gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:135/261)

Zupki dla 6 miesięcznego dziecka 175

czyszczone sodą. Najlepiej kupować włoszczyznę tak, by miała ślady ziemi :) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 ziemniak, 100 g piersi z indyka, wody tyle, by przykryła nam warzywka i mięsko. Warzywka obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięsko myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ale nie wylewamy jej. Miksujemy warzywa z mięsem, dolewamy

Aga w kuchni
Szczawiowa zupa krem 212

skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy marchew, ziemniaki  i seler  pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik 219

wędzona kość  1 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej mazurskiej 2 marchewki  1 korzeń pietruszki  5 ziemniaków średniej wielkości  1 liść laurowy  sól, pieprz do smaku  1/2 pęczka natki z pietruszki do posypania  Przygotowanie:  Wędzoną kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Wsypujemy kaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa

Moja smaczna kuchnia
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 164

ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej . A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty burak gotowany , zmieszany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła , poprawia pracę wątroby , odkwasza , ułatwia trawienie

Proste Potrawy
Kurczak w przyprawach i warzywach 254

pieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia olej, sól warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy

Proste Potrawy
Sałatka jarzynowa 197

udziwnień - wersja najsmaczniejsza :) SKŁADNIKI  1 kg marchewki           1/2 kg pietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były

Moje Kuchenne Rewelacje
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 241

kwaszona kapusta, jak nazwa wskazuje, potraktowana zostaje kwasem - octem, natomiast kiszona nie. Proces kiszenia trwa o wiele dłużej i zachodzi dzięki soli, w sposób naturalny. Kiedy gotujemy na jakimś mięsie, ale też i na kiełbasie, powinno wrzucać się je do zimne wody. Dlaczego mięso wrzucamy do zimnej wody? W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą(...)marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew  i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję  warzywa prócz ziemniaków i chwilę  podsmażam, następnie zalewam wodą.  Ziemniaki gotuję osobno - kwas

W kuchni Karmel-itki
Rosół drobiowo-wołowo-grzybowy 182

można dowolnie modyfikować przyprawami i ziołami, zatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1  pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula  2-3 ząbki czosnku  1 liść kapusty  1 listek laurowy  2-3 ziela angielskie 3 łyżki mrożonego(...)wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek,  podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, surowym pokrojonym porem i lubczykiem...     Smacznego

Gosia gotuje
Kotlety z brokuła 201

Robiłam już kotlety z kalafiora  i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami

Monia miesza i gotuje
Warzywna zupa z soczewicą 221

przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę(...)można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu. Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie

Taste Of My Day
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 219

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe

Korniszonki
Sałatka z makaronem ryżowym 228

Składniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru

Luźna Kuchnia
Zupa z mlodych warzyw 174

tymczasem obiecana zupa. Uwielbiam jej smak i zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i zupą jaką gotowali moi Rodzice. W moim domu zarówno Mama jak i Tata świetnie gotują i to po Nich chyba mam ten zapał do kuchni :-) Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również(...)ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki  6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą

Przysmaki Karolki
Łopatka w kapuście 180

szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa. Marchewkę i ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta gotując się zmniejsza objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy, oprócz(...)Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.  Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej. Danie

Kuchcik gotuje