gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:140/261)

Najlepszy krupnik 108

razem z rodzeństwem zdecydowanie wybieraliśmy inne potrawy. Aż w dorosłym życiu czasem przychodzi ochota właśnie na domowy krupnik. Dziś zrobiłam go tradycyjnie z kurczakiem, choć w moim domu mama gotowała go raczej na żołądkach. A Ty lubisz krupnik? Lubiłeś/aś go w dzieciństwie? Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa(...)marchewka – 1 pietruszka – 1 cebula – ziele angielskie i liść laurowy – sól i pieprz – szczypta suszonego lubczyku – świeży koperek do podania Przygotowanie: Do garnka wlej 2 litry zimnej wody i wsyp 3 łyżki kaszy. Dodaj kurczaka 2 listki laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Postaw na kuchence, przykryj garnek i gotuj

nietylkopasta.pl
Zupa ogórkowa 212

garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce..   mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera   kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz     Ugotować wywar(...)pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. (Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody ze słoika po ogórkach. Jeśli jest odwrotnie możemy

Di gotuje
Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] 98

mięso oraz posiekany czosnek, następnie zrumień często mieszkając. Marchewkę i seler pokrój, dorzuć do garnka, dopraw wszystko kopiastą łyżeczką papryki w proszku, solą, pieprzem i oregano, smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory i duś jakieś 30 min. Jeśli trzeba, dolej wodę. Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej

Kulinarna Polska
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 178

Mega proste,mega szybkie i po prostu pyszne  placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z pieczarek 188

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w

Ala piecze i gotuje
Warsztaty kulinarne Sokołów Włoskie Boże Narodzenie 139

deserach które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech tj. panettone czy torrone bianco. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod skrzydłami Dominika zajęła się polędwicą wellington. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedliśmy przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Na przystawkę mieliśmy yorkshire pudding oraz(...)Dominikiem gotowałam juz wielokrotnie dlatego też tym razem za przewodnika warsztatów wybrałam Mateo. Skusiły mnie najbardziej te tortellini i nie zawiodłam się. Ten farsz to jakiś hit! Niżej zostawiam Wam przepisy  na Tortellini in Brodo i Torrone bianco. Tortellini In Brodo Składniki na wywar: Łopatka wołowa Sokołów 500 g Mostek wołowy Sokołów 400 g Marchewka 100 g Seler naciowy

Życie zaczyna się w kuchni
Sałata ze śmietaną 94

dodatek do dań obiadowych Pasuje zarówno do kasz, frytek, jak i gotowanych ziemniaków. Wiem, że co do smaku, zdania są podzielone – jedni wolą wersję wytrawną, a drudzy słodką. Najlepiej, jeśli przyprawisz zgodznie ze swoim gustem   Inne dodatki do obiadu… ** Duszona biała kapusta ** Buraczki ze śmietaną ** Marchewka z groszkiem ** Surówka z selerem naciowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Kulinarny S.O.S.
Gulasz z udźca z indyka z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną 181

mieć gulaszową konsystencję, ale jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia. Gulasz podawaj w miseczkach. Składniki dla 4 osób 450 g mięsa z udźca indyka 200 g cukinii (1/2 sztuki) 250 g papryki żółtej lub czerwonej 150 g marchewki (3 małe sztuki) 140 g cebuli (1 mała) 1/2 litra wody 2 ziela

Eat me! Fit me!
Gołąbki z kaszą gryczaną, wegetariańskie 140

małą główkę kapusty włoskiej Na farsz: - 20 dag kaszy gryczanej białej - 2 marchewki - 20 dag pieczarek - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 3 ząbki czosnku - olej rzepakowy - papryczka chili - sól, pieprz, majeranek 1. Liście kapusty myjemy i wykrawamy z nich twardą część, nie obgotowujemy.  2. Kaszę gotujemy wg. przepisu. Marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości

Apetyczna babeczka
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 148

mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól pieprz (u mnie ziołowy) Grzyby połamać na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 200 ml) i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować grzyby dalej. Obrać warzywa i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów. Całość gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 135

podsmażamy na średnim ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kiełbaskę i marchewkę. Smażymy często mieszając przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości warzyw 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy.  W moździerzu rozcieramy

cool and minty
Golonka z kapustą 143

się sami. Zapraszam!!! Składniki: 5 golonek, 1,2 kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kilka liści laurowych, garść ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki,   Wykonanie: Golonki dokładnie myjemy.   W większym garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy

Passion of Cooking
ZUPA GRZYBOWA ZABIELANA 156

pyszną , zabielaną śmietaną , zupę grzybową.Zapraszam!.  8 dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce 1/2 selera 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy ziele angielskie 10 dag.kaszy perłowej 150 ml.śmietany sól i pieprz ************************************** Grzyby opłukać,zalać 1 litrem wody , moczymy je godzinę i Gotujemy 30 minut.Warzywa obrać i opłukać.Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na łyżce masła

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 133

limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier, Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki

królestwo garów
Surówka z marchwi,jablka i kapusty 691

stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku" Są takim szczegółem który dopina wszystko  na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka octu

Eli Gotowanie
Marchewka z fasolką szparagową w koperku 137

Marchewka z fasolką szparagową w koperku SKŁADNIKI : 300 g małych marchewek - juniorek 300 g  fasolki szparagowej zielonej sól do smaku 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku PRZYGOTOWANIE : Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko powinno być w podobnej wielkości) przekładamy do parowaru, oprószamy delikatnie solą i gotujemy przez 15-20 minut na parze do odpowiedniej miękkości warzyw.   Koperek siekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak z ananasem 175

przyprawą i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ananasa z zalewą ,pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę ,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Czernina z kluchami 126

litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią ilość soli. Całość gotujemy na małym ogniu, by wydobyć kwintesencję aromatu mięsa, przez około dwie godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
Surówka z młodej kapusty. 209

delikatna, że nie miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu

MamaOskarka
Gdy widzę kwaśnice to kwicze! czyli Kwaśnica według przepisu Golec uOrkiestra! 177

rozgrzewającej kwaśnicy :))) Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 ½ kg żeberek wieprzowych 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 4 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garna z zimną wodą, solimy. Gotujemy około godziny od zawrzenia, a następnie dodajemy jarzyny (oprócz ziemniaka), listki laurowe

Smakowy Raj
Zupa ziemniaczana na boczku 152

dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać  Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kasza Jaglana na bulionie z warzywami 169

laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu i ziela angielskiego pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i lubczykiem. Cebulę obrać przekroić na pół, podpiec na ogniu przełożyć do garnka z czosnkiem. Gotować go miękkości warzyw. Kurczaka pokroić w nieduże paski. Włożyć do gotującego się

Gaździnka warzy
Kotlety mielone z pieczarkami 201

jedną marchewkę i też posypujemy warzywkiem.   Aby przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkęa kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.   Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa(...)Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Zdrowo i kolorowo. Przepis na pyszny obiad 220

czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć z warzywami. Brokuły gotować max 4 min (nie stracą swoich wartości), ostudzić i wrzucić do pozostałych warzyw

cooklife
SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM 208

gęsty gulasz z żołądków.  Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h.  Sprawdzamy

Walijskie Pichcenie
Zupa grzybowa 143

wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy

prawdziwe jedzenie
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 177

Şakşukę przygotowałam razem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z młodej kapusty 336

początek pyszna zupka.. porcja rosołowa  kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew.Dodać przyprawy.Kapustę poszatkować i lekko poddusić na patelni.Dodać dodać  do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić. Można dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Sajgonki 307

kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można zmieniać i dodawać wg gustu. Sajgonki polubiła cała moja rodzina, więc na stałe zagościły w naszym menu. Post Sajgonki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Lasagne bolognese krok po kroku 312

czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki

Mania Gotowania
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 348

czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki

Mania Gotowania
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1149

tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania