około 1 kg buraków2 pietruszki3 marchewkikawałek selera4 ząbki czosnkusok z jednej cytryny-4 łyżki sokusól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowesuszone warzywamięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie:Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki soli, pieprz ziarenka, marchew , pietruszke I seler. Teraz można dodać około
Smaki Edytyolej kurczaka, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu. Kroimy suszone pomidory w paski, również dodajemy do kurczaka. Wlewamy bulion, wino i gotujemy całość tak długo aż wyparuje 1/3 płynów. Doprawiamy szczyptą chili w płatkach. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu
Mango PapajaWykonanie sosu migdłowego:Masło rozpuszczamy, dodajemy pokrojonego w paski kurczaka I zblanszowane migdały.Gdy kurczak jest gotowy - dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Dodajemy sól I pieprz do smaku. I sos gotowy :) Sos pomidorowy. Posiekaną cebulę dajemy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 1 min. Dodajemy pomidory
Smaki Edytyczosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy
kulinarnyJanależy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów(...)tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru - do gotowania szparagów sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp
Grunt to przepis!bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Podając możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki
Salonik smakówtego czy będziemy to robić w garnku to tajine czy też w nor malnym rondlu. Wersja pierwsza - gotujemy w ro ndlu lub głębokiej patelni W głębokiej patelni o grubym dnie z eszklić cebulę . Następnie d odać poporcjowanego kurczaka i smażyć kilka minut , aż lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz(...)niewielkim ogniu około godziny . Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka ni tek szafranu i posiekaną nat kę z pietruszki i kolendrę. Wersja druga - gotujemy w garnku tajine Obsmażamy na patelni kawałki kurczaka i wraz z minimalną ilością oliwy przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataObiad za 10zł. Zorientowałem się w trakcie krojenia pieczarek, że to ten dzień. Cóż wyszło na dobre, bo przy okazji ekonomicznego gotowania, pokaże Wam kolejny raz, jak nie marnować nic w kuchni. Wczoraj mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania(...)smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy do miseczki i zalewamy zupą. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki
BaRepasząbki czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 szklanka startego żółtego sera 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry sól Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym (można smażyć na zwykłym). Kurczaka wykładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Jeżeli robimy sałatkę z szynką, to kroimy
Olikowa kuchniakilka a może nawet kilkanaście) Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2(...)posypać nimi kurczaka ze wszystkich stron. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił . Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczakaWlać ocet balsamiczny i bulion.Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin.Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą
Stare Garydźwigać taki kawał). Nie zawiodłam się - kasztany też były. Kupiłam kilka garści, okazało się, że akurat na zupę.Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa.Tak naprawdę gotując ją, musicie sami sprawdzić, jaka gęstość, proporcje bulionu(...)bulionem, gotować, aż zmiękną. Zmiksować na gładką masę. Wlać kremówkę, gotować, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, usmażyć przyprawionego solą i pieprzem.Pieczarki pokroić w dość grube plastry, usmażyć z solą i pieprzem.Zupę podawać ciepłą z dodatkiem kurczaka i pieczarek.Smacznego!Dzisiaj zjadłam na obiad resztę, która się uchowała
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka suszonego 100 ml brandy 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy na pół i kroimy w wąskie(...)odparować nadmiar płynu. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy z sosem. Możemy go również na tym etapie dosolić do smaku. W międzyczasie gotujemy również spaghetti – al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Kurczaka podajemy z makaronem, sosem oraz kawałkami pomarańczy. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania
Kulinarna Pokusakonfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!). Przepis na pasztet z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki oleju 2 jajka pieprz i sól do smaku (po około(...)łyżeczka vegety, najlepiej domowej szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przepis 1 Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra
Kuchnia Bazyliinadają mu lekkości w smaku, aromatu, koloru. Już nie raz pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać. SKŁADNIKI: podudzia z kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb) 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę 2 pomidory świeże 4-5 ząbek czosnku 1 czerwoną cebulę olej
Basia w kuchniOstatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą, to właśnie dodatek zmielonej skóry z kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka(...)Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka suszonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię