masła - sól, pieprz - ostra papryka - ćwiartka pora Dodatkowo: - olej do smażenia pora - 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki - folia spożywcza - woda do gotowania Składniki na 2 porcje. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na blacie rozkładamy folię spożywczą, a na niej kurczaka i przykrywamy folią. Bierzemy tłuczek do mięsa i delikatnie rozbijamy mięso(...)lekko solimy i pieprzymy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które układamy na rozbitym kurczaku. Morele kroimy na paseczki i układamy na jabłkach. Po ułożeniu owoców zwijamy roladkę. Obok rozkładamy sobie dwa kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie
Kuchenne Wariacjecebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki (tylko tą akceptuję!)4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy
Kitchens Alphabetgotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości. Kalafiora dzielimy na kilka części i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 15-20 minut (solimy dopiero na koniec gotowania). W tym czasie robimy sznycle. Piersi kurczaka dzielimy na części, które rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jaju (roztrzepujemy dwa jaja), na końcu w bułce tartej. Smażymy
Mango Papajapodstawowych przypraw bez których potrawy te po prostu nie mogą się obejść. Dlatego też przed przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne. podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku niewielki kawałek startego imbiru 1 świeża papryczka chili 1 duże dojrzałe mango(...)smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doparwić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne Gotowaniewpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy i podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej(...)herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym
PatchworkCebulke wrzucamy na rozgrzany olej badź oliwe z masłem, w między czasie kroimy pieczarki oraz czosnek na plasterki i dodajemy do cebulki ,wrzucamy kurczaka i smażymy do zrumienienia się piersi . To jest odpowiedni moment by zacząć gotować makaron al dente. Odcedzamy makaron następnie wrzucamy go ponownie do garnka i dodajemy smietane okolo 5 łyżek , mieszamy i łączymy z kurczakiem
Wspólne smakijakiś czas, delikatnie wodą. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Mieszamy ser, żółtka, posiekany szczypiorek i taką masą napełniamy białka. Nafaszerowane jajka zawijamy w kurczaka i związujemy szczypiorkiem (można spiąć wykałaczką). Ryż gotujemy na sypko. Brokuł gotujemy na parze przez 2-3 minuty po czym miksujemy na puree. Mieszamy ryż z brokułem. Gotowe roladki z kurczaka podajemy z zielonym ryżem
sierotka maRysia w kuchnitrochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej
Kuchnia domowa Anijest dość zasobna półka z różnorodnymi przyprawami. ;) Niestety, większości nie da się zastąpić tymi najpopularniejszymi. Zachęcam jednak do wypróbowania, bo smak jest niepowtarzalny. Kurczak kap-malajski Składniki: 600g piersi kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 2 pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki(...)łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 10 minut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię krótko podsmażam na sporym ogniu ze szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni
Kuchnia PrezydentowejłyżkiSOS:- żurawina do mięs – ok. 250 g- mąka – 1 łyżka- masło – 1 łyżka- bulion – 0,5 szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową ( u mnie Provitus ). Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz … polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodkołyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj liście bazylii. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem. Smacznego
Moja pasja smakupęczek* sos sojowy – 1 łyżka* olej – 2 łyżki* sól – 1 szczypta* pieprz czarny – 1 szczypta* cukier – łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Piersi z kurczaka kroimy na polędwiczki , skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.Dodajemy pokrojone w grube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru.Na wolnym ogniu dusimy
Ostra na Słodkonitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy
Aga w kuchnibędą zbyt piękne, a to wszystko dlatego, że goście czekali na podanie jedzenia. Bardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano
Pasja Smakuczosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut, ze wszystkich stron, do zezłocenia się. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion(...)Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli jest dla nas zbyt rzadki, możemy go zagęścić łyżką mąki. Mięso podajemy
Kulinarna Pokusa