Witam serdecznie, może skusicie się na ZAPIEKANE FILETY Z KURCZAKA na świąteczny obiad? Danie to przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub
Kuchnia BeatyDanie pyszne i łatwe w wykonaniu. Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka(...)Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa. Podlałam wszystko bulionem drobiowym. Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Podawałam z ryżem. Można (ja niestety nie miałam pod reką
potrawyregionalneodmienić zwykłego kotleta schabowego Sprawdzi się zarówno na obiad ale również na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Post Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZainwestowałem w końcu w oświetlenie do robienia zdjęć. Jak widać na załączonym obrazku, testy nowej żarówki (125W; 5500K; klik), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy
Gotuj z MisiemDziś zapraszam na prostą sałatkę z kurczakiem i pomiodorem w której wykorzystałam przyprawę do pomidorów Kamis.składniki:2 pomidory300 g piersi z kurczaka1 garść rukoli12
Monia miesza i gotujekupić książkę "Jedzenie i uczty Jezusa - Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku". Dzisiaj przygotowałam dwa dania z jadłospisu na ucztę szabatową, czyli soczystego kurczaka duszonego z suszonymi morelami i białym winem oraz pilaw z kaszy bulgur. Zapraszam do gotowania! Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane(...)solą, pieprzem i kuminem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut (nie mieszamy). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody (ja podlałam odrobiną sosu z gotującego się obok kurczaka). 3. Garnek zdejmujemy z ognia. Odkrywamy, mieszamy dokładnie, na garnku kładziemy kawałek ręcznika papierowego i ponownie przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wsypujemy natkę pietruszki, dokładnie
My Culinary ArtW gorące dni mamy ochotę raczej na coś niekoniecznie gorącego - proponuję SAŁATKĘ CESARSKĄ Z KURCZAKIEM. Można przygotować ją na wiele sposobów, każdy przygotowuje ją wg. swojego
Kuchnia Beatyczosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko(...)odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu na obecny w nim parmezan.Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią
upichcicprzykryciem przez ok. 5 minut. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i intensywnie podsmażamy kawałki kurczaka – przez 2-3 minuty dokładnie ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso do zupy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli przez kolejne 5 minut. Dodajemy kolejne składniki w kolejności: ryż, kukurydza i pomidory. Za każdym razem ponownie doprowadzamy(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-99 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-99 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Kurczaka obsmażamy Po czym gotujemy z kolejno dodawanymi warzywami Zupa ryżowo-warzywna Zupa ryżowo-warzywna Post Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaUwielbiamy smak i zapach kokosa. Jeśli i Wy podzielacie moje zdanie ten przepis jest właśnie dla Was. Pierś z kurczaka w kokosowej panierce smażyłam już wiele
Blondynka Gotujeczosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona. Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu kurczaka sosem, lub do momentu
karmelowykurczaka: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili Wykonanie:Składniki marynaty połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić(...)małych ząbków czosnku sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić
Blondynka Gotujepoblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki(...)miksujemy za pomocą blendera na gładką pastę. Gotową pastę zalewamy wodą, dodajemy czekoladę i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu, kontrolując, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. Kawałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem, ziemniakami
Mania Gotowaniaoddaje nam wszystko co najlepsze :)Zaczynamy: Składniki:6 ziemniaki2 marchewki2 pietruszkikawałek selera3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczakasól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie:Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min.W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler.Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy
Smaki Edyty