patkach) 1 filecik anchois drobno posiekany garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką Marchewkę i seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Zupę gotujemy. W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników
AZgotuj!Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż do zagotowania. 2. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki Julienne ). 3. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 4. Pokrojone warzywa dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kilka minut. 5. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa oraz kukurydzę. Przyprawiamy
two broke sistersmarchewki, 600 g ziemniaków, kawałek kory cynamonu, 1 torebka kardamonu, sól, 100 g masła Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniej więcej równej wielkości kawałki, zalać gorącą wodą. Dodać cynamon, rozgnieciony kardamon i sól. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odlać wodę i odparować. Wyjąć cynamon i kardamon. Dodać połowę masła i ubić tłuczkiem na ziemniaków a następnie przetrzeć przez sito. Całość
królestwo garówudkom nie tylko piękny kolor ale także wyrazisty smak, który podczas gotowania wypełniał cały dom. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 łyżka Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr 2 cebule 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 gałązki selera Łyżkę oleju wymieszać z przyprawą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką. Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką
VioletoweKucharzeniełyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka. Wsypać cukier. Zalać wodą - tak, by woda sięgała mniej więcej 2 razy wyżej niż warstwa warzyw na dnie. Gdy woda zawrze, dorzucić liście laurowe. Gotować do momentu, gdy w buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się
Weekendy w domu i ogrodzieKwaśna śmietana Wykonanie: Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki
Smaki Ewypodgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Jak wszystko przestygnie
The Sweet Damselziela angielskiego, liść laurowy, 1 gwiazdka anyżu łyżka masła 2 łyżki suszonej marchewki i białych warzyw (pietruszki, selera, pasternaka) 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry 5-6 ziaren kardamonu sól, czarny pieprz do smaku 1. Ryż dokładnie przepłukuję kilka razy, aż do klarownej wody i gotuję z całymi przyprawami (cynamon, anyż, liść laurowy, ziele angielskie, w "dużej wodzie
Kuchnia Prezydentowejrondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku. Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam
Wanilia i Kardamonsmażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo
Plate of JoyZapraszam na pyszny karczek, który podałam w towarzystwie pieczonych warzyw na Noworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się smakami i aromatem przypraw.
Gosia gotujeOderwać twarde końcówki szparagów, resztę pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3 cm. Następnie marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól
Chocolate Stop Temptingjedno, a nie dwa. Składniki: 200 gramów suchej soczewicy 1/2 kg marchewki 2 duże cebule lub 1 dymka w całości 2 jajka przyprawy do smaku: sól pieprz curry gałka muszkatołowa liście żywej bazylii liście żywego lubczyku Soczewicę chwilę namoczyć (ok. 1 godziny) a następnie gotować 25 minut Marchew obrać, opłukać i ugotować Cebule obrać, pokroić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki:3 szkl cukinii - obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na parę godzin i odcisnąć.2 szkl kaszy manny20 dag sera żółtego
charlotte gotujekurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka
Walijskie PichcenieSkładniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę
Kuchnia Łukaszaostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną
Truskawkowa Fiestaczosnek, cały czas mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera - podsmażamy jeszcze przez 2 min. Zalewamy 2-2,5l wody. Wrzucamy 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę
Brzuszki Łakomczuszkiszklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy. Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka. Dodajemy puree pomarańczowe, mieszamy i zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem, ale niezbyt dokładnie. Dodajemy do zupy indyjskie curry, oraz odrobinę chill do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2-3 minuty. Jeśli zupa jest za gęsta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaron z dodatkiem pomidorówki ;) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 6 podudzi kurczaka 4 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 pasatta 1 koncentrat pomidorowy około 100 gr 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie: Myjemy i zciągamy skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu
Smaki Edytyduży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około
Truskawkowa Fiestapewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około
Smaki Edytyprzyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa
Gotuj z MisiemZrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych
Ala piecze i gotujeZa niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas
Ala piecze i gotujepowstała szybka zupa brokułowa. Składniki : * udko z kurczaka * brokuł * 3 ziemniaki * marchewka * pietruszka * seler * sól , pieprz * 2 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka otrębów owsianych * koperek Przygotowanie : Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości. Pokroić ziemniaki w małą kostkę, dodać do zupy. Wyciągnąć mięso, pokroić. Dodać brokuł, gotować przez chwilę, przyprawić zupę. Jogurt wymieszać z otrębami, dodać do zupy. Zagotować wszystko
Magiczne Życie Martypolach. **************************************************************************** LEKKA ZUPA JARZYNOWA. (autorski; typu - przegląd lodówki;) dowolne mrożonki ( mnie marchew, brukselka ) 200g makaronu ryżowego 2 kostki rosołowe natka pietruszki dowolne przyprawy kwaśna śmietana woda Zagotowałam wodę. Na wrzątek wrzuciłam mrożonki. Zagotowałam, dodając w między czasie kostki rosołowe. Kiedy zawrzało, wsypałam makaron ryżowy. Gotowałam aż do jego odpowiedniej miękkości. Doprawiłam. Dodałam posiekana natkę. Zestawiłam z ognia do wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkiKrewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie mięknięcie. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kalafiora i fasolkę gotuję na parze, ale możecie je ugotować w wodzie. Powinny być(...)gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane świeżymi wiórkami kokosa lub posiekaną kolendrą. Porcja z przepisu wystarczy spokojnie
Karo in the Kitchengodzinę. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka a następnie dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem z limonki. Dodać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności
Ola la LCHF