gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:149/261)

Sałatka jarzynowa 246

imprez...... Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy 2 ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka ½ selera korzeniowego 4 jajka 1 cebula czerwona jabłko ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 3 łyżki  śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy sól , pieprz  Wykonanie: Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy . Warzywa korzeniowe gotujemy w skórkach, następnie po ostudzeniu obieramy. Wrzucamy do dużej miski

Anioły w kuchni
Sałatka z kalafiorem 258

Przygotowanie:    Kalafiora w całości gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy ok. 30 min, gdy już będzie miękki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy go w różyczki, a je następnie siekamy. dodajemy odcedzoną kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dekorację zrobiłam z marchewki, z plasterków powycinałam wkoło małe trójkąty

Aga w kuchni
Pasztet wegetariański. 214

suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli wolicie bułkę tartą to proszę bardzo. 1 jajko Fasole i soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy do  miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych

NaKońcuJęzyka
Pasta z wędzonej ryby i marchewki 225

śledzia wędzonego [ dałam makrelę wędzoną] 250 g marchewki 1  łyżka  różowego pieprzu 1 ząbek czosnku czarny pieprz mielony [ dałam  pfeffer gold ] Marchew obrać i umyć, pokroić w plasterki.Czosnek obrać . W rondlu zagotować 1/2 l wody, wrzucić marchew i czosnek, dodałam dodatkowo sól i trochę wegety .Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.Odcedzić i ostudzić.Z ryby

Moje domowe kucharzenie
Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym 301

kostkę paprykę i papryczkę chili oraz startą na średnich oczkach marchewkę (nada ona delikatnie słodkawy posmak). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około 5 minutach dodajemy passatę (lub pomidory w puszcze) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec lubię czasem dodać

Mango Papaja
Kotlety ziemniaczane + buraczki 282

małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram

Ratunku obiad
Zupa z soczewicy 276

pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy soczewicę i przyprawy (bez soli i pieprzu - te dodajemy na końcu - do smaku). I znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe

Miksturownik
Zupa warzywna 245

dodające energii zawsze na resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki: 3-4 marchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler

Smaki Edyty
Francja: Soupe au pistou 161

zdziwieniem, że wśród moich propozycji kulinarnych nie znalazła się ani jedna zupa... Jest to dziwne szczególnie dlatego, że jadamy sporo zup, przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę(...)cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam) Warzywa (bez ziemniaków i pomidorów) kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z solą, pieprzem i liściem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przetwory - ogóreczki konserwowe 209

Zapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że

Monia miesza i gotuje
Ogórkowa po „mojemu” 186

wspominałam we wcześniejszych wpisach, z dzieciństwem kojarzy mi się stołówka, moja Mama bardzo niechętna do gotowania korzystała z tego dobrodziejstwa i jedliśmy obiad przynoszony w trojaku ze stołówki. Od tego czasu mam też uraz do wielu dań, m.in. do zupy ogórkowej. Nie jadłam jej z 20 lat, więc nawet nie wiem jak powinna smakować, pamiętam tylko że była szaro-bura(...)koszone (pół kilograma) duża marchewka kawałek selera cebula kilka ziemniaków śmietana ze słonecznika (około 150 ml) przyprawy: lubczyk, liście laurowe, pieprz, sok z 1/4 limetki makaron ryżowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą oliwę do dużego garnka. Marchew, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i przyprawiamy. W między czasie gotujemy w czajniki około

greenscarf
Esencjonalny rosół bazowy 159

uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy – niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga doglądania. Nie zbieramy nawet piany jaka formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion(...)nasz poradnik jak mrozić jedzenie oraz poradnik jak przechowywać mięso . Składniki: Mięso : 1 kg antrykotu 0,5 kg szpondra 40 dag żeberek cielęcych 2 udka z kurczaka Warzywa : 5 marchewek 3 pietruszki Mały seler lub pół większego 2 ząbki czosnku Cebula Sól 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa i ułóż na dnie dużego garnka

Niedzielny kucharz
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 447

wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych(...)mrożonych gotowanych krewetek, średnich 250g wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka

Karo in the Kitchen
Ogórki konserwowe na zimę 536

dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone(...)gotujemy aż cukier się rozpuści. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je i osuszamy. Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drobiowy Pasztet Z Warzywami I Cieciorką 136

Lubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :) Składniki na jedną foremkę: 400

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania