs – ok. 250 g- mąka – 1 łyżka- masło – 1 łyżka- bulion – 0,5 szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową ( u mnie Provitus ). Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy( sos musi delikatnie się zredukować  ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz … polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem 289

łyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj liście bazylii. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem. Smacznego

Moja pasja smaku
Brzoskwiniowy kurczak z ryżem 337

pęczek* sos sojowy – 1 łyżka* olej – 2 łyżki* sól – 1 szczypta* pieprz czarny – 1 szczypta* cukier – łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Piersi z kurczaka kroimy na polędwiczki , skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.Dodajemy pokrojone w grube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru.Na wolnym ogniu dusimy

Ostra na Słodko
Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym 312

nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy

Aga w kuchni
Pijany kurczak 259

będą zbyt piękne, a to wszystko dlatego, że goście czekali na podanie jedzenia. Bardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano

Pasja Smaku
Kurczak z papryką po węgiersku 267

czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut, ze wszystkich stron, do zezłocenia się. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion(...)Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli jest dla nas zbyt rzadki, możemy go zagęścić łyżką mąki. Mięso podajemy

Kulinarna Pokusa
Ryż biało czerwony z cukinią, bakłażanem i sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka 151

bakłażan szczypta wędzonej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony ryż wypłucz i gotuj ok 35 min na małym ogniu w osolonej wodzie. W tym czasie umyj piersi z kurczaka, zamarynuj w przyprawach i oliwie z oliwek, Odstaw do lodówki.  Jak zrobić sos ajwarowy?  Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę(...)spójny zapach podgrzanej substancji jest to znak by ją doprawić - dodać zatem musimy czosnek, sól i pieprz. Gdy sos mamy gotowany zabieramy się za grillowanie warzyw. Na rozgrzanej oliwą patelni grillowej układamy paprykę, cukinię  oraz piersi z kurczaka. Grillujemy warzywa z mięsem. Gdy warzywa będą już gotowe mieszamy je z ryżem oraz sosem. Gotowe

Bike By Life
Kurczak w galarecie 270

twardo 1 duża marchewka pół puszki kukurydzy 1 opakowanie żelatyny sól  przyprawa do zup (ja użyłam Ziarenek Smaku Winiary) Ćwiartki kurczaka i marchewkę włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu dopóki mięso się nie ugotuje a marchewka nie zmięknie. Lekko wystudzić. W międzyczasie ugotować również jajka na twardo. Mięso i marchewkę(...)których będą przygotowywane galarety opłukać zimną wodą. Na dnie układać po plasterku jajka, następnie wkoło kukurydzę oraz marchewkę. Na końcu dołożyć mięso z kurczaka. Jeśli ktoś lubi może dodać także groszek. Bulion, pozostały po gotowaniu mięsa zagotować. Jeśli trzeba, dolać trochę wody by w całości płynu było niecałe 2 litry. Doprawić do smaku solą i przyprawą do zup (!!!)*. Zdjąć

My simple kitchen
Zupa z czerwonej soczewicy 134

prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku(...)Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe

mojewypiekiinietylko
Rosołek bez "gotowania" 201

Tupperware to naprawdę bardzo proste "urządzenie"...rosołek ugotowany "bez gotowania"..wystarczy  zalać wodą -gotującą , zamknąć i odstawić na około 20-30 minut[w zależności od makaronu] i zająć się innymi obowiązkami lub odpocząć..a zupka "ugotuje się "sama..do makaronu dodałam kawałek piersi z kurczaka pokrojoną w małe(...)kawałki..ale dodałam także większy kawałek..i tak oto jest rosołek z wkładką..makaronmarchewkakostka rosołowapierś z kurczakaMakaron, pokrojoną marchewkę ,pokruszoną kostkę rosołową oraz kawałek piersi z kurczaka umieścić w pojemniku Cudu kuchennego.Zalać gotującą wodą , zamknąć i odstawić.Po upływie około 20-30 minut zupa już gotowa

Moje domowe kucharzenie