gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:140/261)

Kasza Jaglana na bulionie z warzywami 191

laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu i ziela angielskiego pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i lubczykiem. Cebulę obrać przekroić na pół, podpiec na ogniu przełożyć do garnka z czosnkiem. Gotować go miękkości warzyw. Kurczaka pokroić w nieduże paski. Włożyć do gotującego się

Gaździnka warzy
Kotlety mielone z pieczarkami 221

jedną marchewkę i też posypujemy warzywkiem.   Aby przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkęa kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.   Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa(...)Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM 251

gęsty gulasz z żołądków.  Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h.  Sprawdzamy

Walijskie Pichcenie
Zupa grzybowa 180

wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy

prawdziwe jedzenie
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 208

Şakşukę przygotowałam razem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z młodej kapusty 358

początek pyszna zupka.. porcja rosołowa  kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew.Dodać przyprawy.Kapustę poszatkować i lekko poddusić na patelni.Dodać dodać  do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić. Można dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Sajgonki 340

kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można zmieniać i dodawać wg gustu. Sajgonki polubiła cała moja rodzina, więc na stałe zagościły w naszym menu. Post Sajgonki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Lasagne bolognese krok po kroku 347

czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki

Mania Gotowania
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 381

czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki

Mania Gotowania
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1180

tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy

Mango Papaja
Marchewkowe placuszki 210

takiej zimy. Ale dosc marudzenia, zapraszam na przepis. Bliny marchewkowe skladniki: 400g marchewki 1 zabek czosnku 250ml mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 150g maki 1 jajko 0,5 lyzeczki zmielonego kminku 20g stopionego masla sol i pieprz do smaku wykonanie: Marchewke obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie do miekkosci. Odsedzamy. Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku i odstawiamy

Przysmaki Karolki
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 179

nowotworem prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc. Badania dowodzą również, że związki obecne w brokułach i kalafiorze chronią przed toksycznym działaniem substancji używanych przy chemioterapii. Ważne jest, aby nie gotować warzyw zbyt długo, ponieważ drogocenne substancje są bardzo nietrwałe i wysoka temperatura może je zniszczyć.  info z : Katsuumi Podsumowując powyższy tekst należy często sięgać po brokuła i mu podobne(...)zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje :) Gotowe ! Możecie do sosu dodać

vegetanie
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 193

rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera – 1 korzeń pietruszki – 6 ząbków czosnku -4 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 suszone grzybki – 3 łyżki majeranku – sól(...)pół. Wszystko wrzuć do garnka,zalej wodą. Dodaj ocet i cukier. Wrzuć grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotuj na małym ogniu ok.1 godzinę ( barszcz gotowany na zbyt dużym ogniu straci barwę i stanie się rudy) Pod koniec gotowania przypraw. Uszka : Farsz: Grzybki namocz w wodzie na noc. Ugotuj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ogórki konserwowe 130

Kiedyś bardzo często robiło się takie ogórki u mnie w domu. Dziś już trochę rzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie