Pomysl na to curry podsunela mi Marianna z bloga sniadaniowego polecajac takie wlasnie curry z bloga wolnakuchnia.com. Przejrzalam przepis i troszke z niego zaczerpnelam, ale ostatecznie
Codzienne GotowanieDanie to pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni idyjskiej w sklad tego dania wchodzi wiele przypraw
Codzienne GotowanieDziś wtorek, więc pora na mój "Mięsny Wtorek", dlatego też zapraszam Was na risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na
Codzienne Gotowaniesend', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania wywaru - pieprz cayenne - kardamon - imbir - sól - 3 ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej śmietanki 18% - żurawina - słonecznik Przygotowanie: Do musu z dyni dodajemy warzywa z wywaru
Życie zamknięte w smakuJakiś czas temu oglądając telewizję natknęłam się na stary program Gordona Ramseya, w którym podawał on przepis na świątecznego indyka. W swoim przepisie wykorzystał on właśnie
Kolejny blog o gotowaniułyżki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki
Pobite gary Barbarypastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym. Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając
Miód i pieprzSezon grillowy w pełni, większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu - stąd też moja propozycja na skrzydełka z grilla w marynacie z chili, posypane świeżym oregano. Jeżeli
Kolejny blog o gotowaniujajek 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie
Jemy PijemyW tym roku jarmuż króluje w mojej kuchni. Najczęściej dodaję go do koktajli, ale próbuję przygotowywać go też w innej formie np. jak te roladki . Tym
NA MOIM TALERZUwarunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku
Kuchnia po mojemuDziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej lubię
Lubczyk i Waniliawymieszana z majonezem i doprawiona solą i pieprzem. Składniki: 2 piersi z kurczaka, puszka kukurydzy słoik selera sałatkowego słoik cebulek marynowanych majonez sól, pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka przyprawiamy wedle uznania i gotujemy na parze. Kroimy w kosteczkę, dodajemy resztę składników. Dodajemy majonez , doprawiamy solą i pieprzem. Śliczna miseczka i podstawka pod łyżkę dostępna u NesseaArt
Anioły w kuchni